Spalletti vs Allegri: Toskánska rivalita v rozhodujúcom súboji Serie A

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Spalletti vs Allegri: Toskánska rivalita v rozhodujúcom súboji Serie A
Rodáci z Toskánska v kľúčovom dueli o titul talianskej Serie A. Massimiliano Allegri a Luciano Spalletti.
Rodáci z Toskánska v kľúčovom dueli o titul talianskej Serie A. Massimiliano Allegri a Luciano Spalletti.Profimedia
V piatok trinásteho sa proti sebe postavia dva odlišné spôsoby chápania futbalu i života, ktoré však spája rovnaký pôvod. Tréner Neapola, ktorý vyrastal vo florentskej provincii, uprednostňuje, aby si ho všimli na základe toho, ako sa jeho mužstvo správa na ihrisku. Na opačnej strane rodák z Livorna je rád v centre pozornosti. Stačí mu pozitívny výsledok. Paradoxne, jeden sa prikláňa k forme dosiahnutia rezultátu, druhý k podstate.

Dva spôsoby ako byť trénerom. Dva spôsoby ako byť mužom. Dva spôsoby ako byť Toskáncom. Luciano Spalletti a Massimiliano Allegri. Vďaka spoločnému pôvodu nie sú úplným protikladom. Majú totiž k sebe blízko. Temperament, hrdosť a povaha. Charakterové črty, ktoré sú u oboch zrejmé, aj keď lodivod Juventusu má tendenciu reagovať o niečo otvorenejšie, zatiaľ čo jeho náprotivok "vybuchne" až vtedy, keď už to naozaj nemôže vydržať. 

Na ihrisku ide o iný príbeh. Hoci je pravdou, že Allegri taktiež dbá o každý detail, Luciano je nimi až posadnutý. Ťažko ho budete počuť sťažovať sa na výsledok, ak by jeho zverenci nedodržiavali taktiku, ktorú si počas týždňa pripravili. Dokonca aj po prehre 0:1 s milánskym Interom dal florentský tréner jasne najavo, že je oveľa sklamanejší z výkonu a nie z prehry.

Massimiliano Allegri.
Massimiliano Allegri.AFP

Rodným mestom Allegriho je Livorno. Spôsob, akým prežíva priebeh stretnutí, je v porovnaní so Spallettim extravagantnejší. Luciano nechá radšej ruky vo vreckách, a keď ich už vytiahne, tak len preto, aby svojim hráčom odovzdal jasné pokyny v nádeji, že si to nikto nevšimne. Úplne inak sa tréner "Starej dámy" prejavil v záverečných minútach duelu proti Udinese (1:0), keď si okamžite každý uvedomil, že je nahnevaný.

Luciano Spalletti.
Luciano Spalletti.AFP

Ich vzájomné vzťahy už nejaký čas nie sú také, ako bývali. "Hádka medzi Toskáncami," reagoval Allegri v mixzóne po záverečnom hvizde súboja, ktorý Juve 11. septembra 2021 v Neapole prehral. Skončil sa nie príliš pozitívnym rozhovorom. "Mal by si sa hanbiť!", kričal rodák z Livorna na Spallettiho. Podľa jeho slov sa previnil tým, že sa svojimi sťažnosťami domáhal výhod u rozhodcu. 

"O čom to hovoríš?" Proti vám som vždy prehral. Keď raz vyhrám a prídem vám podať na záver ruku, budeš ma poučovať?", znela odpoveď Florenťana, ktorý už dáva prednosť saku a nie športovému oblečeniu.

V piatok bude v hre oveľa viac než gladiátorský súboj medzi dvomi Toskáncami. Víťazstvo Juventusu by otvorilo cestu k prvenstvu. Ak by ale vyšli naprázdno, "Partenopei" by v boji o titul dal svojmu súperovi tvrdý direkt.

Ťažko si predstaviť iný priebeh zápasu, než aký všetci očakávajú - Neapol s držaním lopty a Juventus snažiaci sa o rýchle protiútoky. Tentoraz bude Spalletti spokojný s akýmkoľvek víťazstvom. Tieto tri body sú príliš dôležité na to, aby ich nechal zničiť taktickou posadnutosťou a nevychutnal si ich naplno.