Pätnásťročná Pohánková zdolala o deväť rokov staršiu súperku, zahrá si na Slovak Open

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Pätnásťročná Pohánková zdolala o deväť rokov staršiu súperku, zahrá si na Slovak Open

Pohánkovej sa podaril husársky kúsok.
Pohánkovej sa podaril husársky kúsok.Profimedia
Mia Pohánková postúpila pri svojej prvej účasti na ženskom turnaji do hlavnej súťaže dvojhry na Slovak Open 2023. Pätnásťročná hráčka Národného tenisového centra zvíťazila vo finále kvalifikácie nad siedmou nasadenou Merel Hoedtovou (25) z Holandska a zdolala ju 6:4, 3:6, 7:5 za 147 minút.

V kvalifikácii bratislavského turnaja sa Pohánková predstavila vďaka voľnej karte od organizátorov. Na úvodný zápas jej súperka Anna Klasenová z Nemecka nenastúpila, a tak sa na kurt dostala až v pondelkovom finále.

"Mala som týždňovú prípravu na tento turnaj. Keď mi v prvom kvalifikačnom kole súperka nenastúpila, tak som si vravela, že mi stačí vyhrať jeden zápas a budem v hlavnej súťaži. Bojovala som do poslednej loptičky, mala som náročnú súperku. Na svoje prvé vystúpenie medzi ženami to hodnotím veľmi pozitívne," povedala po zápase šťastná tenistka pre oficiálnu stránku turnaja, ktorú citoval Slovenský tenisový zväz.

Prvý ostrý štart medzi ženami môže byť niekedy veľmi zväzujúci. "Na začiatku som cítila trošku obavy, v akom tempe sa bude hrať a aké to bude, ale koncom prvého setu sa vytratili a už to bolo v pohode. V zlomových momentoch som sa povzbudzovala, udržiavala som sa stále v zápase. Som emočný človek, na kurte to často ukazujem," smiala sa strieborná medailistka z majstrovstiev Európy do 16 rokov.

V treťom sete prehrávala Pohánková 2:4, no proti staršej a skúsenejšej súperke sa jej podaril skvelý obrat. "Vedela som, že keď sa mi podarí dobre zaservovať a dotiahnuť sa na rozdiel jedného gemu, tak by sa mi ešte mohol podariť aj zvrat. Snažila som sa čo najlepšie namotivovať a vyšlo to. V zápase som bola veľmi veľa na nohách, predsa len je to rozdiel oproti juniorskému tenisu. Vydrela som to a o to viac si toto víťazstvo cením," zakončila mladá tenisová nádej.

Mladá tenistka zvládla krst ohňom medzi ženami.
Mladá tenistka zvládla krst ohňom medzi ženami.Profimedia

Zápas na tribúne pozorne sledoval aj jej tréner Róbert Gašparetz. "Je to veľmi prekvapujúce. Pred turnajom som mal aj ja trošku rešpekt, ako sa k tomu po mentálnej stránke Mia postaví. Predsa len, má iba pätnásť rokov a veľa vecí bolo pre ňu nových. Som veľmi rád, že si to vyskúšala a že ideme ďalej," začal svoje hodnotenie.

"Po tenisovej stránke sme sa na turnaj pripravovali rovnako, skôr sme pracovali na tej mentálnej. S celým tímom sme sa ju snažili naviesť k tomu, že sa má sústrediť na seba, bojovať o každú loptu a že môže uspieť. Som veľmi rád, že si to zobrala k srdcu." Jeho zverenka nastúpi v prvom kole proti lucky-loserke Anete Laboutkovej z Českej republiky.