Rozladená Vondroušová prehrala i s Džabúrovou, dvere do semifinále však zabuchnuté nemá

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Rozladená Vondroušová prehrala i s Džabúrovou, dvere do semifinále však zabuchnuté nemá

Markéta Vondroušová sa pri debute na Turnaji majsteriek sťažuje na podmienky.
Markéta Vondroušová sa pri debute na Turnaji majsteriek sťažuje na podmienky.Profimedia
Markéta Vondroušová (24) prehrala aj druhý zápas pri debute na Turnaji majsteriek 0:2 na sety. Vinu za to pripisovala zlej kvalite kurtu a silnému vetru v mexickom Cancúne. V repríze wimbledonského finále prehrala s Tunisankou Ons Džabúrovou (29) 4:6, 3:6, ale pred posledným duelom v skupine proti Američanke Coco Gauffovej (19) má ešte teoretickú šancu postúpiť do semifinále. Nádej jej dávalo práve víťazstvo Igy Swiatekovej (22) proti Gauffovej.

Vondroušová - Džabúrová 4:6, 3:6

Markéta Vondroušová vynechala viac ako polovicu minulej sezóny pre operáciu zápästia a v závere sezóny sa rozohrávala na menších turnajoch ITF či WTA 125.

Len o dvanásť mesiacov neskôr absolvuje 24-ročná rodáčka zo Sokolova debut na prestížnom Turnaji majsteriek. Hoci sa počas roka 2023 dostala len dvakrát cez štvrťfinále, počas celej sezóny podávala stabilné výkony, zapísala sa do histórie ako wimbledonská víťazka a zabezpečila si štart na podujatí pre najúspešnejšie hráčky ročníka.

Na prvé víťazstvo a set však stále v mexickom Cancúne čaká. Po tom, čo ťahala za kratší koniec povrazu proti svetovej dvojke Ige Swiatekovej, neuspela ani proti sedmičke Ons Džabúrovej. Tunisanka ju zdolala 6:4, 6:4, odplatila jej tri tohtoročné prehry vrátane tej vo wimbledonskom finále a vyrovnala stav vzájomných súbojov na 4:4.

Kým v prvom vystúpení proti Swiatekovej neudržala Češka náskok 5:2 s dvoma brejkmi, proti Tunisanke od začiatku márne doťahovala a ani raz sa nedostala do vedenia.

Vondroušová nezačala duel v silnom vetre dobre a na servise prehrala dva z úvodných troch gemov. Za stavu 2:3 a 0:15 si podvrtla členok na pravej nohe. Pokračovala bez problémov ďalej, ale svoju súperku už nedokázala brejknúť. V deviatom geme česká tenistka odvrátila tri setbaly, ale potom nevyužila brejkbal pri podaní Džabúrovej a Tunisanka získala set vo svoj prospech.

Vondroušová na začiatku druhého setu takisto zmazala manko 0:2, ale na svoje podanie sa už nemohla ďalej spoliehať. Za stavu 3:3 prehrala zverenka trénera Jana Hernycha zvyšné tri gemy a Džabúrová pri podaní českej hráčky premenila druhý mečbal. Vondroušová nazbierala v zápase aj 11 dvojchýb.

"Strašné, je to šialené. Kurt je naozaj šialený a vietor tiež. Som rada, že sa to skončilo a môžem ísť preč," povedala Vondroušová pre Radiožurnálu Sport. "Som zdravá, ale je to naozaj hrôza. Som rada, že ma čaká posledný zápas a ideme preč," dodala.

Nádej na postup žije

Vondroušová sa v záverečnom stretnutí skupiny Chetumal stretne s Coco Gauffovou. Aby si zachovala nádej na semifinále, musela by vyhrať 2:0 na sety a dúfať, že Džabúrová prehrá rovnakým pomerom s Poľkou Igou Swiatekovou. Takto by mala najlepší pomer vyhratých a prehratých gemov v porovnaní s Gauffovou a Džabúrovou.

"Šance na postup sú malé. Nejako to však odohrám. Budem sa snažiť vyhrať. Je to tu však veľmi ťažké. Uvidíme," uzavrela Vondroušová.

Swiateková - Gauffová 6:0, 7:5

Ani doposiaľ neporazená bývalá svetová jednotka a štvornásobná grandslamová šampiónka Swiateková, ktorá aj svojej druhej súperke uštedrila kanára a stále nestratila ani set, nemá stopercentnú istotu postupu.

Dvadsaťdvaročná Poľka si v stredu poradila s o tri roky mladšou Američankou Gauffovou 6:0, 7:5, keď vyhrala deviaty z desiatich vzájomných duelov.

Víťazka tohtoročného Roland Garros Swiateková začala proti Gauffovej rovnako, ako skončila svoj úvodný duel s Vondroušovou - kanárom. V druhom sete Američanka vyrovnala hru a dvakrát mala výhodu brejku, Gauffová však nezvládla koncovku setu. Za stavu 5:4 a 15:0 urobila štyri dvojchyby, stratila náskok a do konca zápasu získala už len jeden fiftín.

Swiateková si triumfom v Pekingu zvýšila sebavedomie pred Turnajom majsteriek a svoju neporaziteľnosť natiahla na osem súbojov. V tomto roku uštedrila svojim súperkám už 22 kanárov a vyhrala 58 z 59 meraní síl, v ktorých získala prvý set. Zároveň si udržiava šancu ukončiť sezónu ako svetová jednotka.

Celková dotácia turnaja je deväť miliónov dolárov (približne 8,54 milióna eur), neporazená víťazka si môže na konto pripísať vyše tri milióny (viac ako 2,85 milióna eur). Turnaj sa hrá na tvrdom povrchu, finále sa uskutoční v nedeľu 5. novembra.

Výsledky Turnaja majsteriek v Cancúne