Alcaraz prekvapivo končí už vo štvrťfinále, Zverev vyrovnal svoje maximum

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Alcaraz prekvapivo končí už vo štvrťfinále, Zverev vyrovnal svoje maximum

Aktualizované
Alcaraz sa do semifinále v Austrálii zatiaľ nepozrie.
Alcaraz sa do semifinále v Austrálii zatiaľ nepozrie. AFP
Carlos Alcaraz (20) prekvapujúco končí vo štvrťfinále tohtoročného Australian Open. Jeden z najväčších favoritov na celkový triumf prehral 1:6, 3:6, 7:6, 4:6 s Alexandrom Zverevom (26), ktorý v Melbourne Parku vyrovnal svoje maximum. O svoje druhé grandslamové finále si Nemec zahrá s bývalým šampiónom US Open a dvojnásobným finalistom úvodného grandslamu sezóny Daniilom Medvedevom (27), ktorý prežil päťsetovú bitku s Hubertom Hurkaczom (26).

Zverev – Alcaraz 6:1, 6:3, 6:7, 6:4

Alexander Zverev sa v minulej sezóne vrátil po šesťmesačnej prestávke spôsobenej nepríjemným zranením členka, ktoré utrpel na French Open 2022, a pochopiteľne mu trvalo niekoľko mesiacov, kým získal späť formu a sebavedomie. Nakoniec mohol ostatnú sezónu označiť za úspešnú, keď v Hamburgu a Čcheng-tu ukončil dlhé čakanie na ďalšie tituly, vyšplhal sa späť do prvej desiatky rebríčka a kvalifikoval sa na Turnaj majstrov.

Bývalá svetová dvojka mala vždy slabšiu psychickú odolnosť, najmä na grandslamoch, čo potvrdila aj jeho bilancia 2:14 proti hráčom z TOP 10 na podujatiach veľkej štvorky (na French Open 2022 dokázal poraziť Alcaraza a na vlaňajšom US Open Jannika Sinnera) pred štvrťfinálovým súbojom s Carlosom Alcarazom na prebiehajúcom Australian Open. So zástupcami TOP 5 dokonca prehral všetkých 10 predchádzajúcich duelov na grandslamoch.

Štatistiky súboja.
Štatistiky súboja.Flashscore

V bitke so španielskym supertalentom si štatistiky aspoň trochu vylepšil. Spočiatku to vôbec nevyzeralo na vzrušujúco, Zverev absolútne dominoval až do stavu 6:1, 6:3, 5:2 proti chybujúcemu Alcarazovi. Keď však prišla chvíľa ukončiť duel, dostavila sa nervozita. Najlepší nemecký tenista situáciu vôbec nezvládol a zbytočne pustil svojho súpera späť do zápasu.

V tajbrejku predviedol ďalšie zlyhanie. V skrátenej hre sa ujal vedenia 2:0 a pre zlý výber úderov a nepripravený prechod k sieti o náskok prišiel. To Alcaraza povzbudilo a siedmimi bodmi v rade si vynútil ďalší set.

V ňom stratil svoje podanie hneď na začiatku, ale v nasledujúcej hre využil Zverevovo zakopnutie a vyrovnal skóre. Do stavu 4:4 mal Španiel navrch, avšak potom prišla séria štyroch neúspešných fiftínov a po siedmy raz stratil svoje podanie. Zverev už nezaváhal a vďaka skvelému podaniu využil pri svojom servise hneď prvý mečbal.

"Hral som proti jednému z najlepších hráčov na svete. Posledné dva roky bol číslo jeden alebo dva a vyhral dva grandslamy. Keď máte takýto náskok, začnete rozmýšľať, čo nie je dobré... Som veľmi šťastný, že som zápas dokázal dotiahnuť do víťazného konca," povedal Zverev v rozhovore na kurte.

Zverev si v piatok zahrá svoje siedme grandslamové semifinále v kariére. S niekým z prvej päťky rebríčka sa v ňom nestretol iba na US Open 2020 a práve pred štyrmi rokmi v New Yorku sa dostal do finále, keď zdolal vtedajšieho 27. hráča sveta Pabla Carrena. Finálový zápas proti Dominicovi Thiemovi si určite zapamätá, pretože to bol jediný prípad v jeho kariére, keď nedotiahol do úspešného konca vedenie 2:0 na sety.

V semifinále vyzve neobľúbeného súpera a finalistu z rokov 2021 a 2022 Daniila Medvedeva. S ruským tenistom odohral už 18 duelov s bilanciou 7:11. Prekvapujúco, na grandslamovom turnaji proti sebe nastúpia po prvý raz.

Alcaraz vlani senzačne vyhral Wimbledon, keď v päťsetovej bitke zdolal Novaka Djokoviča. Španielsky mladík, ktorý v Melbourne skompletizoval postupy na všetkých grandslamoch aspoň do štvrťfinále, bol odvtedy vo finále len raz a na ďalší triumf stále čaká. V Melbourne mohol Djokoviča zosadiť z trónu, ale Srb bude po stredajšej Španielovej prehre na poste svetovej jednotky minimálne 412 týždňov. Alcarazovi sa ani na siedmy pokus nepodarilo otočiť stav 0:2 na sety.