Smrdelo to problémom, priznáva Kostka. Po zlom úvode prišiel historický postup Michaloviec

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Smrdelo to problémom, priznáva Kostka. Po zlom úvode prišiel historický postup Michaloviec
Na snímke zľava hráčka MŠK Iuventa Michalovce Alena Dvorščáková a hráčky Eurobud JKS Jaroslaw Natalia Volovnyková a Malgorzata Trawczynská.
Na snímke zľava hráčka MŠK Iuventa Michalovce Alena Dvorščáková a hráčky Eurobud JKS Jaroslaw Natalia Volovnyková a Malgorzata Trawczynská.TASR
Úvod odvety ako zo zlého sna, napokon sa však hádzanárky Iuventy Michalovce prebojovali medzi štyri najlepšie tímy v Pohári EHF.

V sobotňajšom stretnutí na palubovke poľského Eurobud JKS Jaroslaw hazardovali s dvanásťgólovým náskokom z prvého duelu, ale po nevydarenom začiatku (1:9) zlepšili svoj výkon a dosiahli postupový výsledok. "Kľúčové bolo vliať tímu do žíl novú energiu a vyvolať pozitívnu emóciu," uviedol tréner Peter Kostka.

Prehľad zápasu Eurobud JKS Jaroslaw - MŠK Iuventa Michalovce 29:25

Michalovčanky mali pred dvojzápasom rešpekt zo súpera, no presvedčivým víťazstvom 37:25 v prvom stretnutí získali potrebné sebavedomie pred odvetou. Tá sa pre slovenského majstra vyvíjala mimoriadne nepriaznivo a rýchlo prehrával o hrozivých 8 gólov (1:9).

"Úvod stretnutia bol ako zo zlého sna. Vedeli sme, že Jaroslaw na nás vybehne, pôjde do maximálneho rizika a investuje všetku energiu do úvodných minút stretnutia. Zrazu svieti na tabuli skóre 1:9 a tribúny sú v takom tranze, že sa stávajú nie siedmym, ale ôsmym hráčom tímu," krútil hlavou Kostka, ktorý mal k hre svojich hráčok v prvom polčase viacero výhrad:

"Nám nefungoval systém v obrane, nesplnili sme taktický plán, zbytočne otvárali priestory, totálne absentoval pohyb dozadu po vystúpení na strelca, mali sme málo prerušení a kontaktu. Navyše chýbali aj zákroky v bráne, čím sme sa nedostali ani do protiútoku. Začala pracovať hlava, boli sme statickí v prípravnej fáze, nesprávne napádali útočné priestory."

Vzájomné zápasy Jaroslawu a Michaloviec.
Vzájomné zápasy Jaroslawu a Michaloviec.Flashscore

Michalovčanky sa po hrozivom začiatku zdvihli, v prvom polčase dvakrát skorigovali na rozdiel štyroch gólov (6:10, 7:11), ale do šatne odišli za stavu 8:16 pre Jaroslaw. Výsledok dával poľskému družstvu šancu na úspech, v súčte gólov z dvojzápasu preň znamenal iba štvorgólové manko.

Druhý polčas, predovšetkým jeho dôležitý štart, patril Iuvente. Šiestimi gólmi po sebe upravila stav duelu na 16:14 a od tej chvíle už nepustila domáce hráčky do výraznejšieho "trháku." Domáce sa k vyššiemu než šesťgólovému náskoku (26:20, 27:21) už nedostali a Michalovčanky v závere skorigovali prehru, ktorá im stačila na postup (29:25).

"V prestávke nemalo význam kričať a prenášať na dievčatá nervozitu. Vedeli sme, že keď budeme iným spôsobom riešiť útočný koncept domácich, tak to zvládneme, prídu zisky lôpt a najmä protiútoky, čo sa aj potvrdilo. Som šťastný, že máme vnútorne nesmierne silný tím, lebo cez polčas to smrdelo problémom, ale dvihli sme sa, upokojili, takticky zmenili pár riešení v obrane a nakoniec druhý polčas vyhrali," poznamenal tréner Kostka.

Michalovčanky mali na palubovke súpera podporu niekoľko desiatok fanúšikov, ktorí po nádejnom výsledku v prvom zápase cítili šancu na historický výsledok. "Prišli v hojnom počte a veľmi nám pomohli v závere prvého polčasu a predovšetkým v úvode toho druhého. Veľmi si vážime túto podporu," povedal Kostka.

Michalovčanky na ceste medzi štvorku najlepších tímov súťaže postupne vyradili švajčiarsky tím Yellow Winterthur (23:22, 25:25), švédsky Lugi Dam (33:25, 26:19), poľský KPR Gminy Kobierzyce (22:20, 25:25) a napokon aj Jaroslaw (37:25, 25:29). Postupom do semifinále európskeho pohára vyrovnali doterajšie slovenské maximum, ktoré dosiahli HK Slovan Duslo Šaľa a ŠKP Bratislava.

Po víkendových odvetách sú známe dva tímy, ktoré sa predstavia v semfinále EP EHF. Okrem Michalovčaniek dokonalo postup aj španielske ATTICGO MB Elche.

Pozrite si výsledky Pohára EHF.