Melbourne spozná nového šampióna Australian Open. Sinnera čaká prekážka v podobe Medvedeva

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Melbourne spozná nového šampióna Australian Open. Sinnera čaká prekážka v podobe Medvedeva

Sinner si zahrá vo svojom prvom grandslamovom finále.
Sinner si zahrá vo svojom prvom grandslamovom finále. Reuters
Jannik Sinner (22) na Australian Open v snahe získať svoj prvý grandslamový titul zatiaľ prešprintoval súperov, ale v nedeľu, keď sa v Melbourne Parku bude korunovať nový kráľ, by mohol vo finále proti Daniilovi Medvedevovi (27) absolvovať maratón.

Víťaz súboja o titul v Rod Laver Arene sa stane prvým novým mužským šampiónom na Australian Open od roku 2014, keď Stan Wawrinka získal svoj jediný titul v Melbourne Parku. Bude to prvé finále od roku 2005, v ktorom nebude figurovať aspoň jeden z troch hráčov, ktorí dominujú mužskému tenisu už dve desaťročia - Novak Djokovič, Roger Federer alebo Rafael Nadal.

Sinner na seba upriamil pozornosť, keď v semifinále vyradil úradujúceho šampióna Djokoviča a ukončil snahu svetovej jednotky o rekordný 25. major. Bolo to tretie víťazstvo Taliana v štyroch zápasoch proti Djokovičovi od novembra, čo potvrdzuje jeho skvelú formu.

"Po minulom roku, najmä po jeho závere, mi to dodalo sebavedomie, že by som potenciálne mohol urobiť nejaké dobré výsledky na grandslamoch," povedal Sinner, ktorý na ceste do finále stratil iba jeden set. "Ale stále to musíte ukázať, nie? Sú ľudia, ktorí veľa rozprávajú, ale vy to musíte nechať hovoriť činy."

Sinnerova hra sa posunula na inú úroveň, odkedy začal spolupracovať s Darrenom Cahillom, ktorý verí, že štvrtý nasadený hráč má všetky zbrane na to, aby získal jednu zo štyroch "veľkých cien" vo svete tenisu. "Disponuje kvalitami, ktoré podľa mňa majú mnohí veľkí šampióni, ale aby sa to prejavilo, musíte začať vyhrávať. Robí malé kroky. Mal dobrý záver minulého roka. Získal vieru na základe toho, čo dosiahol," povedal austrálsky tréner.

Viera a bohatá forma však nemusia nič znamenať proti neuveriteľnej sile vôle Rusa Medvedeva, ktorý sa už dvakrát prebojoval z prakticky istej porážky do svojho tretieho finále Australian Open.

Zatiaľ čo Sinner strávil na kurte niečo vyše 14 hodín, jeho tretí nasadený súper bojoval viac ako 20 hodín, a to najmä vďaka päťsetovým víťazstvám nad Emilom Ruusuvuorim v druhom kole a Alexandrom Zverevom v semifinále.

V oboch prípadoch sa "zotavil" z dvoch setov a hoci povedal, že sa môže cítiť fyzicky zničený, Medvedev bude odhodlaný konečne zdvihnúť nad hlavu trofej po prehre s Djokovičom v roku 2021 a neúspechu s Nadalom o rok neskôr.

"Som silnejší ako pred týmto turnajom, pretože teraz viem, že som schopný niektorých vecí, o ktorých som si možno myslel, že nie som. Je lepšie byť vo finále a vyhrávať trojsetové, štvorsetové zápasy. To je lepší spôsob z fyzického hľadiska. Ale je to tak, ako to je. Som hrdý a teším sa na finále, aby som opäť podal stopercentný výkon."

Bývalý šampión US Open Medvedev, ktorý sa dostal už do šiestich grandslamových finále, zdolal Sinnera šesťkrát z deviatich stretnutí, ale čo je možno rozhodujúce, prehral ich posledné tri vzájomné stretnutia na tvrdom povrchu v roku 2023.

Medvedevov tréner Gilles Cervara je však presvedčený, že rozhodujúce by mohli byť skúsenosti, ktorými Rus disponuje. "Chcel by som si myslieť, že je to veľký rozdiel. Samozrejme, Jannik hrá úžasný tenis. Dokázal to. Daniil proti nemu hral na konci minulého roka a boli to ťažké zápasy," povedal.