Som v ideálnej pozícii, aby som opäť vyhral grandslam, hovorí Djokovič

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Som v ideálnej pozícii, aby som opäť vyhral grandslam, hovorí Djokovič
Djokovič bude vo finále Roland Garros útočiť na rekordný 23. grandslamový titul.
Djokovič bude vo finále Roland Garros útočiť na rekordný 23. grandslamový titul.Profimedia
Novak Djokovič (36) bude v nedeľňajšom finále Roland Garros útočiť na rekordný 23. grandslamový titul. Srbský tenista vyzve v boji o tretí triumf na parížskej antuke minuloročného finalistu Caspera Ruuda (24) z Nórska. V prípade úspechu sa Djokovič odpúta od zraneného Španiela Rafaela Nadala (37) na čele historických štatistík. Zápas na dvorci Philippa Chatriera sa začína o 15:00.

Djokovič, víťaz januárového Australian Open, sa v prípade víťazstva vráti na pozíciu svetovej jednotky pred Carlosa Alcaraza. V piatkovom semifinále zdolal svojho o 16 rokov mladšieho súpera 6:3, 5:7, 6:1, ale Španiel dohrával s kŕčmi od začiatku tretieho setu.

"Samozrejme, bolo to víťazstvo za zvláštnych okolností, ale víťazstvo je víťazstvo," povedal Djokovič na tlačovej konferencii. "Som v ideálnej pozícii na to, aby som opäť vyhral grandslam. To je v podstate to, čo ma poháňa, keď sa ráno zobudím a premýšľam o tom, čo chcem dosiahnuť. Sústredím sa len na to, aby som tu v nedeľu získal ďalší titul a som blízko. Ten pocit dobre poznám. Zažil som ho už niekoľkokrát v kariére," dodal.

Djokovič má s Ruudom skvelú bilanciu

Djokovič bude hrať s Ruudom piatykrát v kariére a doteraz s ním nestratil ani set. Naposledy ho zdolal vo finále minuloročného Turnaja majstrov 7:5, 6:3. Svojho nórskeho súpera dvakrát zdolal aj na antuke.

Belehradčan na seba počas turnaja upozornil aj svojím správaním. Po svojom úvodnom dueli s Alexandrom Kovačevičom z USA napísal kontroverzný odkaz: "Kosovo je srdce Srbska. Zastavte násilie." Napriek kritike vyviazol bez trestu.

Vyrovnal sa aj s občasným bučaním publika. "Ja sa tým nezaoberám. Nie je to prvýkrát a pravdepodobne ani posledný. Sústredím sa len na víťazstvo," povedal.

Djokovič môže v Paríži zopakovať svoje triumfy z rokov 2016 a 2021, vlani vypadol vo štvrťfinále s Nadalom. Zahrá si svoje 34. grandslamové finále, čím vyrovná historický rekord Američanky Chris Evertovej. O titul bude na Roland Garros bojovať siedmykrát, viac finálových účastí má na konte len Nadal (14). Zároveň piatykrát v kariére vyhral prvých 13 grandslamových zápasov sezóny.

"Tlak na mňa bude vždy, nie je to nič iné. Skúsenosti budú na mojej strane, ale nemyslím si, že to bude rozhodujúci faktor. V prvom rade sa musím dať dokopy a byť pripravený na ďalší dlhý boj. A ak vyhrám, môžeme sa baviť o histórii," dodal.

Do tretice všetko dobré?

Ruud sa pokúsi získať svoj premiérový grandslamový titul na tretí pokus. Minulý rok nestačil vo finále Roland Garros na Nadala a v septembri podľahol v rozhodujúcom dueli US Open Alcarazovi. Rodák z Osla je po Bjornovi Borgovi, Matsovi Wilanderovi a Stefanovi Edbergovi štvrtým Škandinávcom, ktorý sa dostal aspoň do troch grandslamových finále.

"Bude to len o tom, aby som nemyslel na to, že potrebujem vyhrať. Snažím sa vyhýbať slovu 'potrebovať'," zdôraznil Ruud. "Bez ohľadu na to, čo sa stane v nedeľu, mám za sebou skvelé dva týždne. Samozrejme, že do toho dám všetko, ale niekedy hráte svoj najlepší tenis, keď na to príliš nemyslíte. Idem tam s vedomím, že to môže byť dlhý, maratónsky zápas a bude treba hrať bod po bode. Uvidíme, ako to pôjde," uviedol.

Svetová štvorka Ruud v semifinále zdolal Alexandra Zvereva 6:3, 6:4, 6:0. Na turnaji stratil len tri sety, jeho súper Djokovič o jeden menej. Víťaz dvojhry si odnesie 2,3 milióna eur, porazený z finále získa polovicu tejto sumy.

Djokovič - Ruud, nedeľa 15:00