Medvedev zaútočí na tretie finále na Australian Open. Po Hurkaczovi sa teší na Alcaraza

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Medvedev zaútočí na tretie finále na Australian Open. Po Hurkaczovi sa teší na Alcaraza

Medvedev si zahrá o tretie finále na Australian Open.
Medvedev si zahrá o tretie finále na Australian Open.AFP
Daniil Medvedev (27) si môže po tretí raz v kariére zahrať finále Australian Open. Finalista z rokov 2021 a 2022 zdolal vo štvrťfinálovom súboji člena elitnej desiatky rebríčka Huberta Hurkacza (26) 7:6, 2:6, 6:3, 5:7, 6:4 a upravil svoju štvrťfinálovú bilanciu na grandslamoch na 8:1. V semifinále sa bývalý šampión US Open môže stretnúť s Carlosom Alcarazom (20), ak dvojnásobný grandslamový víťaz potvrdí úlohu favorita proti Alexandrovi Zverevovi (26).

Hurkacz - Medvedev 6:7, 6:2, 3:6, 7:5, 4:6

Daniil Medvedev vo finále Australian Open 2022 zahodil luxusný náskok proti Rafaelovi Nadalovi a vo zvyšku sezóny sa nesmierne trápil. Zhruba ročnú krízu prelomil až po vyradení v treťom kole vlaňajšieho úvodného grandslamu sezóny, keď na obľúbenom tvrdom povrchu získal štyri trofeje. Na májovom Masters v Ríme sa dokonca tešil z prvého triumfu na antukových dvorcoch v kariére.

Odvtedy však čaká na ďalší titul, hoci sa dostal do finále na US Open, v Pekingu a vo Viedni. Túto sezónu sa rozhodol začať až v Melbourne Parku, pričom iba v jednom zápase nestratil set. Navyše, v druhom kole sa musel vyrovnať s dvojsetovým mankom proti outsiderovi Emilovi Ruusuvuorimu.

Štatistiky duelu.
Štatistiky duelu.Flashscore

Úlohu favorita však potvrdil aj po piaty raz a svoju výbornú bilanciu v grandslamových štvrťfinále vylepšil na 8:1 po skalpe kolegu z TOP 10 Huberta Hurkacza. Na Australian Open zvládol aj tretí štvrťfinálový zápas a stále môže pomýšľať na tretie finále na tomto mieste. Prvýkrát ho dosiahol ešte v roku 2021, no neuhral v ňom ani set s Novakom Djokovičom.

Proti najlepšiemu poľskému tenistovi, s ktorým prehral posledné dve stretnutia a vo štvrtok vyrovnal vzájomnú bilanciu na 3:3, si priebeh súboja skomplikoval. Meranie síl mohol ukončiť oveľa skôr, keby vo štvrtom dejstve nestratil vedenie 4:2. Set nakoniec nedoviedol ani do tajbrejku, rozhodnúť sa muselo v piatom dejstve. Medvedev získal Tildenov gem a tentoraz už náskok nepustil. Tešil sa z víťazstva, hoci v napínavom dueli uhral o osem bodov menej.

Hurkacz hral len svoje druhé grandslamové štvrťfinále. Predtým sa predstavil na Wimbledone 2021, kde v osemfinále vyradil Medvedeva a vo štvrťfinále Rogera Federera, ktorý vtedy odohral posledný zápas v kariére. Ide o jeho jediné dva skalpy hráča TOP 10 na grandslamoch, na podujatiach veľkej štvorky prehral osem z desiatich duelov s takto vysoko postavenými hráčmi.

Bývalý šampión US Open Medvedev, ktorý sa na siedmich z posledných desiatich hardových grandslamov dostal minimálne do semifinále, môže hrať o svoje tretie finále na Australian Open s Carlosom Alcarazom, ak dvojnásobný grandslamový víťaz úspešne potvrdí úlohu favorita proti Alexandrovi Zverevovi.

Semifinálové zloženie hornej polovice pavúka je známe od utorka. Najúspešnejší hráč turnaja a obhajca titulu Novak Djokovič s 10 triumfami sa v piatok stretne s Jannikom Sinnerom v jeho premiérovom boji o finále na Majors.

Výsledky mužskej dvojhry na Australian Open