Návrat Djokoviča a Nadala do Indian Wells. Americkú vlajku chce pozdvihnúť Gauffová

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Návrat Djokoviča a Nadala do Indian Wells. Americkú vlajku chce pozdvihnúť Gauffová
Djokovič si dlhšie nevyskúšal kurty v Indian Wells.
Djokovič si dlhšie nevyskúšal kurty v Indian Wells.Reuters
Novak Djokovič (36) sa vracia do Indian Wells prvýkrát po piatich rokoch a bude sa usilovať o zisk rekordného šiesteho titulu. Na podujatí v USA sa predstaví aj Rafael Nadal (37). Domáca tenistka Coco Gauffová (19) sa chce stať prvou Američankou od roku 2001, ktorá vyhrá tamojší turnaj.

Srbský držiteľ 24 grandslamových titulov neštartoval na americkom BNP Paribas Open od roku 2019 pre cestovné obmedzenia súvisiace s COVID-19. V posledných týždňoch však v Južnej Kalifornii vyzeral uvoľnene, pozrel si zápasy tímov LA Lakers a LA Galaxy a zatrénoval si na univerzite.

"Pocit bez tlaku by mohol urobiť Djokoviča ešte silnejším," povedal Paul Annacone, ktorý trénoval Rogera Federera i Petea Samprasa a je komentátorom pre Tennis Channel.

"Pri niektorých ľuďoch sa dá povedať, že uvoľnenie môže viesť k sebauspokojeniu, ale pri jeho osobnosti a túžbe súťažiť určite nie. U Novaka by to malo viesť k väčšej radosti, čo by znamenalo viac zábavy. Radosť a zábava pri takomto veľkom talente majú tendenciu rovnať sa víťazstvu," dodal.

Po minuloročnom vynechaní podujatia sa vracia aj Rafael Nadal, ktorý má na konte 22 grandslamových titulov a tri trofeje z Indian Wells. Španiel naznačil, že jeho kariéra sa možno blíži ku koncu. Skúsený hráč chce absolvovať turnaj bez zdravotnej ujmy, aby zostal pripravený na antukovú sezónu.

Nadal sa v Brisbane vrátil počas januára do súťažného diania po takmer ročnej pauze spôsobenej zranením bedrového kĺbu, ale Australian Open musel vynechať s ďalšou svalovou trhlinou. Medzitým sa naďalej presadzuje nová generácia.

Úspešná obhajoba titulu z Indian Wells by Nadalovmu krajanovi Carlosovi Alcarazovi výrazne zvýšila sebavedomie. "Ak by sa mu to podarilo, bolo by to veľkolepé," povedal Annacone. O prvenstvo sa bude snažiť aj Jannik Sinner. Titul na podujatí niekedy prezývanom "piaty Slam" by bol potvrdením, že premiérový grandslamový triumf Taliana v Austrálii nebol náhodný.

Ruský špecialista na tvrdý povrch Daniil Medvedev, nebezpečný Dán Holger Rune a americký šampión z roku 2022 Taylor Fritz patria medzi ďalších mužov, ktorých by malo byť ťažké poraziť. Zo žien prichádza obhajkyňa titulu Jelena Rybakinová. Kazaška je plná sebavedomia po tom, ako minulý mesiac vyhrala turnaj v Abú Zabí. "Bude hrať rýchlo vzduchom, kurty bývajú drsné, čo bude fungovať s jej skvelým podaním a silovým tenisom," myslí si Annacone.

V ženskom tenise sa vytvorilo niečo ako veľká trojka, v ktorej sú spomínaná Rybakinová, svetová jednotka a šampiónka z roku 2022 Iga Swiateková i úradujúca dvojnásobná šampiónka Australian Open Aryna Sabalenková. Šampiónka US Open Gauffová a svetová päťka Jessica Pegulová by však rady narušili túto partiu ziskom titulu a ukončili tak dlhé suchoty Američaniek v Indian Wells.

Bývalá svetová jednotka Naomi Osaková sa po materskej prestávke stále snaží získať formu, ktorá ju priviedla k štyrom triumfom na Grand Slamoch. Japonka vypadla v prvom kole Australian Open aj v Abú Dabí a vo štvrťfinále Qatar Open prehrala s Karolínou Plíškovou.