Vítané prebudenie z krízy. Auger-Aliassime premiérovo v Bazileji obhájil titul

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Vítané prebudenie z krízy. Auger-Aliassime premiérovo v Bazileji obhájil titul

Félix Auger-Aliassime prvýkrát v Bazileji obhájil triumf z predchádzajúcej sezóny.
Félix Auger-Aliassime prvýkrát v Bazileji obhájil triumf z predchádzajúcej sezóny.Profimedia
Félix Auger-Aliassime (23) zachraňuje neúspešnú sezónu nečakaným triumfom na jej konci. Po mesiacoch trápenia a zlých výsledkov si napravil náladu v Bazileji, kde si pripísal prvé dva tohtoročné skalpy hráčov Top 10 a nádejí na Turnaj majstrov a po finálovej výhre 7:6, 7:6 nad Poliakom Hubertom Hurkaczom (26) prvýkrát obhájil titul z predchádzajúceho roka. Celkovo kanadský tenista získal svoju piatu trofej.

Vlani v Bazileji Félix Auger-Aliassime slávil svoj tretí triumf v priebehu troch týždňov, ktorý ho katapultoval na Turnaj majstrov. Stal sa svetovou šestkou a životný rok zavŕšil víťazstvom v Davisovom pohári. Tento rok sa do Švajčiarska vrátil po nevydarenej sezóne, počas ktorej bol iba raz v semifinále, zaznamenal len dva skalpy hráčov z TOP 30 a šesť mesiacov nevyhral dva zápasy po sebe.

Až v Bazileji vďaka spočiatku priaznivému žrebu prvýkrát v tomto roku zdolal štyroch súperov v rade, po dvanástich mesiacoch sa dostal do finále, napokon nenašiel súpera ani v jednom z piatich zápasov a zaznamenal prvé dva tohtoročné skalpy členov TOP 10.

Auger-Aliassime - Hurkacz 7:6, 7:6

Po domácom Leanderovi Riedim, Holanďanovi Boticovi Van de Zandschulppovi a Alexandrovi Ševčenkovi, ktorému v piatok unikol z mečbalu, zvládol aj dva duely s tenistami usilujúcimi sa o posledné postupové miesta na Turnaj majstrov. Po sobotňajšom hladkom víťazstve nad Dánom Holgerom Runom uspel aj v nedeľňajšom finálovom súboji s vo forme hrajúcim Hubertom Hurkaczom.

Zostrih zápasu Auger-Aliassime - Hurkacz
Flashscore

Takmer dvojhodinová bitka o titul neponúkla divákom ani jeden brejk. Auger-Aliassime síce pri svojom podaní nestratil viac ako jeden gem, ale v troch rôznych gemoch nepremenil ani jednu z piatich brejkových príležitostí. O víťazstve rozhodol v tajbrejkoch, v ktorých preukázal väčšiu stabilitu na servise.

Dvadsaťtriročný Kanaďan si zahral svoje 14. finále. Kým prvých osem prehral, z ostatných šiestich odišiel ako šampión päťkrát. Druhýkrát sa predstavil ako obhajca titulu a prvýkrát dokázal zopakovať svoj triumf z predchádzajúcej sezóny. Z Kanaďanov sa to naposledy podarilo Milošovi Raoničovi v roku 2012 v San Jose.

"Určite som späť. Nechal som hovoriť svoju raketu. To bolo moje motto počas celej kariéry. Odmalička som bol presvedčený, že môžem byť najlepším hráčom, ale tento rok sa o mne objavili pochybnosti. Som šťastný, že som všetkým dokázal, že stále patrím medzi najlepších na svete a hrám na tejto úrovni. Nikdy som o tom nepochyboval, ale je príjemné potvrdiť to na kurte," povedal Auger-Aliassime.

Štatistika finále v Bazileji.
Štatistika finále v Bazileji.Flashscore

Dvadsaťšesťročný Hurkacz pred dvoma týždňami triumfoval na Masters v Šanghaji a spolu s postupom do finále v Bazileji oživil šancu zahrať si druhýkrát v kariére na Turnaji majstrov. Poľský tenista zaostáva za posledným postupovým miestom o 215 bodov. Vo Švajčiarsku sa márne pokúšal získať svoj tretí tohtoročný a celkovo ôsmy titul.

Obaja finalisti sa presúvajú na turnaj Masters 1000 v Paríži. Auger-Aliassime nastúpi na obhajobu svojho semifinále proti Nemcovi Janovi-Lennardovi Struffovi, zatiaľ čo minuloročný semifinalista Hurkacz sa v prvom kole stretne so Sebastianom Kordom.