Športové hlášky roku 2023: Ples pre Strycovú, Verstappenova otočka a pravý čas pre Kanea

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Športové hlášky roku 2023: Ples pre Strycovú, Verstappenova otočka a pravý čas pre Kanea

Barbora Strýcová po víťazstve na Wimbledone 2023.
Barbora Strýcová po víťazstve na Wimbledone 2023.Profimedia
Športový rok 2023 bol plný veľkých triumfov, ťažkých prehier, nečakaných prestupov a najrôznejších udalostí a príbehov. Všadeprítomné médiá zapísali do kroník pamätné výroky hrdinov a šampiónov. Česká mutácia Flashscore Správ vybrala tie najlepšie z nich.

Na tenisovom Wimbledone bola jednou z hlavných hrdiniek Barbora Strýcová. Na obľúbený turnaj sa vrátila so synom Vincentom a jej rozlúčkové turné malo v All England Clube zlaté vyvrcholenie. Česká mamička vyhrala turnaj vo štvorhre spolu s Hsieh Su-wei z Taiwanu.

Ples pre Báru

"Cítim sa najšťastnejšia a teším sa na Ples šampiónov. Je to pre mňa poslednýkrát, takže tam chcem ísť aspoň na hodinu," povedala Strýcová po svojom triumfe pre Radiožurnál Sport.

"Za všetkým je veľký príbeh a to, že som porodila svojho milovaného syna. Navyše, so Su-wej sme už veľmi dlho nehrali. Táto rozprávka je napísaná do konca a má šťastný koniec. Som za to veľmi rada, pretože som si to veľmi priala," vyznala sa česká bojovníčka.

To je moja mama...

Bývalá svetová jednotka a štvornásobná grandslamová víťazka Naomi Osaková bude chcieť v roku 2024 nadviazať na príbeh českej tenistky. Aj ona sa už stala matkou a na kurty sa vráti vo veku 26 rokov.

"Teším sa, keď moje dieťa uvidí jeden z mojich zápasov a povie niekomu: 'To je moja mama'," napísala Osaková prostredníctvom aplikácie Poznámky na svojom Instagrame.

Počas tehotenstva si vraj našla aj nový vzťah k tenisu, ktorý opustila pre depresiu. "Posledných pár rokov bolo prinajmenšom zaujímavých, ale zisťujem, že práve tie najťažšie obdobia v živote môžu byť najzábavnejšie. Tých niekoľko mesiacov voľna mi skutočne prinieslo novú lásku a vášeň k hre, ktorej som zasvätila svoj život."

Už musím ísť domov!

Denver Nuggets prvýkrát v histórii vyhrali NBA, a to najmä vďaka svojmu svojráznemu lídrovi Nikolovi Jokičovi. Srbský basketbalista, ktorému sa vo finálovej sérii podarilo zaznamenať aj cenený triple-double, nepatrí k tým, ktorí by mali radi veľké reči. Preto na otázku o svojich pocitoch z víťazstva odpovedal sucho: "Práca je hotová, môžeme ísť domov."

To ale netušil, že v Denveri sa chystajú oslavy, a preto vznikla sekvencia z tlačovej konferencie, ktorá sa následne stala virálnou, keď po otázkach novinárov nechápavo oslovuje vedenie tímu, čo to má za nezmyselný plán. "Kedy sú tie oslavy? Vo štvrtok? Ale nie! Musím ísť domov..."

Nakoniec naozaj musel zostať a užíval si triumfálnu jazdu v otvorenom autobuse so spoluhráčmi, manželkou a dcérou.

Je čas ísť, Harry

Harry Kane strelil v Premier League 213 gólov, ale s Tottenhamom za dlhé roky nezískal ani jednu trofej. A tak nastal čas vyskúšať nový angažmán. "V hlave mám veľa emócií a je mi ľúto, že opúšťam klub, v ktorom som strávil takmer 20 rokov. Prišiel som ako 11-ročný chlapec a odchádzam ako 30-ročný muž," zveril sa v jednom z najťažších momentov svojej kariéry.

Zatiaľ čo fanúšikovia "Spurs" nechceli tejto správe veriť, Kaneov prestup do Bayernu zosmiešnil najlepší strelec Premier League všetkých čias Alan Shearer. Na Twitteri zverejnil správu: "Poď, Harry! Už je čas ísť!" Navyše sa vyobrazil ako pilot lietadla, ktoré by kanoniera s radosťou prepravilo do Bavorska. Dalo sa totiž čakať, že ho Kane o rekord pripraví.

Boli to, samozrejme, iba žarty. Shearer potom napísal ďalšiu správu: "Si najlepší, Harry. Veľa šťastia. Zaslúžiš si úspech."

Maxova otočka

Po dlhých 41 rokoch sa svet formuly 1 vrátil do hlavného mesta hazardu. Las Vegas sa na tento sviatok vyparádilo, ale u jazdcov si veľkú priazeň nezískalo.

"Vegas mám rád, ale nie preto, aby som tu riadil auto formuly 1. Je to 99 percent šou a jedno percento športu. Ak to zjednoduším, Monako je ako Liga majstrov, ale toto je na úrovni národnej ligy," kritizoval americké dejisko, ktorého prípravy stáli 500 miliónov libier, už istý majster sveta Max Verstappen.

Nakoniec však po svojom triumfe trochu zmenil názor. "Bola to skvelá zábava pred skvelým publikom. Dúfam, že si to všetci užili. Takže áno, už sa teším, že sa sem na budúci rok vrátime."

Niekto tu zomrie

Jedným z ľudí, ktorí sa v tenisovom svete rozhodne neboja povedať svoj názor, je Rus Daniil Medvedev. Tento rok sa počas grandslamového US Open veľmi rozčuľoval.

Podujatie v New Yorku bolo pre hráčov náročné pre vysoké teploty v kombinácii s vysokou vlhkosťou. Počas štvrťfinálového zápasu s Andrejom Rubľovom si Medvedev vyžiadal dve lekárske prestávky a do kamery na kurte povedal: "Niekto tu zomrie. A potom sa budú pozerať..."

Potom na tlačovej konferencii dodal: "Potíme sa tak veľmi, že mi na nose nezostala ani koža. A nie je to pre slnko, ale z dôvodu, že si stále utieram tvár uterákom..."

Na záver mal Medvedev tú česť zablahoželať Novakovi Djokovičovi k jeho historickému 24. grandslamovému titulu. Ako finálový súper mu zložil poklonu spôsobom jemu vlastným: "Čo tu ešte robíš?"

Brazílčan uctieva Argentínčana

Krátko po tom, čo Lionel Messi po ôsmy raz vyhral anketu Zlatá lopta, nechal Brazílčan Felipe Melo nahliadnuť do svojho súkromia a pochválil sa veľkým obrazom, na ktorom je zvečnený s argentínskym futbalovým géniom.

"Mám doma obraz s Messim, aby moje deti videli, že som s ním hral. Je to najlepší futbalista, akého som kedy stretol. Je normálne, že ho mnohí Brazílčania milujú, je to svetový idol," priznal, čo je pre mnohých jeho krajanov veľmi kontroverzná myšlienka. Veď futbalová rivalita medzi Brazíliou a Argentínou je obrovská.

Melo má však jasno. "Messi je však jednoducho nad všetkými. Ak nedá tri góly, vytvorí tri ďalšie. To je rozdiel oproti všetkým ostatným."

Kompletný futbal

Na konci jari sa anglický futbal dočkal jednej veľkej senzácie. Luton postúpil do Premier League a spolu s ním aj konžský stredopoliar Pelly Ruddock Mpanzu. S klubom zažil aj obdobie, keď mužstvo hralo v piatej najvyššej súťaži. Nakoniec sa však po štyroch postupoch v priebehu 10 rokov dostalo medzi elitu.

"Mám pocit, že som práve skompletizoval futbal. Povedal som si, že to zvládneme. V Lutone to bude celé leto párty, musíme si takýto úspech užiť," smial sa po víťazstve v play-off o postup na vypredanom londýnskom Wembley. Vo svojej 11. sezóne v drese Lutonu si udržal miesto v zostave a pripísal si štarty v najvyššej anglickej súťaži. Hoci ešte neskóroval, jeho tím už obral o body niektorých favoritov.

Zlatanov posledný odkaz

Majster glos Zlatan Ibrahimovič zostal tentoraz vážny. V júni nastal čas jeho rozlúčky s veľkým futbalom. Uskutočnila sa na štadióne San Siro a švédsky útočník pripomenul, že sa do červeno-čiernych farieb vracal nadvakrát.

"Prvýkrát, keď som prišiel, ste mi dali šťastie, druhýkrát ste mi dali lásku. Privítali ste ma s otvorenou náručou, cítil som sa tu ako doma a budem Milanista po celý život," hovoril so slzami v očiach.

Následne bolo jasné, že jeho ďalšia veta: "Je čas rozlúčiť sa s futbalom, ale nie s vami," bola predzvesťou vecí, ktoré prídu. Zlatan sa v decembri stal členom vedenia AC Miláno a pravdepodobne už nebude môcť byť taký vtipný ako počas svojej aktívnej kariéry.

Djokovič hecuje mladých

Srbský tenisový šampión Novak Djokovič naďalej ukazuje svetu, že ho len ťažko niekto zosadí z trónu. Na US Open získal už svoj 24. grandslamový titul, ale niekoľko týždňov predtým na Wimbledone si trochu nadbehol. Pri otázke na oficiálny plagát trávnatého tenisového sviatku, kde sa krčil za nastupujúcimi mladíkmi Jannikom Sinnerom a Carlosom Alcarazom, si neodpustil rýpnutie.

"Viem, že chcú získať môj skalp, túžia vyhrať. Ale stále to akosi neprichádza. Nechcem, aby to znelo arogantne, ale považoval by som sa za väčšieho favorita," usmial sa. Paradoxne práve vtedy utrpel svoju jedinú grandslamovú prehru v roku 2023, keď sa musel skloniť pred Alcarazom.