Začína sa sezóna špinavých ponožiek. Kto sa stane novým kráľom antuky?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Začína sa sezóna špinavých ponožiek. Kto sa stane novým kráľom antuky?
Casper Ruud zápasy na antuke doslova vyhľadáva.
Casper Ruud zápasy na antuke doslova vyhľadáva. Profimedia
Začali sa dva najintenzívnějšie mesiace na mužskom tenisovom okruhu. Umenie hráčov je povýšené na inú úroveň, zápasy sú plné dlhých výmen, fyzicky náročné, ale rozhodne kreatívnejšie ako na iných povrchoch. Body sa budú rozdeľovať na troch turnajoch Masters, jednej "päťstovke" v Barcelone a grandslamovom Roland Garros. Vitajte v európskej antukovej sezóne.

Keď Daniil Medvedev odpovedal na otázky novinárov, ako sa teší na najbližšie týždne, netváril sa veľmi nadšene. "Sú hráči, ktorí sa radi zašpinia pri hre na antuke. Nemám to rád, nebudem klamať. Ponožky, tie môžete rovno vyhodiť, pretože aj keď ich vyperiete, stále je v nich špina. Neznášam červený prach."

V jeho prípade však nejde len o špinavé ponožky. Kariérna bilancia víťazstiev nedávnej svetovej jednotky na antukových dvorcoch je len 44 percent. V roku 2021 sa síce dostal do štvrťfinále Roland Garros, ale to bol jeho zriedkavý úspech na tomto povrchu. Nájdu sa aj tenisti, ktorí milujú sezónu plnú prachu. Najdôležitejšie je, že fanúšikovia zbožňujú fotogenické zábery a dlhé večery v prebúdzajúcej sa slnečnej časti tenisového roka.

Na antuke sa zrodili legendy ako Björn Borg, Guillermo Vilas či Rafael Nadal. Práve posledný menovaný vládne tomuto povrchu už dve dlhé desaťročia. Len sporadicky na ňom nechal vyhrávať Rogera Federera alebo Novaka Djokoviča. V posledných dvoch rokoch sa však situácia konečne začína meniť.

Pred začiatkom parížskeho Grand Slamu budú mať potenciálni nástupcovia Španiela na antukovom tróne príležitosť predviesť svoje schopnosti. Carlos Alcaraz síce vlani v Madride porazil Nadala a Djokoviča, ale Stefanos Tsitsipas a Casper Ruud boli v roku 2022 najvýraznejšími hráčmi na antuke.

Antuka ako plátno pre umelcov

Tsitsipas vynechal prvý týždeň na antuke, no v Monte Carle je pripravený obhajovať svoje posledné dva tituly. "Keď hráte na superrýchlom povrchu, nemôžete nič vymyslieť. Na antuke je to iné, nájdete taktiku, dobré uhly. Je ako maliarske plátno, môžete na ňu maľovať, v tom je celá jej krása. Pravý tenis sa hrá práve na červenej antuke," povedal Grék, ktorý sa na svojom obľúbenom povrchu môže pochváliť bilanciou 77 víťazstiev a 25 prehier.

Ruud je v tomto smere ešte väčší "maniak". O jeho vášni pre antuku svedčí fakt, že vo veku 24 rokov už nazbieral cez 100 víťazstiev a je najmladším aktívnym hráčom, ktorý dosiahol tento míľnik. Celkovo má bilanciu 103 výhier a 37 prehier a hneď na začiatku sezóny si z Estorilu priniesol trofej. V minulom roku sa päťkrát dostal do štvrťfinále antukových podujatí, čím sa stal rekordérom. Čerešničkou na torte bolo finále na Roland Garros, v ktorom nestačil na suverénneho Nadala.

Dva pokusy o reštart

Slnko nad kurtmi dodáva energiu aj ďalším známym menám. Alexander Zverev bol na antuke vždy nesmierne nebezpečný, tri z piatich titulov z turnajov Masters získal v Madride a Ríme, v Monte Carle si zahral dvakrát semifinále. Sú to však len čiastkové úspechy, ktoré nazbieral, aby mohol zaútočiť aj na Grand Slam. A hoci si zahral finále US Open 2020, tvrdí, že sa mu darí najmä koncom jari.

"Nechcem, aby to znelo arogantne, ale na minuloročnom French Open som hral svoj najlepší tenis na antuke. Keby som sa nezranil, mohol som získať titul," pripomenul.

O návrat sa pokúša aj Dominic Thiem, ktorý v rokoch 2016 až 2019 zažil fantastické sezóny. Nanešťastie pre neho vtedy vládol Nadal. Ale aj tak z neho účasť v dvoch semifinále a dvoch finále na Roland Garros urobila korunného princa antuky. Na hline má najlepšiu bilanciu zo všetkých povrchov - 71 % (156:34). S prípravou začal tento rok veľmi skoro. V Estorile však skončil vo štvrťfinále, na čo reagoval prepustením svojho trénera Nicolása Massúa.

"Bohužiaľ, všetko sa raz skončí. Spoločne sme sa dohodli, že od budúceho týždňa pôjdeme každý svojou cestou," povedal Rakúšan, ktorému momentálne patrí 106. miesto v rebríčku ATP.

Alcaraz zatiaľ čaká

A čo ďalší? Tí si okrem Djokoviča dávajú načas. O tom, že Srb bude hrať opäť až do posledných kôl, niet pochýb. Pomaly sa však stáva lovnou zverou. Alcaraz a Nadal oznámili, že s hraním na antuke počkajú pre zranenia. Hoci mladší z dvojice Španielov sa na ňu vydal už vo februári v Južnej Amerike a z Buenos Aires i Ria de Janeira si priniesol titul a účasť vo finále. Bývalá svetová jednotka však v poslednom čase bojuje skôr so zdravím ako na kurte. O svojej antukovej forme dal vedieť Cameron Norrie, ktorý zdolal Alcaraza práve na päťstovke v Brazílii.