Muchová po životnej výhre plakala od šťastia: Vždy som verila, že to dokážem

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Muchová po životnej výhre plakala od šťastia: Vždy som verila, že to dokážem
Karolína Muchová oslavuje triumf nad Arynou Sabalenkovou a postup do finále French Open.
Karolína Muchová oslavuje triumf nad Arynou Sabalenkovou a postup do finále French Open.Profimedia
Karolína Muchová (26) označila za svoj najväčší úspech v kariére víťazstvo nad Bieloruskou Arynou Sabalenkovou (25), po ktorom sa prvýkrát dostala do finále Roland Garros. Rodáčka z Olomouca zdolala svetovú dvojku po viac ako troch hodinách boja 7:6, 6:7, 7:5 a triumf si cení o to viac, že v rozhodujúcom sete otočila z 2:5.

Po zápase novinárom povedala, že v takýto úspech vždy verila a po odchode z kurtu Philippa Chatriera sa od šťastia rozplakala. "Určite by som tento duel zaradila medzi moje TOP 3. Možno bol dokonca najlepší vzhľadom na to, ako sa vyvíjal a ako sa napokon otočil. Posunulo ma to do finále, je to asi moje najlepšie víťazstvo," zamyslela sa Muchová. Usmiala sa, keď si pomyslela, ako jej znie označenie grandslamová finalistka. "Je to skvelé. Neviem, čo by mi teraz v ušiach znelo lepšie."

Semifinále na parížskej antuke s víťazkou Australian Open Sabalenkovou prirovnala k horskej dráhe. Češka predviedla najväčší obrat, keď v záverečnom sete otočila nepriaznivý stav 2:5. Hneď na začiatku odvrátila mečbal a potom získala ďalšie štyri gemy vrátane dvoch brejkov.

S pribúdajúcim časom získavala späť sebadôveru: "Vedela som, že stále je to len o jeden brejk. Povedala som si, že nebudem čakať na chybu. Myslím si, že gem za stavu 4:5 bol rozhodujúci. Dobre som sa zregenerovala a cítila som, že začína byť nervózna. Sem-tam mi pomohla chybou a ja som to dokázala využiť."

Do stretnutia išla s taktikou často meniť štýl a rozhodiť súperku v jej vychýrenej útočnej hre. Zároveň si udržala neporaziteľnosť proti hráčkam z prvej trojky svetového rebríčka - vyhrala všetkých päť zápasov. "Nevedela som o tom. Možno je to mojou hrou, bojovnosťou a jednoducho všetkým dohromady. Dnes to bola obrovská bitka, dala som do toho všetko. Vyplatilo sa to," vravela čerstvá finalistka.

Počas prestávok si na tribúne vypočula aj kapelu, ktorá hrala známe hity ako We Will Rock You od Queen a hudbu z Hviezdnych vojen. "Dokonca som si pri niektorých piesňach aj zaspievala. Napríklad Bella Ciao. Bolo to pre mňa zábavné a úplne super," ocenila. Ku koncu sa jej už zbierali kŕče: "Som trochu unavená. Teraz však idem k fyzioterapeutovi a dúfam, že budem pripravená."

Bezprostredne po víťazstve sa v nej miešali emócie. Chvíľu netušila, že jej obrat skutočne vyšiel. "Bola som šťastná, mala som na krajíčku, ale vydržala som, až kým som nezmizla z kurtu. Musela ísť von. Pozerala som veľa finále a som rada, že tam teraz budem. Vždy som verila, že na to mám," povedala hráčka, ktorá by sa po turnaji mala posunúť minimálne na 16. miesto svetového rebríčka. V súčasnosti jej patrí 33. priečka.

Po zápase prijala množstvo gratulácií a stretla sa aj s rodičmi, ktorí ju povzbudzovali z tribúny. V sobotňajšom finále ju čaká svetová jednotka a úradujúca šampiónka Iga Swiateková z Poľska. S trojnásobnou grandslamovou šampiónkou sa stretla len pred štyrmi rokmi v Prahe, keď ju zdolala 4:6, 6:1, 6:4.

"Iga vtedy bola kvalifikantkou, teraz je už nejaký čas svetovou jednotkou. Je to neporovnateľné a určite si nemyslím, že tam pôjdem s nejakou výhodou. Bude favoritkou, ale opäť si sadneme s tímom a budeme hľadať medzery v jej hre. Na to, aby som vyhrala Grand Slam, budem musieť odohrať perfektný zápas a ukázať to najlepšie zo seba," dodala Muchová.