Australian Open 2024: Sabalenková obhájila titul bez straty jediného setu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Titul bez straty setu. Sabalenková ako prvá žena po 11 rokoch s obhajobou v Melbourne

Aktualizované
Sabalenková triumfovala po 77 minútach.
Sabalenková triumfovala po 77 minútach.Profimedia
Aryna Sabalenková (25) triumfovala vo finále ženskej dvojhry na turnaji Australian Open. V sobotňajšom zápase zdolala čínsku súperku Čeng Čchin-wen (21) jasne v dvoch setoch. Bieloruská tenistka tak obhájila vlaňajší titul a vyhrala druhý Grand Slam v kariére.

Čchin-wen - Sabalenková 3:6, 2:6

Sabalenková odohrala svoje tretie finále na podujatí veľkej štvorky. Zároveň sa stala prvou hráčkou, ktorá obhájila titul na AO od roku 2013, vtedy to dokázala jej krajanka Victoria Azarenková. Na turnaji bola v pozícii nasadenej dvojky, jej súperka šla z 12. miesta rebríčka WTA.

Pre Čchin-wen to bola premiérová účasť v grandslamovom finále. Zároveň bola prvou Číňankou po 10 rokoch, ktorá bola na takomto podujatí až v tejto fáze. Naposledy to dokázala jej krajanka Na Li, keď vyhrala vo finále AO nad Slovenkou Dominikou Cibulkovou. So Sabalenkovou zviedla len druhý vzájomný zápas po vlaňajšom US Open, vo štvrťfinále vtedy prehrala 1:6, 4:6.

Štatistiky duelu.
Štatistiky duelu.Flashscore

Bieloruska mierila za víťazstvom hneď od začiatku. Na úvod predviedla čistú hru a v druhom geme využila prvý brejkbal. Oponentka dokázala priebeh mierne zdramatizovať, za stavu 0:2 viedla 40:0 pri podaní súperky, no tri brejkbaly nevyužila. V ôsmej hre ešte predviedla niekoľko es a nedovolila Sabalenkovej využiť tri setbaly. Tá nakoniec víťazne zakončila prvý set vlastným podaním.

V druhom dejstve vzala Sabalenková súperke servis hneď v prvom a aj v piatom geme. Číňanka jej uľahčila hru niekoľkými dvojchybami a v záverečnej hre to vyzeralo na čistú hru pre favoritku. Nevyužila však tri mečbaly za sebou a počas zhody sa dokonca dostala k jednému brejkbalu aj Čchin-wen. O dva fiftíny neskôr však Sabalenková využila piaty mečbal a nedopustila ďalšiu drámu.

"Je pre mňa česť zdvihnúť opäť túto trofej, chcem zároveň zagratulovať Čchin-wen. Viem, že to nie je dobrý pocit, ale je to mladá hráčka a má pred sebou ešte mnoho finále. Ďakujem fanúšikom a všetkým, ktorí mi pomáhali v predošlých dvoch týždňoch a ktorí sa zaslúžili o tento turnaj. Urobili z tohto miesta niečo výnimočné," uviedla víťazka po prebraní trofeje. Medzi najlepšiu štvorku sa prebojovala na šiestom Grand Slame za sebou, trikrát z toho bola vo finále.

"Najprv chcem zagratulovať Aryne k skvelému zápasu. Je to moje prvé finále a je mi to trochu ľúto, ale tak to jednoducho je, mám skúsenosť. Ďakujem všetkým fanúšikom, ktorí za mnou prišli. Momentálne je to pre mňa náročné, myslím si, že som mohla hrať lepšie," povedala Čchin-wen. Do finále postúpila bez toho, aby čelila nasadenej hráčke, čo sa stalo prvýkrát od roku 1995. Naposledy bola v takejto pozícii Španielka Arantxa Sanchezová Vicariová, ktorá podľahla Mary Pierceovej z Francúzska taktiež 3:6, 2:6.