Australian Open 2024: Sinner predviedol parádny obrat a získal prvý grandslamový titul

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Kráľom Australian Open je Sinner, premiérový Grand Slam získal po úchvatnom obrate

Aktualizované
Sinner spoznal pocit šampióna Grand Slamu.
Sinner spoznal pocit šampióna Grand Slamu.TASR
Víťazom Australian Open 2024 sa stal Jannik Sinner (22). Taliansky tenista triumfoval v napínavej päťsetovej dráme, v ktorej zdolal Daniila Medvedeva (27). Ruský tenista viedol už 2:0 na sety, no svojmu súperovi napokon v zisku prvého grandslamového titulu nezabránil.

Sinner - Medvedev 3:6, 3:6, 6:4, 6:4, 6:3 

Vo finále úvodného Grand Slamu sezóny proti sebe bojovali hráči, ktorí sa snažili o svoje premiérové austrálske prvenstvo. Po semifinálovom vyradení obhajcu trofeje a 10-násobného víťaza Novaka Djokoviča tak bolo jasné, že podujatie v Melbourne spozná nového šampiona. Bližšie k prvému triumfu bol dlho Medvedev, ktorý ovládol prvé dva sety pomerom 6:3. Sinner sa ale v treťom i štvrtom dejstve chopil šance a po setoch 6:4 a 6:4 sa šlo do piatej časti zápasu. Tá sa stala korisťou mladšieho z dvojice, ktorému sa na Australian Open podarilo triumfovať ako prvému talianskemu rodákovi.

Sinner, ktorý vyradil spomínaného Djokoviča, uspel hneď vo svojom prvom grandslamovom finále. Z turnaja si odnáša prémiu 3,15 milióna austrálskych dolárov a 2 000 bodov do svetového rebríčka ATP. Pre Medvedeva to bolo už tretie neúspešné finále na Australian Open. Vo februári 2021 prehral s Djokovičom a v roku 2022 so Španielom Rafaelom Nadalom v zápase, v ktorom tiež viedol 2:0 na sety.    

Talian stratil na ceste do finále iba jediný set, v rozhodujúcom súboji o titul však ťahal dlho za kratší koniec. Medvedev v prvom sete dvakrát prelomil Sinnerovo podanie a získal ho vo svoj prospech. Rus zahrával údery tesne nad sieťou, výborne returnoval. Aj druhé dejstvo bolo v réžii Rusa. 

Štatistiky finále Australian Open 2024.
Štatistiky finále Australian Open 2024.Flashscore

V treťom sete si obaja aktéri suverénne držali svoj servis až do stavu 5:4 pre Sinnera. V desiatom geme viedol Talian na returne 30:0 a hoci Medvedev vyrovnal na 30:30, koncovka patrila Sinnerovi. Vo štvrtej časti taliansky finalista pokračoval v zlepšenom výkone a za stavu 2:1 sa dostal k dvom brejkbalom. Medvedev ich však odvrátil a v siedmom geme mal možnosť získať súperov servis, no Talian zahral v dôležitom momente eso, čo ho výrazne povzbudilo. V desiatom geme Medvedeva brejkol a vynútil si rozhodujúce dejstvo.

V aréne Roda Lavera sa postupne začalo prejavovať, že ruský hráč strávil na tohtoročnom podujatí na kurte o šesť hodín viac ako súper. Mladší z finalistov v šiestom geme po víťaznom forhende získal brejk a šancu dosiahnuť životný úspech už z rúk nepustil. Za stavu 5:3 premenil hneď prvý mečbal a skorigoval vzájomnú bilanciu s Medvedevom na 4:6. Rusa zdolal štvrtýkrát za sebou, vlani získal jeho skalp vo finále podujatí ATP v Pekingu a vo Viedni i na turnaji majstrov v Turíne.