Pomalší začiatok, dominantný záver. Swiateková dorazila Bucsaovú v Paríži kanárom

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Pomalší začiatok, dominantný záver. Swiateková dorazila Bucsaovú v Paríži kanárom
Swiateková začala pomalšie, ale svoj výkon vygradovala.
Swiateková začala pomalšie, ale svoj výkon vygradovala.AFP
Svetová jednotka a dvojnásobná šampiónka Iga Swiateková (22) po trochu pomalšom začiatku a dominantnom finiši vstúpila do French Open víťazstvom 6:4, 6:0 nad Španielkou Cristinou Bucsaovou (25). Porazená minuloročná finalistka Američanka Coco Gauffová (19) začala turnaj v Paríži obratom.

Swiateková - Bucsaová 6:4, 6:0

Iga Swiateková pred dvoma týždňami vzdala semifinále v Ríme pre menšie zranenie stehenného svalu, no o štart na obľúbenom Roland Garros neprišla a vstup zvládla.

Vo svojom úvodnom zápase proti Španielke Cristine Bucsaovej, s ktorou v januári na Australian Open stratila jediný gem, začala s mierne zatiahnutou "ručnou brzdou". Robila nezvyčajne lacné chyby, dvakrát stratila svoje podanie a prehrávala 2:3.

Zlom nastal za stavu 4:4, keď poľská favoritka čelila brejkbalu. Odvrátila ho, do konca zápasu stratila už len deväť fiftínov, vyhrala osem gemov v rade a po hodine a štvrť zvíťazila 6:4, 6:0.

"Prvé kolo je vždy zradné. Nepamätám si, kedy som tu naposledy hrala v takých náročných veterných podmienkach. Som veľmi rada, že sa mi to podarilo zlomiť a postúpila som do ďalšieho kola," komentovala poľská víťazka.

Swiateková hrala na Roland Garros už piatykrát a ešte nikdy nechýbala vo štvrťfinále. V rokoch 2020 a 2022 získala v Paríži dva z troch grandslamových titulov.

"Snažím sa na tieto úspechy príliš nemyslieť. Naposledy som tu hrala pred rokom, je to už dosť dávno. V každom prípade je výhodou, že tento kurt dobre poznám," povedala varšavská rodáčka na dvorci Philippa Chatriera deň pred oslavou svojich 22. narodenín.

V druhom kole sa Swiateková stretne s Američankou Claire Liuovou, ktorá prekonala Švajčiarku Ylenu In-Albonovovú a získala svoje premiérové víťazstvo na Roland Garros. Skompletizovala tým zbierku druhých kôl na všetkých štyroch grandslamoch.

Gauffová - Masárová 3:6, 6:1, 6:2

Coco Gauffová si vlani v Paríži zahrala svoje prvé grandslamové finále vo dvojhre aj štvorhre a vo veku 18 rokov potvrdila svoj obrovský potenciál. Sezónu ukončila v prvej desiatke oboch rebríčkov a tento rok začala triumfom v Aucklande.

Príprava na French Open jej však nevyšla. V Stuttgarte, Madride a Ríme skončila v druhom kole a v Paríži mala problémy už v úvodnom. Španielku Rebeccu Masárovú, ktorú v januári zdecimovala vo finále na Novom Zélande, zdolala až po obrate 3:6, 6:1, 6:2.

"Paríž je moje najobľúbenejšie mesto na svete. Odkedy som mala desať rokov a prvýkrát prišla do Francúzska, prirástol mi k srdcu. Rovnako aj Francúzi, rada sa sem každý rok vraciam," získava si parížske publikum na svoju stranu svetová šestka Gauffová.

V ďalšom zápase sa americká tínedžerka stretne s čerstvou finalistkou z marockého Rabatu, Rakúšankou Juliou Grabherovou.