Začína sa Turnaj majsteriek. Sabalenkovú môže zosadiť z trónu Swiateková

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Začína sa Turnaj majsteriek. Sabalenkovú môže zosadiť z trónu Swiateková

Vondroušová (vpravo) si na Turnaji majsteriek zahrá prvýkrát.
Vondroušová (vpravo) si na Turnaji majsteriek zahrá prvýkrát.AFP
V nedeľu sa začína Turnaj majsteriek, podujatie pre osem najlepších hráčok prebiehajúcej sezóny. Slovenské zastúpenie neuvidíme, za to české áno. V mexickom Cancúne sa predstaví Markéta Vondroušová (24), úradujúca wimbledonská šampiónka má v skupine Igu Swiatekovú, Coco Gauffovú a Ons Džabúrovú. V druhej skupine sa o postup do semifinále budú usilovať Aryna Sabalenková, Jelena Rybakinová, Jessica Pegulová a Maria Sakkariová.

Turnaj majsteriek v posledných rokoch zmenil miesto konania. V roku 2020 sa pre pandémiu koronavírusu nekonal vôbec, predminulý rok sa presunul do mexickej Guadalajary. Vlani sa uskutočnil v Texase v USA a tohtoročný ročník privíta Cancún (o organizáciu turnaja sa neúspešne pokúšala aj Ostrava).

Na záverečnom vrchole sezóny sa predstavia Markéta Vondroušová, Aryna Sabalenková, Iga Swiateková, Coco Gauffová, Jelena Rybakinová, Jessica Pegulaová, Ons Džabúrová a Maria Sakkariová, ktorá nahradila zranenú Karolínu Muchovú. Prvou náhradníčkou je Barbora Krejčíková.

Sezónne štatistiky českej tenistky Vondroušovej.
Sezónne štatistiky českej tenistky Vondroušovej.Flashscore

Sabalenková, Rybakinová, Pegulová a Sakkariová boli vyžrebované do skupiny "Bacalar", zatiaľ čo druhú základnú skupinu "Chetumal" tvoria Vondroušová, Swiateková, Gauffová a Džabúrová.

Hracie pole sa oproti minulému roku výrazne nezmenilo. Svoju účasť si zopakujú Sabalenková, Swiateková, Gauffová, Pegulová, Džabúrová i Sakkariová. K nim sa pridávajú debutantky Vondroušová a Rybakinová. Turnaj majsteriek bude mať po ôsmy raz v rade úplne novú šampiónku, poslednou Češkou bola Petra Kvitová (Istanbul 2011).

Hráčky sa najprv stretnú v skupinách systémom každá s každou, do semifinále postúpia dve najlepšie z každej skupiny. Víťazky skupín sa môžu najskôr stretnúť vo finále, ktoré je naplánované na nedeľu 5. novembra.

Swiateková opäť na tróne?

Sabalenkovú môže z trónu zosadiť len Swiateková, ktorá musela Bieloruske po US Open a po roku a pol kraľovania prenechať post svetovej jednotky. Celková dotácia je deväť miliónov dolárov. Neporazená víťazka si do rebríčka WTA pripíše 1 500 bodov.

V hre je aj štvorhra, ktorá sa bude hrať v rovnakom formáte ako dvojhra. Českú republiku budú v súťaži štvorhry reprezentovať bývalé šampiónky a minuloročné finalistky Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková.

České reprezentantky sú v skupine "Mahahual" spolu s dvojicami Cori Gauffová/Jessica Pegulová, Laura Siegemundová/Vera Zvonarevová a Gabriela Dabrowská/Erin Routliffeová. V skupine "Maya Ka'an" budú súťažiť Storm Hunterová/Elise Mertensová, Šúko Aojamová/Ena Šibaharaová, Desirae Krawczyková/Demi Schuursová a Nicole Melicharová-Martinezová/Ellen Perezová.

Zhrnutie Turnaja majsteriek 2023

Minuloročné finále (Fort Worth): Garciová (6-Fr.) - Sabalenková (7-) 7:6 (7:4), 6:4

Účastníčky: Sabalenková (1. v rebríčku WTA), Swiateková ( 2.), Gauffová (3.), Rybakinová (4.), Pegulová (5.), Vondroušová (6.), Džabúrová (7.), Sakkariová (9.)

Kategória: Turnaj majsteriek

Miesto konania: Cancún, Mexiko

Povrch: tvrdý

Dotácia: 9 miliónov dolárov

Dvojhra

Skupina Bacalar

Aryna Sabalenková (1-Biel.), Jelena Rybakinová (4- Kaz.), Jessica Pegulová (5-USA), Maria Sakkariová (8- Gré.)

Skupina Chetumal

Iga Swiateková (2-Poľ.), Coco Gauffová (3-USA), Ons Džabúrová (6-Tun.), Markéta Vondroušová (7-Česko)

Štvorhra

Skupina Mahahual

Cori Gauffová/Jessica Pegulová (1-USA) Barbora Krejčíková/Kateřina Siniaková (4-ČR) Laura Siegemundová/Vera Zvonarevová (6-Nemecko/Rus.), Gabriela Dabrowská/Erin Routliffeová (7-Kanada/N. Zéland)

Skupina Maya Ka'an

Storm Hunterová/Elise Mertensová (2-Austr./Belgicko), Šúko Aojamová/Ena Šibaharaová (3-Jap.), Desirae Krawczyková/Demi Schuursová (5-USA/Hol.), Nicole Melicharová-Martinezová/Ellen Perezová (8-USA/Austr.)