Macháč v prvom finále proti Ruudovi nevyužil setbal. Nór dominoval v Ženeve tretíkrát

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Macháč v prvom finále proti Ruudovi nevyužil setbal. Nór dominoval v Ženeve tretíkrát

Tomáš Macháč si na svoju prvú trofej z okruhu ATP musí počkať.
Tomáš Macháč si na svoju prvú trofej z okruhu ATP musí počkať.Profimedia
Tomáš Macháč (23) si vo švajčiarskej Ženeve druhý zárez hráča z TOP 10 nepripísal. Deň po skalpe svetovej jednotky Novaka Djokoviča potrápil vo svojom premiérovom finále na turnaji ATP svetovú sedmičku Caspera Ruuda (25), ale proti dvojnásobnému šampiónovi sa dopustil dvojchyby pri setbale. Prehral šesť gemov v rade a napokon podľahol favoritovi 5:7, 3:6. Nórsky tenista pritom v dopoludňajšej semifinálovej dohrávke čelil mečbalu Taliana Flavia Cobolliho (22).

Macháč - Ruud 5:7, 3:6

Hoci Tomáš Macháč na začiatku jari opakovane bojoval s chorobou, nestratil svoju solídnu formu z úvodu sezóny a pár dní pred začiatkom Roland Garros odohral životný turnaj. Na antukovom podujatí ATP 250 v Ženeve si zahral svoje prvé semifinále na hlavnom okruhu. Proti svetovej jednotke Novakovi Djokovičovi si pripísal druhý skalp hráča TOP 10 a vo finále podľahol až svetovej sedmičke Casperovi Ruudovi.

Dvadsaťtriročný rodák z Berouna vstúpil do finále nebojácne a bez viditeľnej nervozity. Proti trojnásobnému grandslamovému finalistovi sa ujal vedenia 3:1 po zisku ôsmich fiftínov v rade, úspešne potvrdil brejk a vedenie si udržal až do stavu 5:4.

Zostrih zápasu.
Flashscore

Keď však podával na víťazstvo v úvodnom sete, urobil prvé dve dvojchyby. Tej druhej sa dopustil pri setbale a momentum zápasu sa presunulo na stranu Ruuda. Nórsky favorit sa dostal na koňa a získal šesť gemov v rade, čím rozhodol duel. Ďalšiu šancu na brejk už českému tenistovi neponúkol a po hodine a 47 minútach zvíťazil 7:5, 6:3. Po minuloročnom víťazstve na Australian Open vyhral aj druhý vzájomný stret.

"Gratulujem Casperovi k tejto trofeji. A ďakujem svojmu tímu. Niekedy som na vás asi príliš prísny, ale to asi patrí k životu profesionálneho športovca," narážal Macháč zrejme na nepriaznivý vývoj druhého setu, počas ktorého sa viackrát tvrdo vyjadroval smerom k trénerskej lóži.

Štatistika duelu.
Štatistika duelu.Flashscore

Ruud musel v sobotu zvládnuť dva zápasy. Pre dážď nestihol dohrať piatkové semifinále s Talianom Flaviom Cobollim a v sobotu ráno sa veľmi tešil, že proti nemu vyhral. Najskôr hladko prehral prvý set a v treťom dokonca prehrával 1:4, potom však odvrátil mečbal a vyhral celkovo 1:6, 6:1, 7:6.

Nór získal svoj 12. titul, z toho 11. na antuke. Najcennejšiu trofej získal minulý mesiac v Barcelone, kde vyhral svoj prvý turnaj ATP 250. "Som veľmi spokojný s tým, ako som zvládol záver finále a napokon vyhral. Každý zápas na okruhu je ťažký a podmienky tu tento týždeň neboli ideálne. Táto sezóna je zatiaľ skvelá a dúfam, že bude pokračovať," pochvaľoval si Ruud.