Svet sa lúči s jediným španielskym víťazom Zlatej lopty. Zomrel Luis Suárez

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Svet sa lúči s jediným španielskym víťazom Zlatej lopty. Zomrel Luis Suárez
Luis Suárez zostane navždy v histórii španielskeho a svetového futbalu.
Luis Suárez zostane navždy v histórii španielskeho a svetového futbalu.FC Barcelona
Vo veku 88 rokov zomrel v nedeľu bývalý španielsky futbalista Luis Suárez. O úmrtí víťaza Zlatej lopty z roku 1960 informovala agentúra AFP.

Niekdajší stredopoliar FC Barcelona a Interu Miláno je stále jediný v Španielsku narodený futbalista, ktorý získal Zlatú loptu pre najlepšieho hráča sveta. Medzi ženami sa tejto pocty dvakrát dostalo jeho krajanke Alexii Putellasovej.

"Luis Suárez Miramontes zomrel túto nedeľu v Miláne vo veku 88 rokov. Všetci ho s láskou prezývali Luisito a považovali ho za jedného z najlepších hráčov v histórii španielskeho futbalu, ako aj za kľúčovú súčasť Barcy v druhej polovici 50. rokov," uviedla Barcelona vo svojom vyhlásení.

Suárez sa narodil v roku 1935 v La Coruni. V miestnom Deportive začal svoju kariéru, v roku 1954 odišiel do Barcelony a s katalánskym gigantom vyhral dvakrát španielsku ligu. V roku 1961 prestúpil za rekordnú čiastku do Interu Miláno, s ktorým získal trikrát scudetto a dvakrát Európsky pohár majstrov.

V 60. rokoch minulého storočia bol Suárez opora Interu, ktorý vtedy patril medi najlepšie mužstvá sveta a viedol ho legendárny Helenio Herrera.

"Rozlúčka s Luisitom v nás zanecháva hlboký smútok: nostalgia za jeho dokonalým a neporovnateľným futbalom, ktorý inšpiroval celé generácie, sa spája so spomienkou na jedinečného futbalistu a veľkého, skvelého hráča Interu. Bude nám chýbať, pretože ako kázal (bývalý manažér Interu) Helenio Herrera: 'Ak neviete, čo robiť, dajte loptu Suárezovi'," rozlúčil sa milánsky klub.

V drese Španielska sa tešil z titulu majstra Európy (1964), pričom celkovo odohral za národný tím 32 zápasov. V roku 1973 sa lúčil s kariérou ako hráč Sampdorie Janov, neskôr v tomto klube pôsobil ako tréner. Koučoval aj Como, Cagliari a Inter.

V roku 1988 prevzal kormidlo španielskej reprezentácie, s ktorou postúpil na MS 1990. Španieli na šampionáte v Taliansku vypadli v osemfinále, Juhoslávii podľahli 1:2 po predĺžení.