Charizmatický i kontroverzný. Novak Djokovič, nesporný kráľ tenisu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Charizmatický i kontroverzný. Novak Djokovič, nesporný kráľ tenisu
Charizmatický a kontroverzný: Novak Djokovič, nesporný kráľ tenisu
Charizmatický a kontroverzný: Novak Djokovič, nesporný kráľ tenisuAFP
Novaka Djokoviča (36), ktorý na francúzskej antuke získal rekordný 23. grandslamový titul, ženie vpred cez kontroverziu jeho odhodlanie byť najlepším v histórii.

Srbovo víťazstvo nad Casperom Ruudom vo finále French Open ho vynieslo pred veľkého rivala Rafaela Nadala na vrchol rebríčka všetkých mužských grandslamových šampiónov. Pre Djokoviča je dôležité byť najlepší. Sám dobre vie, aké miesto má v histórii tenisu.

Zatiaľ čo Nadala a teraz už penzionovaného Rogera Federera všetci obdivujú, Djokovič naďalej rozdeľuje aj spája. Jeho ohromujúce úspechy na kurte často zatieňujú kontroverzie mimo neho.

Naposledy to bolo v prvom týždni French Open - na objektív televíznej kamery pri kurte napísal "Kosovo je srdcom Srbska" v čase, keď na Balkáne opäť rastie etnické napätie. Na kurte ho vypískali za reakciu, keď jeho semifinálový súper Carlos Alcaraz bol očividne v kŕčoch.

"Nevadí mi to. Nie je to prvý, pravdepodobne ani posledný prípad. Budem jednoducho vyhrávať ďalej," povedal rodák z Belehradu.

Djokovič oslavuje
Djokovič oslavujeAFP

Jeho najkontroverznejším momentom bolo odmietnutie očkovania proti COVID-19, ktoré vyvrcholilo tým, že ho vlani v predvečer Australian Open 2022 vyhostili z Melbourne. Nekompromisný postoj k vakcíne spôsobil aj to, že mu zakázali vstup do Spojených štátov a nemohol hrať na US Open.

Ešte predtým sa zdalo, že Srb bude odsúdený k tomu, aby sa nikdy netešil rovnakej úcte ako Federer alebo Nadal. Sú ľudia, ktorí v Djokovičovom výzore vidia niečo príliš vypočítavé - intenzívnu, zádumčivú prítomnosť so sklonom k afektom.

Jeho neslávne známe vylúčenie z US Open v roku 2020 za to, že loptičkou, ktorá nebola v hre, trafil čiarovú rozhodkyňu, prezrádza ohnivú povahu. Niektoré hráčove osobné postoje vyvolali kritiku - jedným z tvrdení, ktoré zdvihlo obočie mnohých, bolo jeho presvedčenie, že pozitívnym myslením je možné zmeniť zloženie vody a potravín.

Tikajúce hodiny

O úspechoch a odhodlaní tenistu, ktorý ako prvý prekonal hranicu zarobených 150 miliónov dolárov, však nemožno pochybovať. Djokovič, ktorý ako 12-ročný odišiel z Belehradu trénovať do Mníchova a unikol pred bombardovaním svojho rodného mesta zo strany NATO, získal v roku 2008 na Australian Open prvý zo svojich 23 grandslamových titulov. Trvalo tri roky, kým pridal druhý.

Z jedálnička vynechal lepok, jeho štíhla postava mu umožnila naháňať takmer stratené loptičky a premenila ho na gumového muža tenisu so skalopevnou obranou. V roku 2011 zažil veľkolepý rok, vyhral tri zo štyroch Grand Slamov a prvýkrát sa stal svetovou jednotkou.

Celkovo má na konte 10 titulov z Australian Open, sedem z Wimbledonu, tri z US Open a teraz tri z French Open. Je jediným mužom, ktorý vyhral všetky štyri veľké podujatia aspoň trikrát.

Zdá sa, že v snahe byť najlepším hráčom histórie, je čas na jeho strane. Federer už ukončil kariéru, zatiaľ čo Nadal vynechal zvyšok sezóny pre zranenie bedrového kĺbu, ktoré ho môže definitívne vyradiť z hry. Djokovič vykazuje len málo známok toho, že by strácal svoju fyzickú prevahu - 11 z jeho 23 grandslamových titulov získal po dovŕšení 30 rokov.