Nosková si o prvé grandslamové finále nezahrá, na Australian Open ju vyradila Jastremská

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Nosková si o prvé grandslamové finále nezahrá, na Australian Open ju vyradila Jastremská

Nosková skončila na Australian Open vo štvrťfinále.
Nosková skončila na Australian Open vo štvrťfinále.AFP
Linda Nosková (19) ukončila svoje skvelé ťaženie na tohtoročnom Australian Open pred bránami semifinále. Posledná česká singlová nádej nevyužila jedinečnú šancu zahrať si o svoje prvé finále na Majors, keď v súboji grandslamových debutantiek prehrala 3:6, 4:6 s kvalifikantkou Dajanou Jastremskou (23), ktorá v Melbourne Parku vyhrala už osem zápasov a vyradila aj Markétu Vondroušovú. Ukrajinka sa v semifinále stretne buď s Čeng Čchin-wen (21), alebo Annou Kalinskou (25).

Nosková - Jastremská 3:6, 4:6

Linda Nosková po roku opäť vstúpila do sezóny s odvráteným mečbalom a skvelým výsledkom na jednom zo silne obsadených austrálskych generálok. Jedna z najtalentovanejších tínedžeriek sa vlani v Adelaide prebojovala z kvalifikácie až do svojho prvého finále na najvyššom okruhu a tento rok v Brisbane sa dostala medzi najlepšie kvarteto.

Kým vlani dorazila na Australian Open pár hodín po náročnej ceste v Adelaide, musela sa prv kvalifikovať a nezvládla hneď úvodný zápas, tento rok mala pred začiatkom úvodného grandslamu roka dostatok oddychu a pri svojom debute v hlavnom žrebe v Melbourne Parku niekoľkokrát zlepšila svoje najlepšie maximum na podujatiach veľkej štvorky. To bolo ešte niekoľko dní dozadu druhé kolo na vlaňajšom French Open a US Open.

Štatistiky súboja.
Štatistiky súboja.Flashscore

V Melbourne Parku potvrdila, že austrálske podmienky jej dokonale vyhovujú. Po derby s Mariou Bouzkovou si poradila s McCartney Kesslerovou a v treťom kole šokovala obratom proti svetovej jednotke a najväčšej favoritke Ige Swiatekovej. Proti Poľke si pripísala štvrtý skalp hráčky TOP 10 v kariére, z toho tretí na austrálskej pôde. Do druhého týždňa vstúpila rýchlou výhrou nad Elinou Svitolinovou, ktorá po troch gemoch skrečovala pre zranenie chrbta.

Cez druhú Ukrajinku sa však nedostala. Do premiérového zápasu proti 93. hráčke sveta Dajane Jastremskej vstupovala ako favoritka, no táto úloha jej očividne vôbec nesadla. Proti nastupujúcej kvalifikantke začala brejkom na 2:1, no odvtedy robila priveľa chýb, okamžite stratila náskok a po nevyužitom brejkbale v siedmom geme sa jej vzďaľovala.

Vo výmenách sa nedokázala dostať k víťazným úderom, ktoré zvyčajne zdobia jej hru. Rodáčka z Bystřičky na Vsetínsku trafila len šesť víťazných úderov oproti 21 nevynúteným chybám a súperke už ďalší servis nezobrala. V druhom sete si dokonca nevypracovala ani jednu brejkovú príležitosť.

Česko mohlo mať na štvrtom grandslamovom turnaji v rade zastúpenie v semifinále dvojhry. Karolína Muchová vlani bojovala o titul na French Open, Markéta Vondroušová triumfovala vo Wimbledone a Muchová sa na US Open medzi najlepšiu štvorku. Z Češiek to na Australian Open ako posledná dotiahla najďalej do semifinále pred tromi rokmi opäť Muchová. Vlani v Melbourne skončili pred bránami semifinále Jiří Lehečka a Karolína Plíšková, tento rok zase Nosková a Barbora Krejčíková.

Nosková, ktorá si zhoršila štvrťfinálovú bilanciu na najvyššom okruhu na 4:3, sa môže tešiť na zlepšenie svojho doterajšieho maxima v novom vydaní rebríčka. V pondelok jej bude patriť 31. priečka.

Jastremská sa v lete 2021 vrátila po niekoľkomesačnom dopingovom treste, ktorý bol po odvolaní zrušený. Bývalá 21. hráčka sveta síce očistila svoje meno, ale po návrate už nebola tou istou hráčkou, neustále sa trápila na všetkých úrovniach a pohybovala sa maximálne v druhej polovici elitnej stovky. Na Australian Open si však zabezpečila návrat do prvej tridsiatky a je len druhou kvalifikantkou, ktorá sa v Melbourne Parku prebojovala do semifinále (Christine Doreyová - 1978).

"Je skvelé zapísať sa do histórie. V tom čase som ešte ani nebola na svete. Som šťastná a unavená," uviedla Jastremská v rozhovore na kurte. "Ani nemám pocit, že by som hrala až tak dobre. Len sa snažím hrať čo najlepšie, pretože som veľmi unavená. Snažím sa vydať zo seba maximum, zvyšok je len boj," dodala.

Na ceste za titulom vyradila okrem iných aj úradujúcu wimbledonskú šampiónku Vondroušovú a dvojnásobnú víťazku úvodného grandslamu sezóny Viktoriu Azarenkovú. Vo všetkých troch kvalifikačných zápasoch pritom potrebovala na postup tri sety. 

Kalinská - Čchin-wen (09:15)

Jastremská bude mať hrateľnú súperku aj v semifinále. Vo svojej rozprávkovej jazde bude pokračovať proti turnajovej dvanástke Čeng Čchin-wen alebo nenasadenej Anne Kalinskej. Horná polovica pavúka ponúkne úplne novú grandslamovú finalistku vďaka víťazstvu Noskovej nad Swiatekovou, Jastremskej nad Azarenkovou, respektíve pri neúspechu minuloročnej finalistky Jeleny Rybakinovej.

Druhá semifinálová dvojica vznikla v utorok, obhajkyňa titulu Aryna Sabalenková si po skalpe Barbory Krejčíkovej zabezpečila súboj s úradujúcou šampiónkou US Open Coco Gauffovou.

Výsledky dvojhry žien na Australian Open