TOP 10 momentov French Open: Historický Djokovič, politika i početné kontroverzie

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
TOP 10 momentov French Open: Historický Djokovič, politika i početné kontroverzie
Novak Djokovič získal na Roland Garros už tretí titul.
Novak Djokovič získal na Roland Garros už tretí titul.AFP
Turnaj French Open sa skončil korunováciou šampiónov Novaka Djokoviča (36) a Igy Swiatekovej (22). V Paríži videli diváci dva týždne plné tenisu, maratónskych zápasov, ale aj geopolitiky či sporov o športovom správaní.

Tu je výber desiatich najlákavejších momentov:

Zahanbujúce bučanie na Ukrajinku

Fanúšikovia by mali byť v rozpakoch: Ukrajinka Marta Kosťuková
Fanúšikovia by mali byť v rozpakoch: Ukrajinka Marta KosťukováAFP

V prvom zápase na parádnom dvorci Philippa Chatriera na Roland Garros sa na ukrajinskú tenistku Martu Kosťukovú zniesol príval bučania po tom, ako po prehre odmietla podať ruku Bieloruske Aryne Sabalenkovej.

"Chcem vidieť, ako na to budú reagovať o 10 rokov, keď sa skončí vojna. Myslím si, že im nebude veľmi príjemné, čo urobili," povedala Kosťuková a dodala: "Nečakala som to. Ľudia by sa mali úprimne hanbiť."

Djokovičov kontroverzný odkaz 

Djokovič po svojom víťazstve v prvom kole nad Aleksandarom Kovačevičom na objektív televíznej kamery napísal: "Kosovo je srdce Srbska. Zastavte násilie." Rodák z Belehradu neskôr doplnil: "Kosovo je naša kolíska, naša pevnosť, centrum najdôležitejších vecí pre našu krajinu." 

Francúzska ministerka športu Amelie Oudeaová-Casterová uviedla, že Djokovičov odkaz "nebol vhodný", zatiaľ čo Kosovský olympijský výbor požadoval, aby bol Djokovič sankcionovaný. "Veľa ľudí s tým nesúhlasí, ale ja si za tým stojím," povedal Srb po svojom víťazstve v druhom kole.

Maratónsky zápas mužov

Maratónsky muž: Nemec Daniel Altmaier
Maratónsky muž: Nemec Daniel AltmaierAFP

Nemec Daniel Altmaier vyradil v druhom kole ôsmeho nasadeného Taliana Jannika Sinnera po bitke trvajúcej 5 hodín a 26 minút - piatom najdlhšom zápase v histórii turnaja.

Altmaier, 79. hráč sveta, dvakrát odvrátil mečbal v závere štvrtého setu a napokon na kurte Suzanne Lenglenovej pri svojom piatom mečbale zvíťazil 6:7(0), 7:6(7), 1:6, 7:6(4), 7:5.

Fritz burcuje publikum

Taylor Fritz porazil Arthura Rinderknecha, posledného francúzskeho hráča na turnaji. Oslávil to priložením prsta k ústam, keď ho väčšina fanúšikov svojským spôsobom vyprevadila.

"Tak dobre ma povzbudzovali, že som sa chcel uistiť, že som vyhral. Vďaka, ľudia," povedal Američan sarkasticky v rozhovore na kurte, keď bučanie pokračovalo.

Dvadsaťpäťročný tenista sa počas celého zápasu rozčuľoval, keď priaznivci spievali francúzsku hymnu v zúfalej snahe posunúť svoju poslednú nádej do ďalšieho kola.

Ticho, prosím. Fritz reaguje na bučanie publika
Ticho, prosím. Fritz reaguje na bučanie publikaAFP

Vykúpenie po "nespravodlivej" diskvalifikácii

Japonka Miyu Katoová našla vykúpenie ako šampiónka zmiešanej štvorhry na French Open, štyri dni po tom, čo bola kontroverzne diskvalifikovaná zo ženskej štvorhry za to, že omylom trafila podávačku loptičiek.

"V posledných dňoch po mojej nespravodlivej diskvalifikácii zo ženskej štvorhry to bolo náročné," povedala Katoová po finálovom triumfe s partnerom Timom Puetzom. "Teraz očakávam pozitívny výsledok môjho odvolania, aby som mohla získať späť svoje prize money, body a reputáciu," uviedla.

Dvadsaťosemročná tenistka a jej indonézska spoluhráčka Aldila Sutjiadiová boli vylúčené zo ženskej štvorhry po tom, ako jemný lob japonskej hráčky spôsobil, že sa mladá podávačka rozplakala a triasla.

Maratónsky zápas žien

Maratónkyňa: Beatriz Haddad Maiaová z Brazílie
Maratónkyňa: Beatriz Haddad Maiaová z BrazílieAFP

Beatriz Haddadová Maiaová bojovala o udržanie sa v turnaji od stavu 0:1 na sety a 0:3 na gemy v druhom dejstve. Po 3 hodinách a 51 minútach napokon Saru Sorribesovú Tormovú zdolala 6:7(3), 6:3, 7:5 v treťom najdlhšom ženskom zápase, aký sa kedy na turnaji hral.

Duel bol len o 16 minút kratší ako rekordné štyri hodiny a sedem minút, ktoré potrebovala Virginie Buissonová na to, aby v roku 1995 v prvom kole Roland Garros zdolala francúzsku krajanku Noelle van Lottumovú.

Dvojitý odraz

Svetová šestka Holger Rune sa dostal do druhého štvrťfinále French Open po sebe, keď v piatich setoch zdolal Francisca Cerúndola. Kontroverzný incident s dvojitým odrazom v zápase označil slovami "taký je život".

"Chcel som udrieť do loptičky, jednoducho som si pre ňu bežal. Po ďalšom bode som to videl v televízii a všimol som si, že to bol dvojitý odraz," povedal Rune a pokračoval:

"Bolo mi to ľúto. Bolo mi ho ľúto, ale toto je tenis a šport. Niektorí rozhodcovia robia chyby. Niektoré v môj prospech, niektoré pre neho. Taký je život."

Nezapredám svoju krajinu

Bieloruska Aryna Sabalenková čaká na podanie ruky Ukrajinke Eline Svitolinovej
Bieloruska Aryna Sabalenková čaká na podanie ruky Ukrajinke Eline SvitolinovejAFP

Sabalenková bojkotovala dve pozápasové mediálne tlačovky s tvrdením, že sa necíti "bezpečne" po tom, ako čelila paľbe otázok týkajúcich sa vojny na Ukrajine a jej úzkych osobných väzieb na bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka.

Nakoniec sa do tlačovej miestnosti vrátila v snahe objasniť svoj postoj. "Nepodporujem vojnu, čo znamená, že teraz nepodporujem Lukašenka," povedala po tom, ako vo štvrťfinále zdolala Elinu Svitolinovú.

Ukrajinku diváci vypískali za to, že nepodala ruku súperke, pričom obvinila Bielorusku, že rozdúchavala napätie tým, že pri sieti čakala na podanie ruky, o ktorom vedela, že nepríde. "Nezapredám svoju krajinu za lajky," povedala Svitolinová.

Kŕče Alcaraza

Cítiť bolesť: Carlosa Alcaraza v piatkovom semifinále trápia kŕče
Cítiť bolesť: Carlosa Alcaraza v piatkovom semifinále trápia kŕčeAFP

Carlos Alcaraz cítil kŕče v celom tele pri svojej štvorsetovej semifinálovej prehre s Novakom Djokovičom. Označil ich ako dôsledok napätia spôsobeného tým, že čelil legende na druhej strane siete.

"Ak niekto hovorí, že ide na kurt bez nervov, keď hrá proti Novakovi, klame. Samozrejme, že keď ste v semifinále grandslamového turnaja, máte veľa nervov, ale ešte viac, keď čelíte Novakovi. To je pravda," povedal Španiel, ktorý prehral 12 z posledných 13 gemov zápasu.

Djokovič a Swiateková šampiónmi

Djokovič sa zapísal do histórie ziskom rekordného 23. grandslamového titulu, keď zdolal Caspera Ruuda 7:6 (1), 6:3, 7:5 a pripísal si tretí triumf na French Open. Pretrhol tak deľbu 22 triumfov, o ktorú sa delil so svojím dlhoročným rivalom Rafaelom Nadalom.

"Je to neuveriteľný pocit vyhrať 23. krát. Som nesmierne vďačný a požehnaný, že tu môžem stáť s toľkými neuveriteľnými úspechmi," povedal Djokovič.

O dvadsaťštyri hodín skôr sa Swiateková stala prvou ženou od čias Justine Heninovej v roku 2007, ktorá obhájila prvenstvo na French Open. Víťazstvo 6:2, 5:7, 6:4 nad Karolínou Muchovou jej prinieslo tretí titul v Paríži a štvrtý titul na grandslame celkovo.