Slováci na MS v biatlone bez mužskej štafety, najväčším želiezkom Bátovská Fialková

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Slováci na MS v biatlone bez mužskej štafety, najväčším želiezkom Bátovská Fialková

Fialková chce na MS uspieť.
Fialková chce na MS uspieť. Profimedia
Hlavným želiezkom v ohni skromnej slovenskej výpravy na majstrovstvách sveta v biatlone (8. - 19. februára) bude Paulína Bátovská Fialková (30). Štrnásta žena celkového poradia Svetového pohára sa pokúsi zabojovať o dobré výsledky a nadviazať na úspešné vystúpenia v doterajšej sezóne.

Slovensko vyslalo do nemeckého Oberhofu štyri ženy, no len dvoch mužov, keďže Tomáša Sklenárika vyradili zdravotné problémy. Okrem Michala Šimu bude v dejisku bojovať aj veterán Matej Kazár, ktorý ukončil aktívnu kariéru už pred štyrmi rokmi.

Znamená to, že Slovensko tentokrát nepostaví mužskú štafetu, inak nastúpi na všetky ostatné disciplíny. Medzi ženami sa spolu s Bátovskou Fialkovou predstavia na tratiach v Durínskom lese aj jej sestra Ivona Fialková, Júlia Machyniaková a Mária Remeňová. Slovenská "jednotka" ešte nikdy nezískala na MS ani ZOH medailu, no dvakrát k nej bola blízko. Jej maximom sú piate miesta z MS v Östersunde a ZOH 2018, v oboch prípadoch vo vytrvalostných pretekoch.

Pódium jej uniká aj v prebiehajúcej sezóne, no Bátovská Fialková si vybojovala už šesť umiestnení v najlepšej desiatke vrátane dvoch štvrtých miest v šprinte a stíhačke v slovinskej Pokljuke. Pozíciu v SP si v Oberhofe nevylepší, keďže na MS sa prvýkrát nebude bojovať o body do celkového poradia.

Jej sestre Ivone sa v prebiehajúcom ročníku nedarí a chuť pred svetovým šampionátom si nevylepšila ani na nedávnom európskom, kde obsadila vo vytrvalostných pretekoch 56. a v šprinte až 77. miesto. Pred tromi rokmi dosiahla na MS v Anterselve šiestu priečku v stíhačke a deviatu v šprinte. Machyniaková absolvuje premiéru na šampionáte a Mária Remeňová sa pokúsi prebojovať zo šprintu do stíhačky.

"Náš cieľ je, aby Paulína vyjazdila prvú desiatku. Jej osobný je, samozrejme, medaila, a my budeme veriť a dúfať, že ju získa. U Ivony by sme boli radi, ak by sa dostala späť do formy z konca minulej sezóny. V prebiehajúcej jej nejde dobre streľba. Dúfame, že sa trochu rozbehala v Pokljuke, dostala voľno a môže zabojovať o body. Mária s Júliou sú ešte mladé pretekárky a na tomto fóre sa rozkukávajú. Júlia mala zopár dobrých výkonov v Pohári IBU, Mária zase na začiatku sezóny. Veríme v aspoň jeden výsledok do šesťdesiatky, ale idú hlavne zbierať skúsenosti," povedal pre TASR generálny sekretár Slovenského zväzu biatlonu (SZB) Patrik Kristlík.

Šima dosiahol najlepší výsledok v prebiehajúcej sezóne v šprinte vo fínskom Kontiolahti, kde obsadil 28. miesto a do stíhačky sa prebojoval aj v Annecy a Pokljuke. Kazár sa vrátil na svetový šampionát po štvorročnej pauze a v Oberhofe bude druhý najstarší biatlonista po Simonovi Ederovi. Rakúsky pretekár je o tri mesiace starší, na rozdiel od Slováka sa stále pripravuje a súťaží na najvyššej úrovni. Kazár išiel do Oberhofu hlavne pre miešané štafety, aby ich mohlo Slovensko postaviť.

"Tomáš Sklenárik má dlhodobo zdravotné problémy a tréneri rozhodli, že nie je pripravený. Kazára sme nominovali, keďže potrebujeme vypĺňať kvóty, aby sme nestrácali body. Okrem mixov by mal štartovať asi len v jednej individuálnej disciplíne. Od Šimu by nás potešili nejaké body, najmä z vytrvalostných pretekov. Ak by sa predstavilo aj najsilnejšie zloženie v mixe dvojíc, verili by sme v dobrý výsledok," poznamenal Kristlík.

Šampionát odštartuje v stredu miešanými štafetami, po voľnom dni sú v piatok a sobotu na programe rýchlostné preteky a v nedeľu stíhačky mužov i žien. Na budúci týždeň sa v utorok a stredu uskutočnia vytrvalostné preteky, vo štvrtok mix dvojíc a šampionát vyvrcholí cez víkend štafetami a hromadnými pretekmi.

Nominácia SR:

Muži: Michal Šima, Matej Kazár

Ženy: Paulína Bátovská Fialková, Ivona Fialková, Júlia Machyniaková, Mária Remeňová