Koniec úchvatnej série. Gasquet sa udržal v TOP 100 nepretržite 956 týždňov

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Koniec úchvatnej série. Gasquet sa udržal v TOP 100 nepretržite 956 týždňov
Richard Gasquet je v prvej stovke rebríčka ATP už viac ako 18 rokov.
Richard Gasquet je v prvej stovke rebríčka ATP už viac ako 18 rokov.Profimedia
Nikdy nevyhral grandslam, len trikrát počas kariéry sa dostal aspoň do semifinále turnaja veľkej štvorky. Napriek tomu sa Richard Gasquet (37) stal v priebehu rokov rešpektovanou tenisovou osobnosťou. V apríli 2005 sa prvýkrát dostal do prvej stovky rebríčka ATP a odvtedy sa v nej až do dnes. Impozantnú sériu 956 týždňov po sebe v elitnej spoločnosti prerušil v Aucklande jeho krajan Arthur Fils (19).

Fils - Gasquet 6:3, 6:4

Na obhájenie potrebných bodov z minuloročnej edície turnaja potreboval Gasquet v Aucklande postúpiť minimálne do finále. Na Novom Zélande hral ako minuloročný víťaz na divokú kartu, tentoraz však vypadol už v prvom kole. "Richard je šampión, má za sebou neuveriteľnú kariéru, takže som veľmi rád, že som si s ním mohol opäť zahrať. Odohral som dobrý zápas a som rád, že som postúpil," povedal po svojom víťazstve tínedžer Arthur Fils, ktorý pri odchode z kurtu svojmu krajanovi zatlieskal.

Bol to trochu symbolický a zároveň smutný moment. V novom vydaní svetového rebríčka pred začiatkom Australian Open klesne Gasquet približne na 130. miesto a jeho tenisový život sa zmení...

V najlepšej stovke sa totiž nachádzal viac ako 18 rokov po sebe. Lepšiu bilanciu majú v histórii len dvaja tenisoví gladiátori - Roger Federer (1 165 týždňov) a Rafael Nadal (1 029). Dokonca aj Novak Djokovič (945 týždňov) v tomto smere za Gasquetom (zatiaľ) zaostáva, hoci sa očakáva, že za necelé tri mesiace svojho francúzskeho rivala dobehne a možno sa pokúsi atakovať Nadala a dokonca aj Federera v rekordných ťaženiach.

Francúzsky veterán vstúpil do roku 2024 na 76. mieste v rebríčku ATP, ale mal záväzok v podobe obhajoby v Aucklande, kde vlani vo finále zdolal Camerona Norrieho v troch setoch. Bol to jeho 16. titul v kariére, ale prakticky všetky nazbieral v kategórii ATP 250, ktorá sa kedysi nazývala International.

V roku 2007 bol Gasquet siedmym hráčom svetového rebríčka, štyrikrát (2007, 2012, 2013 a 2015) skončil v prvej desiatke, tri razy si zahral finále na turnajoch Masters 1000 (Hamburg 2005, dvakrát Toronto 2006 a 2012), dvakrát bol v semifinále Wimbledonu (2007, 2015) a raz na US Open (2013). Odmenou za skvelú kariéru mu je bronz vo štvorhre na olympijských hrách v Londýne 2012 (spolu s Julienom Benneteauom) a tiež víťazstvo s francúzskym tímom v Davisovom pohári v roku 2017.

Hoci sa na prvý pohľad zdá, že nedosiahol žiadny veľký titul, aj on má vo svojej vitríne grandslamovú trofej - hoci len zo zmiešanej štvorhry na Roland Garros 2004 s krajankou Tatianou Golovinovou. Gasquet, ktorý stále rád používa jednoručný bekhend, je tiež súčasťou klubu aktívnych hráčov s minimálne 600 víťazstvami na okruhu, kde mu robia spoločnosť len Nadal, Djokovič a Andy Murray.

Predčasný koniec v Aucklande, opustenie prvej stovky rebríčka a neúprosne pribúdajúce roky však neveštia pre budúcnosť Francúza nič dobré. Napriek tomu je Gasquet so svojou kariérou spokojný. "Na začiatku som si vôbec nemyslel, že by som mohol hrať tak dlho. Avšak, samozrejme, koniec je čoraz bližšie, najmä keď človek cíti, že sa blíži k štyridsiatke," povedal v decembri pre noviny Ouest-France.

Čas zatiahnuť oponu však ešte nenastal. Na Australian Open sa s ním počíta, a ak sa čoskoro nevráti do prvej stovky, pravdepodobne bude môcť využiť divokú kartu na Roland Garros. V prípade Wimbledonu a US Open by to bolo podstatne komplikovanejšie.