Slovensko sa v roku 2022 lúčilo so svojimi športovými legendami

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Slovensko sa v roku 2022 lúčilo so svojimi športovými legendami

Chára za sebou zanechal nezmazateľnú hokejovú stopu.
Chára za sebou zanechal nezmazateľnú hokejovú stopu.Profimedia
Čas nezastavíme. Aj v uplynulých dvanástich mesiacoch sa definitívne naplnili príbehy niektorých slovenských športovcov, ktorí niekoľko rokov prinášali fanúšikom okrem potešenia aj pocit hrdosti.

Martin Škrtel

Záverečný zápas fortunaligovej sezóny 2021/2022 bol vo futbalovej Trnave mimoriadne emotívny. S kariérou sa lúčil 104-násobný slovenský reprezentant Martin Škrtel. V dueli s Dunajskou Stredou odohral bývalý hráč Zenitu Petrohrad, Liverpoolu, Fenerbahce Istanbul či Basaksehiru symbolických 37 minút. Tento číselný údaj ho sprevádzal počas celej kariéry.

"Konečne je všetko za mnou, tento týždeň bol emotívne náročný. Všetko sa stupňovalo. Raz ten koniec kariéry musel prísť. Som rád, že na zápas prišlo veľa divákov, vytvorili výbornú atmosféru a že sme za 37 minút nedostali gól a napokon sme zápas vyhrali,“ prezradil dojatý futbalista.

Škrtel sa môže pochváliť vskutku obdivuhodnou kariérou, veď v drese slávneho Liverpoolu odohral deväť sezón. Hoci klub v tom čas nemal vo svete taký zvuk ako zverenci súčasného trénera Kloppa, slovenský reprezentant si pod vedením nemeckého stratéga zahral na záver svojej anglickej anabázy. Mohol tak sledovať, akým spôsobom postupne mení herný štýl „The Reds“ na nepoznanie.

Rodák z Handlovej bol pevnou súčasťou základnej zostavy národného výberu na MS 2010, kde sa mužstvo Vladimíra Weissa prebojovalo až do osemfinále. Škrtel má na konte aj osemfinále z EURO 2016.

Andrej Sekera

Rodák z Bojníc odohral tri uplynulé sezóny v Dallase Stars v NHL. Hoci mu po tej poslednej vypršala zmluva, vzal to športovo. „Nechcel som sa ešte ďalšiu sezónu naháňať. S mojou hokejovou kariérou je koniec. Ako voľný hráč som dostal nejaké ponuky, ale rozhodol som sa, že to predsa len ukončím. Veľa zavážilo, že syn mal posledný rok zdravotné problémy,“ vyjadril sa v júli.

Sekera začínal s veľkým hokejom v Dukle Trenčín, odkiaľ si ho v roku 2004 vybralo Buffalo Sabres zo 71. miesta v treťom kole. Do prvého tímu sa prepracoval o tri roky neskôr, v klube odohral dokopy sedem sezón. Hrával aj za Carolinu, Los Angeles, Edmonton a naposledy Dallas.

V základnej časti NHL odohral 842 zápasov a nazbieral 253 bodov (51+202), v play-off pridal 46 štartov s bilanciou dva góly a tri asistencie. S Dallasom si zahral finále Stanleyho pohára v sezóne 2019/20. V roku 2012 získal striebro na MS v Helsinkách, dokopy štartoval na ôsmich šampionátoch, dvakrát sa predstavil aj na ZOH. V tíme Európy si zahral na Svetovom pohári, kde získal taktiež striebro.

Zdeno Chára

Štyridsaťpäťročný obranca uzavrel svoju bohatú kariéru v septembri ako hráč Bostonu Bruins, s ktorým podpísal jednodňový kontrakt. Jeden z najlepších slovenských hokejistov histórie odohral v profesionálnom hokeji 25 sezón, zatiaľ čo v základnej časti NHL nazbieral 1680 zápasov a 200 duelov v play-off.

Chára okúsil zámorský hokej po prvý raz v roku 1996, keď vo farbách kanadského Prince George Cougars pôsobil v tamojšej WHL. O rok neskôr už nazrel aj do sveta NHL a obliekol si dres New Yorku Islanders. Následne sa znova sťahoval do Kanady a vystužil zadné rady mužstva Ottawa Senators. Výlukový ročník najprestížnejšej ligy strávil vo švédskom Färjestade.

V roku 2006 sa rozhodol pre zlomový krok svojej bohatej kariéry a s malou prestávkou v tíme HC Lev Praha sa na takmer trinásť sezón stal kapitánom Bostonu Bruins. Účastník viacerých All-Star zápasov získal s milovaným klubom v roku 2009 Norris Trophy za najlepšieho obrancu NHL. O dva roky neskôr však už nad hlavu dvíhal slávny Stanley Cup. Na predposlednú sezónu svojho aktívneho pôsobenia sa v roku 2020 upísal Washingtonu Capitals a svoj hokejový príbeh následne uzavrel symbolicky v drese newyorských Islanders.

Do sŕdc fanúšikov slovenskej reprezentácie sa prvýkrát výraznejšie zapísal počas mája roku 2000, keď z majstrovstiev sveta v Petrohrade doniesol striebornú medailu. Rovnaký úspech oslavoval aj o 12 rokov neskôr ako kapitán nášho reprezentačného výberu. Do tretice sa mu podarilo získať striebro aj v tíme Európy na Svetovom pohári 2016.

Milan Jurčina

Takmer dvojmetrový zadák si počas kariéry si vyskúšal najvyššie súťaže vo Švajčiarsku, Fínsku, Nemecku a pôsobil aj v KHL. Najdlhšie sa ale zdržal v NHL. V dresoch Bostonu, Washingtonu, Columbusu a NY Islanders odohral celkovo 451 zápasov, v ktorých si do štatistík pripísal 24 gólov, 59 asistencií a 298 trestných minút.

Slovensko reprezentoval na piatich MS a troch olympiádach. Naposledy hrával za Spartu Praha v najvyššej českej súťaži, za ktorú v aktuálnej sezóne odohral 12 zápasov. Na začiatku decembra sa však rozhodol zavesiť korčule na klinec.

Henrieta Farkašová

Úspešná lyžiarka, ktorá získala na zimných paralympijských hrách (ZPH) v Pekingu dve zlaté medaily, prezradila svoje rozhodnutie počas galavečera Športovec roka 2022. V ankete skončila na 9. mieste.

Slovenský paralympijský výbor (SPV) aj Slovenský zväz telesne postihnutých športovcov (SZTPŠ) tento rok dostal informáciu, že od štátu dostane na svoj chod celkovo o 405-tisíc eur menej. Aj táto situácia Farkašovú donútila k nečakanému rozhodnutiu.

"Ja som premýšľala v priebehu celej sezóny, ako ďalej. Zvažovala som, či ešte potiahnuť, boli aj varianty, že vypustím nejaké disciplíny a zostanem len pri rýchlostných. Ale napokon to urýchlila aj situácia s financiami a podpora, ktorú som dostala od Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Veľmi ma to zasiahlo a sklamalo. S takými výsledkami, ktoré mám, som si to nezaslúžila. Ale sklamaná som z celého postoja z MŠVVaŠ, nedostali sme ani jedno ďakujem. K tomu ani nie je čo povedať."