Noskovej životný skalp. Tínedžerka vyradila svetovú jednotku a čaká ju osemfinále

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Noskovej životný skalp. Tínedžerka vyradila svetovú jednotku a čaká ju osemfinále

Noskovej sa podarilo vyradiť svetovú jednotku.
Noskovej sa podarilo vyradiť svetovú jednotku.Profimedia
Linda Nosková (19) sa na Australian Open postarala o veľké prekvapenie v najväčšom zápase svojej doterajšej kariéry. Česká tínedžerka pri svojom debute v 3. kole grandslamového turnaja v melbournskej Rod Laver Arene zdolala nervóznu štvornásobnú grandslamovú šampiónku Igu Swiatekovú (22) 3:6, 6:3, 6:4 a pripísala si prvý skalp svetovej jednotky. O postup do štvrťfinále bude hrať buď s Ukrajinkou Elinou Svitolinovou (29), alebo Švajčiarkou Viktoriou Golubicovou (31).

Swiateková - Nosková 6:3, 3:6, 4:6

Kým vlani Linda Nosková skončila na Australian Open v prvom kole kvalifikácie pre únavu po presune z Adelaide, kde dva dni predtým prehrala svoje prvé finále na okruhu WTA, tento rok sa kvalifikovať nemusela. Po úspešnom ťažení do semifinále na päťstovke v Brisbane mala týždeň na oddych a premieňa svoj debut v hlavnej súťaži Australian Open na životný grandslamový výsledok.

Po dvojsetovej výhre nad krajankou Mariou Bouzkovou a strastiplnej ceste za postupom cez, na divokú kartu štartujúcu, Američanku McCartney Kesslerovú uspela pri svojom debute v treťom kole. Po skvelom výkone sa postarala o senzáciu na úkor štvornásobnej grandslamovej víťazky Igy Swiatekovej.

Juniorská šampiónka French Open 2021 Nosková štartuje na svojom šiestom grandslamovom turnaji v kariére a jej doterajším maximom bolo druhé kolo - vlani na Roland Garros prehrala na druhom najväčšom dvorci Suzanne Lenglenovej so svetovou štvorkou Jelenou Rybakinovou a na US Open na Grandstande podľahla v trojsetovej bitke svetovej päťke Ons Džabúrovej.

V sobotu svoje nazbierané skúsenosti s hraním na veľkých dvorcoch proti elitným hráčkam pretavila do životného úspechu. V Rod Laver Arene, na najväčšom kurte v Melbourne Parku, si poradila so svetovou jednotkou.

Štatistika zápasu.
Štatistika zápasu.Flashscore

"Ani neviem, čo mám povedať. Bol to fantastický zápas. Nemyslela som si, že budem schopná hrať tak dobre. Som na seba hrdá, že som dokázala postúpiť do ďalšieho kola," radovala sa šťastná Nosková v pozápasovom rozhovore na kurte. "V závere som netriafala prvý servis, čo bol problém. Za stavu 30:30 som však trafila eso a všetko bolo jednoduchšie," zhodnotila záver svojho životného stretu rodáčka zo Vsetína.

"Celkovo to bol tímový výkon. Môj tím mi veľmi pomáha s podporou a taktickou prípravou. Takže tento výsledok je úspechom nás všetkých," poďakovala sa zverenkyňa Tomáša Krupu a Davida Kotyzu smerom k publiku, ktoré bolo z výkonu mladej hviezdy ohromené. "Veľmi pekne ďakujem, že prišli diváci a podporili ma. Na tomto štadióne som hrala prvýkrát. Vďaka," dodala česká tínedžerka.

Svetovú jednotku na Australian Open zdolala ako prvá od roku 1999, keď sa to podarilo Francúzke Amélii Mauresmovej proti Američanke Lindsay Davenportovej.