ITIA sa vyjadrila k incidentu v DC. Djokovič mal právo byť testovaný až po zápase

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

ITIA sa vyjadrila k incidentu v DC. Djokovič mal právo byť testovaný až po zápase

K daviscupovému incidentu sa vyjadrila aj ITIA. Djokovič mal právo byť testovaný až po zápase.
K daviscupovému incidentu sa vyjadrila aj ITIA. Djokovič mal právo byť testovaný až po zápase.AFP
Na Novaka Djokoviča (36) sa počas finálového turnaja Davisovho pohára zniesla ďalšia vlna kritiky. Tentoraz za to, že sa pred štvrťfinálovým zápasom s Cameronom Norriem nechcel nechať otestovať na doping.

Podľa Medzinárodnej agentúry pre tenisovú integritu (ITIA) však mal grandslamový rekordér v počte trofejí možnosť podrobiť sa testu buď pred nástupom na kurt, alebo po zápase. Všetky zúčastnené strany dodržali pravidlá.

"V prvom rade treba povedať, že Djokovič test neodmietol. Pravidlá sú jasné, hráč je informovaný, že bude testovaný a musí poskytnúť vzorku hneď, ako bude pripravený. V tímových súťažiach, ako je Davisov pohár, môžu byť tenisti informovaní pred zápasom, zatiaľ čo v iných súťažiach sa zvyčajne testujú po skončení zápasu. V pravidlách nedošlo k žiadnej zmene," uviedla ITIA.

"V Davisovom pohári sú tímy (kapitáni) informované pred začiatkom zápasu. Hráči si tak môžu vybrať, či test absolvujú pred zápasom, alebo po ňom. Je to ich voľba. Niektorí ho radi absolvujú pred, pretože uprednostňujú voľno po stretnutí a nemusia tráviť ďalší čas na mieste konania. Ak sa rozhodnú absolvovať test po zápase, od oznámenia dopingovej kontroly ich všade sleduje antidopingový komisár," povedal hovorca ITIA pre francúzsky denník L'Équipe.

Na Djokoviča sa po zverejnení incidentu okamžite zniesla vlna kritiky. Niektorí, ako napríklad bývalý francúzsky cestný cyklista Marc Madiot, žiadali okamžitú suspendáciu srbskej tenisovej hviezdy a oveľa vyšší trest ako len varovanie. Zrejme aj preto ITIA uviedla veci na pravú mieru a oznámila, že k žiadnemu porušeniu pravidiel nedošlo. Majiteľ rekordných 24 grandslamových trofejí tak vlastne nebol napomenutý, keďže postupoval podľa protokolu.

Prečo sa Djokovič nechcel podrobiť predzápasovému testu?

Srb sa k incidentu vyjadril na tlačovej konferencii po víťazstve svojej krajiny a postupe do semifinále, v ktorom prehrali s neskoršími šampiónmi Talianmi. 

"Prišli za mnou hodinu a pol pred zápasom, keď sa už pripravujem na nástup a nemám čas rozmýšľať nad tým, či odovzdám krv alebo moč. Niečo také som vo svojej 20-ročnej kariére ešte nezažil, preto som začal diskutovať s komisárom," uviedla srbská superhviezda.

"Potom si sadol do rohu a celé hodiny ma pozoroval. Je to neuveriteľné. Vždy som sa zastával kontrol, ale nie pred zápasmi. Nemám čo skrývať, mali by však existovať určité hranice," dodal Djokovič.

Jeho organizácia PTPA, ktorá zastupuje hráčov, by sa tak v budúcnosti mohla usilovať o zmenu pravidla pre tímové súťaže. S postupom ITIA nebol spokojný ani kapitán srbského tímu Viktor Troicki. Podľa neho si komisári dokonca pomýlili Djokoviča s iným členom výberu Miomirom Kecmanovičom.

Bartoliová kritizovala britské médiá

Ako sme už spomenuli, po "odmietnutí" testu sa na Djokoviča zniesla vlna kritiky. Niektoré britské médiá sa údajne nebáli obviniť súčasnú svetovú jednotku z porušenia pravidiel. "Je to nechutné, hanebné a úplne neopodstatnené," reagovala wimbledonská šampiónka Marion Bartoliová.

"Keď viete, že budete mať dopingovú kontrolu, jeden z komisárov vás celý deň sleduje. Hneď ako opustíte kurt, ide s vami do šatne. Je tam s vami aj počas sprchovania. Ak aj napriek tomu nie ste schopní odovzdať vzorku moču, sprevádza vás aj na tlačovú konferenciu. Nevidím rozdiel v tom, či vzorku poskytnete pred, alebo po zápase," uzavrela.