TOP 5 tém French Open: Alcaraz a Sinner nie sú fit, ale za to Zverev je v životnej forme

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

TOP 5 tém French Open: Alcaraz a Sinner nie sú fit, ale za to Zverev je v životnej forme

Nadal v utorok absolvoval verejný tréning na kurte Philippa Chatriera.
Nadal v utorok absolvoval verejný tréning na kurte Philippa Chatriera.Profimedia
Jediný antukový grandslam klope na dvere. V nedeľu odštartuje hlavná časť prestížneho Roland Garros, kde sa bude bojovať o rekordnú finančnú prémiu 2,4 milióna eur pre víťaza. Aké sú najzaujímavejšie momenty mužskej časti tohtoročného French Open?

Antukový kráľ v problémoch

Rafael Nadal vynechal takmer celú minulú sezónu pre problémy s bedrovým kĺbom. Tento rok sa 37-ročný Španiel snaží vrátiť na okruh, ale jeho výsledky už nie sú také, aké boli kedysi. Zatiaľ má bilanciu 7-4 a z viacerých turnajov musel odstúpiť pre pretrvávajúce zdravotné problémy.

Štrnásťnásobný víťaz French Open vynechal v tejto sezóne už tri Masters a nehral v Indian Wells, Miami ani Monte Carle. "Tento víkend som si dokázal, že sa ešte necítim pripravený hrať na najvyššej úrovni," uviedol v marci na Instagrame.

Na Roland Garros sa s ním ako s dlhoročným antukovým kráľom musí počítať, ale momentálne bude preňho zápas hraný na tri sety veľmi náročný. Jeho nerozhodnosť a zdravotné problémy dávajú príležitosť súperom.

Mladé hviezdy nie sú fit

Jannik Sinner a Carlos Alcaraz sú hráči mladej generácie, ktorí pomaly ovládajú tenisový svet. Talian vstúpil do roku 2024 vo skvelej forme a svoj prvý zápas prehral až 16. marca s Alcarazom, ktorý prerušil jeho sériu 18 víťazstiev v rade.

Alcaraz sa v úvode roka trápil, ale náladu si napravil triumfom v Indian Wells. Vlani vyhral druhý grandslamový turnaj, keď vo finále Wimbledonu zdolal Novaka Djokoviča 3:2. Práve Sinner tento rok prvýkrát ovládol podujatie veľkej štvorky, keď dobyl Australian Open.

Obaja budú favoritmi French Open, ale nie sú stopercentne fit. Dvadsaťdvaročný Talian odstúpil počas turnaja v Madride pre bolesti bedrového kĺbu, zatiaľ čo o rok mladší Španiel bojuje so zranením predlaktia, ktoré ho vyradilo z Barcelony a Ríma. Obaja však na sociálnych sieťach prezentovali, že v Paríži trénujú a sú pripravení.

Djokovič sa potrebuje rozohrať

Držiteľ rekordných 24 grandslamových titulov prekvapil odvolaním dlhoročného trénera Gorana Ivaniševiča. "Naša chémia na kurte mala vzostupy aj pády, ale naše priateľstvo bude vždy silné," napísal v marci na Instagrame.

Djokovič tento rok na antuke zatiaľ nepresvedčil. V Monte Carle vypadol v semifinále po prehre 1:2 s Casperom Ruudom a predminulý týždeň v Ríme nestačil v treťom kole na Tabila. S Čiľanom prehral 0:2 za hodinu a osem minút, čo bola jeho najrýchlejšia prehra od roku 2008.

Navyše, 37-ročný Srb prijal pozvánku na turnaj v Ženeve, hoci nie je zvykom, aby týždeň pred grandslamom niekam cestoval. Od roku 2009 tak urobil len dvakrát, v roku 2020 týždeň pred Australian Open a pred tromi rokmi tesne pred French Open. Jeho výkon na švajčiarskom podujatí podčiarkuje, že nie je v optimálnej forme a potrebuje sa rozohrať.

Zverevova životná forma

Nemec mal na antuke pomerne pomalý štart. Po predčasnom vypadnutí v Monte Carle s neskorším víťazom Stefanosom Tsitsipasom nasledovala prehra s Cristianom Garinom na domácom turnaji v Mníchove, ktorý ovplyvnil silný vietor. Na Masters v Madride Alexander Zverev nestačil na Argentínčana Cerúndola a všetko nasvedčovalo tomu, že pre finalistu US Open 2020 to bude nevydarená časť sezóny.

Dvadsaťsedemročná svetová štvorka sa však poučila a dokázala vyhrať Masters v Ríme. Na celom turnaji stratila iba jeden set a hrala svoj životný tenis. Vo finále proti Nicolasovi Jarrymu vyhrala takmer 95 % bodov pri svojom prvom podaní.

Zverev dlhodobo predvádza na French Open veľmi dobré výsledky, od roku 2021 sa rodák z Hamburgu vždy dokázal dostať do semifinále. Aj tento rok by mal byť favoritom.

Vyjde to do tretice?

Casper Ruud bol považovaný za tenistu, ktorý dokáže vyhrávať len menšie turnaje, ako je napríklad ATP 250. Až tento rok sa nórskemu hráčovi podarilo uspieť na vyššej úrovni, keď triumfoval na barcelonskej päťstovke.

Nór to vie aj na parížskej drvenej tehle, v posledných dvoch rokoch si vždy zahral finále. V roku 2022 mu vysnívaný titul vyfúkol Nadal, ktorý ho zdolal 3:0 a v treťom sete mu dokonca uštedril kanára. O rok neskôr Ruud nestačil na Djokoviča, s ktorým prehral opäť 0:3. Zápas bol však oveľa vyrovnanejší, keďže rodák z Osla bol blízko k víťazstvu v prvom a treťom sete.

Dvadsaťpäťročný tenista si do francúzskej metropoly priniesol dobrú formu a aj on patrí k favoritom.