David Ferrer exkluzívne: Sinner môže vyhrať grandslam a stať sa svetovou jednotkou

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
David Ferrer exkluzívne: Sinner môže vyhrať grandslam a stať sa svetovou jednotkou
David Ferrer, riaditeľ turnaja Conde de Godó o Open v Barcelone
David Ferrer, riaditeľ turnaja Conde de Godó o Open v BarceloneBarcelona Open Banc Sabadell
David Ferrer (41), riaditeľ turnaja Barcelona Open, známeho aj ako turnaj Conde de Godó, ktorý tento týždeň oslavuje svoj 70. ročník, je veľmi nadšený novou generáciou talentov, ktorá prichádza namiesto veľkej trojky svetového tenisu. Vďaka hráčom ako "Alcaraz, Sinner a Korda" je budúcnosť tohto športu v bezpečných rukách.

Druhý rok po sebe bude Rafael Nadal chýbať na turnaji, ktorý vyhral 12-krát. Stále si lieči zranený bedrový kĺb. Napriek tomu podujatie Barcelona Open opäť potvrdilo, že je jedným z najdôležitejších a najobľúbenejších antukových v kalendári.

"To, že tu máme Carlosa Alcaraza, Stefanosa Tsitsipasa, Jannika Sinnera a všeobecne tých najlepších, ako aj ďalších skúsených hráčov, nám dodáva veľa energie," povedal riaditeľ turnaja a bývalý tretí hráč ATP David Ferrer v exkluzívnom rozhovore pre španielsku mutáciu Flashscore Správ.

Štyrikrát ste prehrali finále tohto turnaja a vždy proti Nadalovi. Je najsilnejší zo všetkých hráčov, proti ktorým ste hrali?

"Bezpochyby jeden z najlepších, ale na rovnakú stupnicu by som zaradil aj Novaka Djokoviča. Je pravda, že som nedokázal poraziť ani Rogera Federera, ale myslím si, že títo dvaja hráči sú iní ako všetci ostatní, proti ktorým som hral."

Každý chce vidieť Alcaraza, čím je taký výnimočný?

"Má charizmu, získal si publikum a, predovšetkým, má naozaj efektnú hru s veľkou silou. Okrem toho je to hráč, ktorý sa na kurte baví a ľudia to vidia."

Minulý rok sa práve v Barcelone ukázalo, že Carlos by sa mohol dostať na vrchol oveľa skôr, ako sa očakávalo. Ako ďaleko to môže dotiahnuť?

"Neviem. Už teraz je číslom jeden a najmladším hráčom, ktorý kedy vyhral grandslamový turnaj. Prekonáva jeden rekord za druhým. Nechcem ho porovnávať s Nadalom, Djokovičom alebo Federerom, pretože im sa dá len veľmi ťažko vyrovnať. Určite bude hráčom, ktorý poznačí éru španielskeho a svetového tenisu."

Súperenie, ktoré má s Jannikom Sinnerom, je krásne a vzrušujúce. Súhlasíte?

"Áno, veľmi sa mi páči, pretože Jannika považujem za výborného tenistu, ktorý sa každým rokom zlepšuje. Dosahuje svoje ciele a som si istý, že bude mať šancu vyhrať grandslam a stať sa číslom jeden. V skutočnosti mi spomedzi mladých hráčov imponuje najviac - silou svojich úderov a rezervou, vďaka ktorej sa môže zlepšovať. Je stále široká."

V budúcnsti pôjde o veľkú rivalitu?

"Mohlo by tomu tak byť, ale dobrých tenistov je teraz viac. Je tu aj Sebastian Korda. Robí progres. Momentálne ale áno, sú to dvaja hráči, ktorí majú jasnú predstavu o tom, čo je ich cieľom. Sú veľmi ambiciózni. Z tohto pohľadu je to dobrá rivalita, pretože navyše v oboch prípadoch ide o dobrých ľudí a to sa mi páči. Skromní, rešpektujú sa a to, že sú tenisti na takejto úrovni, je dobré pre šport všeobecne."

Aktuálny TOP 10 rebríčka ATP.
Aktuálny TOP 10 rebríčka ATP.Flashscore

Kam sa v tomto novom prostredí fenoménov radí Lorenzo Musetti, Djokovičov kat v Monte Carle?

"Ide o nesmierne talentovaného hráča. Z roka na rok je lepší, hoci z hľadiska vyspelosti možno trochu zaostáva za Carlosom a Jannikom. Keď dozrie, dostane sa na ich úroveň. Vidím ho v prvej desiatke. Disponuje silou, ľahkosťou a nešetrí krokom. Myslím si, že ak bude po mentálnej stránke napredovať, všetko je možné. Veď teraz zdolal Djokoviča!"

Čo môže znamenať pre 21-ročného mladíka poraziť Djokoviča?

"Je to zatiaľ jeden zápas. Nestanete sa hneď fenoménom, pretože ste porazili Novaka. To, čo musí urobiť, je udržať si konzistenciu každý týždeň. Na každom turnaji, na ktorom hrá. Lorenzo musí mať ambíciu vyhrávať a znova vyhrávať. Priestoru na to má viac ako dosť. Myslím, že zdravá rivalita, ktorú vedie so Sinnerom, mu môže pomôcť. Rafa Nadal takto napríklad pomohol mne. Môžete na tom stavať a stať sa špičkovým tenistom. Lorenzo ním môže byť."

Keby ste boli jedným z týchto mladých talentov, uprednostnili by ste spoluprácu s trénerom na vysokej úrovni, alebo s menej medializovaným?

"Závisí od profilu hráča. V mojom prípade, ak hovorím o minulosti, keď som bol hráčom prvej desiatky, mi v určitých obdobiach chýbal špičkový tréner. Nie preto, aby rozumel tenisu alebo trénerstvu, ale aby mal v dôležitých momentoch potrebnú ambíciu. Špičkový tenista/tréner tieto momenty prežil a môže vám ich vysvetliť, zatiaľ čo bývalý hráč, ktorý sa pohyboval v strede alebo nízko v rebríčku, ich nikdy nezažil. V tomto zmysle si myslím, že postava Juana Carlosa Ferrera je pre Alcaraza ideálna. Juan Carlos bol jednotkou, tiež hviezdou a tento tlak prežíval. Carlosovi to veľmi pomáha, aby vedel, ako znášať mimoriadny tlak, alebo hrať dôležité finále. Ferrero vie, aké to je cítiť strach a vedieť hráčovi vysvetliť, že je to niečo logické. Dodať mu pokoj, to je dôležité. Ako hráč som nikdy nemal takú možnosť."

Matteo Berrettini sa práve zranil. Ako sa dostanete psychicky a fyzicky z takej negatívnej dynamiky, akú má on?

"Je to ťažké. Plne chápem hráčovo sklamanie. Pre zranenia nemal Matteo rok a pol pravidelnosť, akú potreboval. Odhliadnuc od toho, že je už etablovaným hráčom v prvej desiatke. Fyzicky ide o veľmi dobrého tenistu. Má silu v úderoch, a ak mu vydrží zdravie, dostane sa do nej opäť. Po psychickej stránke bude veľmi dôležitá práca jeho okolia. Viem, že to dokáže, pretože jeho tím poznám veľmi dobre a všetci sú kvalitní. Vráti sa, no musí sa s tým naučiť žiť a prijať, že zranenia sú súčasťou našej práce. Teda jeho, už nie mojej (smiech)."

Na koniec prejdime k odchodom z kurtov. Paula Badosová hovorí, že je absolútne za "trash talky" a nie je jediná. Súhlasíte s tým?

'Môže dôjsť k určitým zmenám, ale v konečnom dôsledku, vždy je to otázka výchovy. Považujem výchovu pre spoločnosť za kľúčovú. Nesúhlasím s tým. Že sa to robí vo futbale alebo v basketbale? Áno, robí. Že je to v tenise správne? Nie, mne osobne sa to nepáči."