Keď Mečíř a Hantuchová ovládli Indian Wells. Slávny turnaj má aj slovenskú stopu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Keď Mečíř a Hantuchová ovládli Indian Wells. Slávny turnaj má aj slovenskú stopu
Hantuchová je kráľovnou slovenského tenisu.
Hantuchová je kráľovnou slovenského tenisu.Profimedia
6. marca odštartuje v Kalifornii turnaj v Indian Wells. Prestížna "tisícka" bude opäť predstavovať lákadlo pre najlepších tenistov a tenistky z celého sveta, hoci v okruhu favoritov nenájdeme žiadneho slovenského zástupcu. V minulosti to ale tak vždy nebolo.

Olympijský víťaz zo Soulu Miloslav Mečíř predviedol vo finálovom zápase proti Yannickovi Noahovi v marci 1989 dokonalý obrat. Prvé dva sety nezvládol, prehral 3-6 a 2-6, následne však uspel v pomere 6-1, 6-2, 6-3 a zdvihol nad hlavu víťaznú trofej. Pre vtedajšieho reprezentanta Československa išlo o poslednú sezónu pred zranením chrbtice a v Kalifornii postupne vyradil troch Američanov - Peta Samprasa, Michaela Changa a Jimmyho Connorsa. 

Omnoho väčším prekvapením však bol rok 2002 a triumf vtedy iba 18-ročnej Daniely Hantuchovej. Vo finále vyhrala nad druhou nasadenou Martinou Hingisovou zo Švajčiarska, víťazkou turnaja z edície 1998, za 75 minút v dvoch setoch 6:3 a 6:4 a okamžite si vyslúžila pozornosť svetových médií. Rodáčka z Popradu získala za svoje prvé singlové víťazstvo na turnajoch WTA šek na 332-tisíc dolárov a stala sa najnižšie nasadenou víťazkou podujatia patriaceho do topkategórie Tier I od roku 1980.

Mečíř má za sebou bohatú kariéru.
Mečíř má za sebou bohatú kariéru.TASR

"Zdá sa mi, že snívam. Vedela som, že tento zápas môžem vyhrať, hoci favoritkou bola Martina. Od prvej loptičky som chcela hrať svoj tenis, diktovať tempo a to sa mi podarilo. Ale vyhrať takýmto spôsobom nad tak silnou súperkou, to je naozaj neuveriteľné. Napriek tomu má u mňa Martina stále veľký rešpekt. Hrala som svoje prvé veľké finále vo dvojhre a vyšlo mi nad očakávanie," vyjadrila sa po zápase šťastná Hantuchová, ktorá musela okrem kvalitnej súperky bojovať aj s nárazovým vetrom.

Ďalší úspech v Indian Wells v roku 2007 ju zaradil do elitného klubu dvojnásobných šampiónok, trikrát sa totiž v Kalifornii ešte netešila žiadna žena. Okrem Hantuchovej uspeli dva razy aj Martina Navrátilová, Mary Joe Fernándezová, Lindsay Davenportová, Serena Williamsová, Maria Šarapovová a najnovšie v roku 2016 Viktoria Azarenková.

Súčasnosť však slovenským fanúšikom podobnú radosť neprináša. V debli naposledy pred tromi rokmi uspel Filip Polášek po boku Austrálčana Johna Peersa, spoločne s Aslanom Karacevom proti nim vtedy stál aj Andrej Rubľov.

Ak sa pozrieme do tohtoročného singlu, účasť v hlavnom pavúku turnaja už má istú Anna Karolína Schmiedlová. Slovenka sa 6. marca predstaví v prvom kole proti čínskej protivníčke Wang Sin-jü. Ďalší zástupcovia sa musia prebojovať cez kvalifikáciu. Lukáša Kleina čaká prekážka v podobe Zacharyho Svajdu, Alex Molčan nastúpi proti Hugovi Grenierovi a Rebecca Šramková musí zdolať Jessiku Ponchetovú.