Kovalík chce prelomiť prekliatie Grand Slamov. Na French Open ho čaká americká prekážka

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Kovalík chce prelomiť prekliatie Grand Slamov. Na French Open ho čaká americká prekážka

Kovalík zabojuje o postup do druhého kola.
Kovalík zabojuje o postup do druhého kola.Profimedia
Slovenský tenista Jozef Kovalík (31) sa v prvom kole turnaja French Open pokúsi prelomiť svoju nelichotivú bilanciu z grandslamových podujatí. Súperom mu bude Američan Marcos Giron (30), ktorému sa na európskej antuke momentálne príliš nedarí. Roland Garros uvidí prvý vzájomný súboj tejto dvojice.

Giron čelil rôznym ťažkostiam pri pokusoch o zabezpečenia víťazstiev počas duelov antukovej sezóny v Európe - prehral päť zo šiestich zápasov na všetkých úrovniach. Jeho víťazstvo proti Emilovi Ruusuvuorimu na turnaji Masters v Ríme však preňho bolo významným pozitívom a úľavou, keďže tento rok znamenal koniec jeho suchôt na podujatiach mimo Severnej Ameriky.

Napriek úsiliu vyhrať duely mimo USA sa tamojšiemu tenistovi podarilo zostať v TOP 50 rebríčka ATP vďaka niektorým vynikajúcim výsledkom dosiahnutým na domácich akciách. Okrem semifinále v Delray Beach a finále v Dallase postúpil aj do štvrťfinále na antukovom podujatí v Houstone.

Giron, podobne ako mnohí iní Američania, má zvyčajne problémy na antuke počas celého roka, no na French Open sa môže pochváliť pomerne dobrou štatistikou. V prvom kole si drží bilanciu 3:1 a dvakrát sa dostal do tretieho kola - v rokoch 2021 a 2023.

Vizitka Marcosa Girona.
Vizitka Marcosa Girona.Enetpulse

Kovalík mal za sebou štyri po sebe idúce neúspešné kvalifikácie na French Open. Minulý týždeň v Paríži táto séria pretrvávala, keď zaknihoval ďalšiu kvalifikačnú prehru, tentoraz s Romanom Andresom Burruchagom v tesnom trojsetovom boji. Našťastie však Slovák dostal príležitosť súťažiť na hlavnej karte ako lucky loser. Teraz je na ňom, aby využil túto šancu na maximum.

Slovenský hráč sa zúčastnil v hlavnej fáze francúzskeho grandslamového turnaja trikrát, no ani raz sa mu nepodarilo postúpiť cez prvé kolo. Dvakrát čelil impozantnému súperovi, akým je Stan Wawrinka, raz  to bol Pablo Carreno Busta, to malo za následok prehry. Počas svojej kariéry ešte nezaznamenal víťazstvo v žiadnom zo svojich deviatich zápasov prvého kola grandslamových podujatí.

Pre oboch to bude prvý vzájomný stret. Hoci má Kovalík na antuke značné skúsenosti a na európskych dvorcoch toho odohral dosť, viac úspechov na tomto povrchu dosiahol Giron. So slušnou bilanciou na French Open má Giron mierne navrch.

Kovalík - Giron (pondelok, najskôr o 12:30)