Slovenský futsal má pred sebou veľa výziev, reprezentáciu čaká obroda, hovorí Tomáš Takáč

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Slovenský futsal má pred sebou veľa výziev, reprezentáciu čaká obroda, hovorí Tomáš Takáč
Slovenský futsal má pred sebou veľa výziev, reprezentáciu čaká obroda, hovorí Tomáš Takáč
Slovenský futsal má pred sebou veľa výziev, reprezentáciu čaká obroda, hovorí Tomáš TakáčArchív T. K.
Slovenská futsalová reprezentácia nepostúpila na majstrovstvá sveta, aj keď šanca na to určite bola. Predseda Slovenského futsalu Tomáš Takáč v rozhovore pre Flashscore Správy hovoril o tom, aký bol rok 2023, ale takisto spomenul výzvy, ktoré prídu v novom roku 2024.

Čo sú hlavné dôvody toho, že kvalifikácia o MS nedopadla podľa vašich predstáv?

"Čisto zo športového hľadiska je to hlavne nezvládnutý zápas v Nemecku. Bohužiaľ, napriek jeho dôležitosti sme tento zápas nezvládli podľa našich predstáv. Hoci sa vyvíjal sľubne, druhý polčas a najmä záver dopadol zle. Zo širšieho pohľadu treba tiež konštatovať, že reprezentácia a jej kľúčoví hráči už neboli takí dominantní, ako tomu bolo v kvalifikácii na ME, alebo na samotných ME 2022 a mladší hráči ešte nemali dostatok skúseností zvládať takéto náročné zápasy."

Aké poznatky z neúspešnej kvalifikácie ste si odniesli a môžete sa z nich poučiť?

"Práve tie, o ktorých hovorím v predošlej odpovedi. Éra hráčov, ktorí roky ťahali reprezentáciu, prešli ešte školou a dobou končiaceho Slovmaticu Bratislava, sa pomaly ale isto končí. Sú to všetko hráči, ktorí mali nespočetné množstvo skúseností, či už z tohto klubu, alebo potom klubov, kde pôsobili neskôr. Týchto hráčov nebude ľahké nahradiť. Jedine zbieraním skúseností mladších hráčov v ťažkých medzinárodných zápasoch a ich prípadným presunom do kvalitnejších súťaží, ako je naša futsalová Niké liga. Čaká nás teda akási čiastočná obroda s istou dávkou trpezlivosti, aby títo chlapci zbierali do nôh a hláv skúsenosti z čo najťažších zápasov."

Mrzí nepostup o to viac, že naozaj tá šanca bola pomerne vysoká?

"Áno, šanca po vylosovaní kvalifikácie nám dávala predpoklad byť optimistickí. Je však potrebné konštatovať, že kvalita Francúzov bola snáď ešte vyššia ako sme očakávali. Napredujú raketovou rýchlosťou a majú pre futsal vytvorené neskutočné podmienky. Porovnateľnejší boli Chorváti, tí však už podobnou obrodou kádra prešli a na poste pivotov majú podľa môjho názoru hráčov svetovej úrovne. Nepostup teda samozrejme mrzí, ale realita ukázala, že nepostup nebol dielom nejakej nešťastnej náhody, ale reálnej kvality. Dodajme však, že postup na MS sa doposiaľ nikdy nepodaril. Na MS ide z Európy iba sedem tímov. Medzi najlepšími siedmimi v Európe rozhodne nie sme. Na ME ich však cestuje 16. To je méta a priestor, kde by sme sa reálne vedeli hýbať. Chcem tým teda povedať, že nepostup na ME by nás škrel oveľa viac."

Ako hodnotíte rok z pohľadu ženskej reprezentácie a juniorskej súťaže?

"Ženská reprezentácia v roku 2023 nehrala žiadnu kvalifikáciu, má však za sebou zaujímavé priateľské zápasy. Pri ženách a dievčatách je to však veľmi náročné. Všetko sú to v prvom rade futbalistky, ktoré majú svoj kalendár a sklbovať to s tým futsalovým je ťažké. Pozitívom je, že sa súťaž rozšírila na šesť tímov a tým pádom majú tréneri možnosť vidieť viac hráčok. V juniorských súťažiach vidím rezervy, musíme nájsť spôsoby, aby ju hralo čo najviac hráčov a aby títo hráči (takisto všetci futbalisti) posunuli futsal čo najvyššie vo svojom hodnotovom rebríčku športov, ktorým sa venujú. Len tak sa dá s nimi systematicky pracovať a pripravovať ich na dráhu, akou prešiel napríklad Tomáš Drahovský. Zo športového hľadiska musím povedať, že sa na palubovkách objavuje viacero šikovných hráčov, treba ich však v správny moment podchytiť."

Zlepšila sa úroveň Niké Extraligy?

"Veľmi náročná a veľmi komplexná otázka. Myslím si, že jej atraktivita a vizibilita sa zvýšila, má svojho partnera a tým pádom značku. Popri Lučenci sa profilujú ďalšie kluby, ktoré ho naháňajú viac ako v minulosti. Má svojich stabilných účastníkov a takisto záujemcov o vstup do extraligy. Tu však prichádza jeden podstatný fakt, a to ten, že naberie tú najhlavnejšiu atraktivitu až vtedy, pokiaľ do nej nebudú vstupovať záujemcovia, ale reálni víťazi nižšej súťaže. Takí, ktorí si postup museli oddrieť, odmakať a niečo pre postup urobiť. Toto je asi tá najťažšia zložka, ktorú sa snažíme vyriešiť – zfunkčniť druhé ligy po celom Slovensku."

A čo práca s mládežou?

"Čo sa týka práce s mládežou, tam takisto nastal posun hlavne v tom, že sa mládežnícke súťaže rozšírili o kategóriu U15. Šancu zoznámiť sa s futsalom tak majú aj mladšie ročníky, s ktorými by sa dalo do budúcna pracovať. Na druhej strane sa pre aktuálny ročník upustilo od povinnosti extraligových klubov mať zároveň všetky mládežnícke kategórie (postačuje len jedna), čo spôsobilo, že napr. v kategórií U17 hrajú len tri kluby. Treba povedať, že kluby pracujú v neľahkých, často amatérskych podmienkach a nie je pre nich ľahké nájsť zdroje (taktiež hráčov) pre zabezpečenie chodu viacerých mládežníckych tímov naraz." 

"Do minulého ročníka mládežnícke súťaže financoval kompletne Slovenský futsal, od tohto ročníka istú časť nákladov musí znášať aj samotný klub. Môže to znieť ako krok v neprospech klubov, na druhej strane však práve vôľa sa do istej miery podieľať na chode súťaže odzrkadľuje reálny záujem futsalového klubu dlhodobo pracovať s mládežou a predísť tak stavom, že futsalový klub si vytvorí mládežnícke družstvo len preto, že musí. V takom prípade sa absolútne stráca význam dlhodobo futsalovo pracovať. Táto hrana medzi nulovými alebo čiastočnými nákladmi je veľmi tenká a práve kluby, ktoré s mládežou dlhodobo pracujú, túto situáciu asi najviac chápu." 

"Treba takisto spomenúť už druhý oživení ročník Slovenského pohára vo futsale, ktorý dáva možnosť zapojiť sa do súťaže akémukoľvek tímu a finálový turnaj bol krásnou prezentáciou futsalu."

Vy osobne ste vo funkcii predsedu Slovenského futsalu zhruba dva a pol roka. Vidíte za ten čas posun v napredovaní futsalu?

"Táto otázka viac prináleží asi verejnosti a futsalovej komunite, ktorá futsal detailnejšie sleduje. Ja ten posun vidím hlavne v stabilizácií najvyššej súťaže, v oblasti marketingu, vizibility na sociálnych sieťach smerom k futsalovej verejnosti, snahe štartovať a zlepšovať ženský i mládežnícky futsal, v stabilizácií financií, s ktorých nedostatkom sa borí snáď každý šport. Za dva roky sa podarilo naštartovať spoluprácu s 12 mestskými ligami po Slovensku, hlásiacimi sa k členstvu v SF. Práve z nich je šanca naštartovať regionálny futsal, o čo sa usilovne snažíme. Na reprezentačnej úrovni sa síce úspech nedosiahol, z toho teda vyplýva povinnosť zlepšiť sa v tejto oblasti, čo som už spomenul."

"Za významné považujem výrazne komunikačné a organizačné zblíženie sa so SFZ, ktorého je SF členom. V útrobách SFZ o futsale v minulosti ani nevedeli, dnes je to úplne inak. Od začiatku svojho volebného obdobia sa netajím tým, že snahou SF je naplno prejsť do štruktúr SFZ ako plnohodnotné oddelenie futsalu a byť rovnocenným etablovaným oddelením s ostatnými oddeleniami SFZ po organizačnej i administratívnej stránke. Tam podľa môjho názoru totiž začína ten najväčší krok vpred v otázke futsalu na Slovensku. Potvrdením toho je väčšina futsalovo vyspelých krajín, kde futsal patrí plnohodnotne pod národný futbalový zväz."

Aké sú vaše ciele a očakávania v roku 2024?

"Cieľov je mnoho, azda z každej oblasti sa nájdu väčšie alebo menšie. Verím, že v roku 2024 sa podarí konečne naštartovať druhé ligy (v Bratislave 2. regionálna liga dlhodobo funguje) v spolupráci s regionálnymi združeniami, ktoré boli hlavne v regióne stred a západ ešte donedávna absolútne zapadnuté prachom. Určite budeme hľadať možnosti, ako čo najviac naštartivať mládežnícky futsal. Ďalšou oblasťou je zefektívnenie trénerského či rozhodcovského vzdelávania. Po marketingovej stránke je stále priestor na snahu o prilákanie ďalšieho dôležitého a strategického partnera, ktorý by sa zaradil za toho existujúceho a futsalu by to veľmi pomohlo."

"Na úrovni reprezentácií si želám určite postup aspoň z predkola kvalifikácie na MS žien. Tiež kvalitnú prípravu výberu U19 na kvalifikáciu na ME, ktorá sa odohrá v marci 2025 a pri áčku už spomínané čo najúspešnejšie zvládnutie prebudovávania kádra s kvalitnými medzinárodnými zápasmi, aby svoju kvalifikáciu na ME začalo v decembri 2024 víťazstvami."