Swiateková zdolala debutantku Vondroušovú. Gauffovú poháňala žiadosť o ruku

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Swiateková zdolala debutantku Vondroušovú. Gauffovú poháňala žiadosť o ruku

Vondroušová viedla nad Swiatekovou 5:2, no prehrala.
Vondroušová viedla nad Swiatekovou 5:2, no prehrala.Profimedia
Markéta Vondroušová (24) si svoju premiéru na Turnaji majsteriek víťazstvom neosladila. Wimbledonská šampiónka nestačila v mexickom Cancúne na svetovú dvojku a víťazku Roland Garros Igu Swiatekovú (22). V druhom zápase skupiny Chetumal dominovala americká tínedžerka Coco Gauffová (19), ktorá deklasovala Tunisanku Ons Džabúrovú (29).

Swiateková - Vondroušová 7:6, 6:0

Vondroušová vynechala viac ako polovicu minulej sezóny pre operáciu zápästia a v závere sezóny hrala menšie turnaje ITF či WTA 125k. Len o 12 mesiacov neskôr absolvovala rodáčka zo Sokolova svoj debut na prestížnom Turnaji majsteriek.

Hoci sa počas roka 2023 dostala len dvakrát cez štvrťfinále, počas celého ročníka podávala stabilné výkony, zapísala sa do histórie ako wimbledonská víťazka a zabezpečila si štart na podujatí pre najúspešnejšie hráčky.

V Cancúne sa pri debute stretla so šampiónkou French Open Igou Swiatekovou a hneď v úvodnom geme striasla nervy, keď svetovej dvojke zobrala podanie. Podarilo sa jej to ešte dvakrát a za stavu 5:2 mala výhodu dvoch brejkov.

O dva roky mladšia Poľka mala dovtedy na konte 15 nevynútených chýb, no set nevzdala. Svoju hru spresnila a sériou štyroch získaných gemov otočila vývoj duelu. Vondroušová si síce vynútila tajbrejk, no v ňom prišla o náskok 2:0 a napokon ho prehrala 3:7. Skrátenú hru ukončila svojou treťou dvojchybou.

Druhé dejstvo bolo jasne v rukách Swiatekovej. Rodáčka z Varšavy nedovolila rozhodenej Vondroušovej ani jedinú hru a uštedrila jej "kanára". Poľská tenistka vyhrala proti Češke 19:6 na víťazné loptičky a v ich treťom vzájomnom dueli opäť nestratila ani set.

Vondroušová bude bojovať o zvýšenie šance na postup zo štvorčlennej skupiny Chetumal v stredu proti Ons Džabúrovej. S Tunisankou vyhrala všetky tri tohtoročné vzájomné súboje, naposledy uspela v júli vo finále Wimbledonu.

Swiateková si pred Turnajom majsteriek zdvihla sebavedomie triumfom v Pekingu a teraz natiahla svoju neporaziteľnosť na sedem zápasov. Tento rok súperkám nadelila už 21 kanárov a vyhrala 57 z 58 zápasov, v ktorých získala prvý set. Proti Vondroušovej sa mohla oprieť o podporu poľských fanúšikov.

"Poliaci sú všade. Myslím, že polovicu štadióna tvoria len oni. Som veľmi rada, že sú tu a dúfam, že na ďalšie zápasy dokážeme štadión úplne zaplniť. Prosím, sledujte našu hru, dáme do toho sto percent a verím, že sa vám to bude páčiť," vyzvala Swiateková priaznivcov.

Gauffová - Džabúrová 6:0, 6:1

Začiatok stretnutia sa oddialil a neskôr ho prerušil dážď, keď Gauffová viedla v druhom sete 1:0. Udržala si tempo a pripísala si dominantné víťazstvo nad Tunisankou.

"Včera som bola požiadaná o ruku, takže tu v Cancúne cítim lásku," vravela so smiechom Američanka a po zápase poďakovala davu, ktorý sa objavil aj napriek počasiu: "Úprimne som dnes nečakala takú podporu. Vážim si vás a dúfam, že počas tohto týždňa príde ešte oveľa viac ľudí."

Prvé víťazstvo Gauffovej na Turnaji majsteriek prišlo po minuloročnom ťažení bez víťazstva. Stala sa tak prvou americkou tínedžerkou, ktorá vyhrala zápas na tomto podujatí od čias Venus Williamsovej v roku 1999.

Víťazka prezradila, že sa počas merania síl sústredila na to, aby ju nevykoľajilo počasie. "Niekedy vyhráte pár gemov, príde dážď, preruší zápas a potom sa to môže úplne otočiť. Celý čas som však bola schopná zostať v pokoji," vysvetlila.