Stakusicová s Fernandezovou zdolali Talianky a vybavili Kanade historický triumf v PBJK

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Stakusicová s Fernandezovou zdolali Talianky a vybavili Kanade historický triumf v PBJK

Radosť Stakusicovej s Fernandezovou po triumfe s Talianskom.
Radosť Stakusicovej s Fernandezovou po triumfe s Talianskom.Profimedia
Tenistky Kanady získali prvýkrát v histórii Pohár Billie Jean Kingovej. Vo finále prestížnej tímovej súťaže zvíťazili v nedeľu v Seville nad Talianskom 2:0. O rozhodujúci druhý bod pre kanadské farby sa postarala Leylah Fernandezová (21), ktorá v dueli tímových jednotiek zdolala Jasmine Paoliniovú 6:2, 6:3.

V úvodnom singli si Marina Stakusicová poradila s Martinou Trevisanovou 7:5, 6:3. Kanaďanky nadviazali na úspech daviscupových reprezentantov krajiny javorového listu, ktorí vlani prvýkrát získali "šalátovú" misu. Z metropoly Andalúzie si odnášajú rekordnú prémiu 2,4 milióna USD.

Talianky, ktoré sa do Sevilly prebojovali vďaka aprílovému víťazstvu 3:2 nad Slovenskom v Bratislave, nevyužili šancu na piaty celkový triumf. Naposledy uspeli v roku 2013 v Cagliari po finálovom triumfe nad Ruskom, keď sa súťaž ešte hrala pod starým názvom Pohár federácie.

"Som hrdá na svoj tím. Som veľmi šťastná za to, čo sme tu dokázali a ďakujem fanúšikom, že s nami vydržali až do konca," povedala bezprostredne po triumfe kapitánka Heidi El Tabakhová.

Fernandezová proti Paoliniovej potvrdila výbornú formu. Finalistka US Open z roku 2021 hneď v úvodnom geme zobrala súperke podanie a po potvrdení brejku sa ujala vedenia 2:0. Talianka síce vyrovnala na 2:2, no ďalšie štyri hry sa stali korisťou Fernandezovej. V druhom dejstve bol kľúčový tretí gem, v ktorom 35. hráčka sveta po štvrtý raz v zápase prelomila Paoliniovej podanie. Za stavu 5:3 premenila po ukážkovom bekhendovom obhodení hneď prvý mečbal.

"Je to úžasný pocit, celý týždeň som si naozaj užila. Teraz ideme oslavovať a zabávať sa," žiarila šťastná Fernandezová, 35. hráčka dvojhry a 20. hráčka štvorhry na svete.

Finále Pohára Billie Jean Kingovej:

Marina Stakusicová - Martina Trevisanová 7:5, 6:3

Leylah Fernandezová - Jasmine Paoliniová 6:2, 6:3