Odrazový mostík pre Holeca. Potreboval chytať, Karvinú ťahá k záchrane

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Odrazový mostík pre Holeca. Potreboval chytať, Karvinú ťahá k záchrane
Na jeseň odchytal Dominik Holec v drese Karvinej 12 zápasov, v ktorých si udržal tri čisté konta a 72,5 % úspešnosť zákrokov (50).
Na jeseň odchytal Dominik Holec v drese Karvinej 12 zápasov, v ktorých si udržal tri čisté konta a 72,5 % úspešnosť zákrokov (50).Profimedia
Po konci v Lechu Poznaň a nepokračovaní v pražskej Sparte čakal na nové pôsobisko do posledných chvíľ. Nakoniec zvolil, na prekvapenie viacerých fanúšikov, netradičnú adresu – Karvinú. Aj nečakané rozhodnutia však môžu niekedy priniesť veľa radosti. Taký je prípad DOMINIKA HOLECA (29). Slovenský brankár má za sebou vydarenú polsezónu. Nielen o nej sa s ním rozprávali Flashscore Správy.

Karviná ukončila jeseň pozitívne. Z ostatných dvoch duelov, v ktorých favoritom nebola, získala bod s Mladou Boleslavou i Jabloncom. Na záver si Holec udržal dokonca čisté konto. Aj preto odchádzal na zaslúženú dovolenku pozitívne naladený.

"Je fajn takto skončiť, aj keď si myslím, že to mohlo byť ešte lepšie. Boli sme lepší ako Jablonec. Súperovi hráči nám hovorili po zápase, že sú radi za bod. Škoda, že sme z toho nevyťažili viac. Na druhej strane, ak by nám niekto pred týmto vonkajším dvojzápasom povedal, že budeme mať dva body, určite by sme to brali. Mrzí nás aj Boleslav. Viedli sme 2:0... Pre nás je každý bod zlatý, máme na čom stavať," odštartoval hodnotenie uplynulej jesene Dominik Holec.

Postavenie v tabuľke z pohľadu Karvinej.
Postavenie v tabuľke z pohľadu Karvinej.Flashscore

Jeho výkony neunikli ani pozornosti Flashscore Správ. Nielen za posledné jesenné kolo sa prebojoval do ideálnej zostavy slovenských legionárov, ale celkovo v nej bol štyrikrát. 

"Zostavy si všímam, keďže ma označujete a vybieha mi to na sociálnych sieťach. Vždy ma to poteší. Predsa byť v spoločnosti slovenských kolegov a mien ako Lobotka, Hancko, Škriniar... Aspoň takto virtuálne sa medzi nimi môžem ocitnúť. Je to známka toho, že mi zápas vyšiel a tým pádom sme zväčšia uhrali dobrý výsledok. Pre mňa sú však prvoradé úspechy mužstva, potom sa k tomu nabaľujú tie individuálne," doplnil 29-ročný strážca karvinskej svätyne. 

Asi nebudem ďaleko od pravdy, keď poviem, že máte za sebou jedno z najlepších období za posledné sezóny?

"Je pozitívne v tom, že chytám pravidelne. To je pre mňa najpodstatnejšie. Keď som bol voľným hráčom, deň čo deň som riešil, či niečo vyjde. Nakoniec to skĺzlo do tohto variantu. Potreboval som byť herne vyťažený. Karviná síce nemá také meno ako predchádzajúce angažmány, ale všetko je tu fajn. Beriem to aj ako odrazový mostík k tomu, aby som sa mohol vrátiť do zvučnejších vôd. Teším sa z každého zápasu. Verím, že sa nám spoločne bude dariť."

Dominik Holec a známky, ktorého dostali štyrikrát do ideálnej zostavy Flashscore slovenských legionár.
Dominik Holec a známky, ktorého dostali štyrikrát do ideálnej zostavy Flashscore slovenských legionár.Flashscore

Českú ligu poznáte veľmi dobre z pôsobenia v Sparte. Váhali ste dlho nad Karvinou?

"Ťažko povedať. Riešil som to skoro na konci augusta, keď som si myslel, že už dávno budem mať nové pôsobisko vyriešené. Nebolo to jednoduché rozhodovanie. Celkovo sme s agentom riešili niekoľko alternatív, ale asi to takto malo byť. Teraz sa už nepozerám na to, čo mohlo byť. Beriem to ako fakt. Som v Karvinej a robím pre mužstvo všetko, aby sme boli úspešní. Je pravda, že som vedel, do čoho idem. Otec pôsobil v Karvinej, mám tu známych. Nechcel som už dlhšie čakať, keď sa súťaže rozbehli."

Návrat do ligy veru snový nebol. Na Slavii ste prehrali a na úvod inkasovali päť gólov. Čo ste si po takom začiatku hovorili?

"Celé to bolo náročnejšie, menil sa tréner a na rozbeh stáť akurát proti Slavii... Tam od nás nikto nič nečakal. Som si vedomý, že som urobil chybu a postavil súpera na koňa pri prvom góle. Celkovo však mali 22 striel, ak sa nemýlim, z toho 11 na bránu. Či sme mohli, či nemohli niečo uhrať, to je utópia. Nebolo to z mojej strany najideálnejšie. Potreboval som sa do toho dostať. Zvyknúť si na prostredie, chalanov i trénerov. Chvíľu to trvalo, ale postupom času, s pribúdajúcimi kolami, to bolo lepšie. V bráne som sa cítil čoraz istejšie."

Jesenná štatistika Dominika Holeca v Karvinej.
Jesenná štatistika Dominika Holeca v Karvinej.Flashscore

Spomínate zmenu trénera. Do tímu sa vrátil skúsený Juraj Jarábek. Čo priniesol?

"Zmenil sa tréningový proces. Prešli sme do vyššej intenzity. Nechcem, samozrejme, znehodnocovať prácu trénera Hejdušeka, postúpil s Karvinou späť do ligy. Bolo však vidieť, že tím nemá na trávniku v zápasoch koncept. Pýtal sa niekto s väčšími skúsenosťami, čo sa následne potvrdilo. Vo viacerých kolách bola zmena viditeľná, lenže potom prišli zranenia a časté rotovanie zostavy. Nemáme taký široký káder ako iné kluby. Na ihrisku sa to v takýchto situáciách vždy ukáže. Napriek tomu, v záverečných zápasoch sme potvrdili, že vieme hrať dobrý futbal. Keď sme všetci zdraví, kvalitu určite máme. Rovnako uvidíme, ako sa klub posilní. Pod trénerom Jarábkom sme sa zdvihli. Dúfam, že primárny cieľ, ktorým je záchrana, dosiahneme."

Naopak jeho štart bol vynikajúci. Doviedol vás k triumfu 5:2 s Libercom. Bol to dôležitý impulz?

"Samozrejme, vyhrať s Libercom je super. Ide o tím, ktorý neprehráva často a už vôbec nedostáva päť gólov. Boli však v určitom rozpoložení, nedarilo sa im. Päť zásahov im však nedá hocikto, všetko sa zišlo, ako malo. Prišiel impulz od trénera, nabudil nás pár dní pred výkopom a pomohli sme si do ďalších kôl. Od Karvinej nikto nečaká, že bude ťahať niekoľkozápasovú víťaznú sériu. Musíme byť v realite a vedieť, v čom je naša kvalita. Veľakrát to bolo o jednom góle, nepodarilo sa nám niektoré duely dotiahnuť do želaného konca. Boli aj také, v ktorých sme to uskákali so šťastím a uhrali cenný bod. V tejto lige môže hrať každý s každým."

Posledné výsledky futbalistov Karvinej.
Posledné výsledky futbalistov Karvinej.Flashscore

Často, ako býva zvykom, to bolo o efektívnosti?

"Väčšina zápasov sa niesla v bojovnom duchu medzi šestnástkami. Keď sme sa k nej dostali, veľa šancí sme nemali. Napriek tomu súper z ojedinelej dokázal skórovať. Trestal naše chyby, čo sa nám nedarilo. Spomínam si v rýchlosti na stretnutie v Budějoviciach či s Bohemkou. Krásny gól mi tam dal Erik Prekop. Šancí bolo málo, rozhodol jeden gól. Boli aj také kolá, keď mal súper množstvo príležitostí. Napríklad v Plzni sme mali dostatok príležitostí my. Porazili sme klub, ktorý v európskej súťaži nazbieral 18 bodov v skupine. Ako som spomenul vyššie, každý môže hrať s každým. Musí si to sadnúť. Víkendy sú pre nás náročné."

Proti Plzni ste si udržali jedno z troch čistých kont. Prekvapivý triumf, ale o to povzbudivejší do záchranárskych prác?

"Zhodou okolností sme následne tri zápasy prehrali. Na jednej strane získame tri body v Plzni, čo nikto nečakal. Skvelé, euforické víťazstvo. Jeden z mojich najlepších výkonov v kariére. Chalani v poli podali mimoriadny tímový výkon. Na druhej strane neviem, či nám to, paradoxne, skôr neublížilo. Možno sme trochu upadli k myšlienke, že to už pôjde "samo". Nehovorím, že to tak bolo, ale s papierovo najťažším zabodujeme naplno vonku a potom nezískame ani bod. Asi sme si na určitý čas minuli športové šťastie. Bolo to v období, keď prišli zranenia, zmeny v zostave. V Plzni sa však nevyhráva každý deň. Keď som bol v Sparte, na víťazstvo z jej pôdy sa čakalo 11 rokov."

Aké pocity vo vás prevládajú celkovo, z pohľadu mužstva, po jesennej časti a s čím vstúpite do jarnej? 

"Dovolím si tvrdiť, že to nebolo až také zlé. Všetci vieme, že hráme a aj budeme hrať o záchranu. Bodaj by sme spravili nejakú víťaznú sériu, ale musíme byť realisti a bojovať. Byť tímoví, pomáhať si na ihrisku i mimo neho. Kvalita tu je. V neposlednom rade aj skvelá partia. Rozumieme si. Neprichádza k rozbrojom, nikto sa neskupinkuje. Kolektív je výborný a na ňom je potrebné, aby sme stavali. Je to hlavne o nás, ako sa do zápasov vložíme, akú energiu im dáme a ako budeme bojovať o každý bod."