Príbeh pokračuje. Mamičky Wozniacká a Kerberová sa v Indian Wells stretnú po 6 rokoch

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Príbeh pokračuje. Mamičky Wozniacká a Kerberová sa v Indian Wells stretnú po 6 rokoch

Angelique Kerberová a Caroline Wozniacká počas US Open 2019.
Angelique Kerberová a Caroline Wozniacká počas US Open 2019.Profimedia
V osemfinále turnaja WTA 1000 v Indian Wells sa po šiestich rokoch uskutoční celkovo už 16. vzájomný súboj tenistiek a kamarátok s poľskými koreňmi - Dánky Caroline Wozniackej (33) a Nemky Angelique Kerberovej (36). Bývalé svetové jednotky a grandslamové šampiónky, ktoré v uplynulých mesiacoch obnovili kariéru po materskej prestávke, sa budú usilovať o prvé štvrťfinále od pôrodu.

Prvýkrát na seba narazili v roku 2008 v Štokholme, keď vtedy 18-ročná Caroline Wozniacká dokráčala k prvému titulu na okruhu WTA. Odvtedy sa stretli ešte 14-krát, pričom víťazky vzájomných stretov často ovládli celý turnaj.

Vo finále si zmerali sily len dvakrát. O tri roky staršia Angelique Kerberová zvíťazila v Kodani 2012 a pred domácimi fanúšikmi v Stuttgarte 2015. Úspešná bola aj v jedinom grandslamovom dueli (US Open 2016).

Obe sa vyšvihli na vrchol svetového rebríčka a vyhrali grandslam. Wozniacká sa radovala len na Australian Open 2018, Kerberová bola úspešná trikrát - na Australian Open 2016, US Open 2016 a Wimbledone 2018.

Naposledy proti sebe dcéry poľských rodičov nastúpili 10 rokov po svojom debute na tráve v Eastbourne 2018, keď Wozniacká zvíťazila po trojsetovej bitke a odvrátení mečbalu, pričom upravila vzájomnú bilanciu na 7:8. A turnaj... Vyhrala. O rok neskôr bola Kerberová hosťom na svadbe svojej kamarátky Wozniackej, ale v oficiálnom zápase sa už nestretli.

Wozniacká totiž ukončila kariéru v januári 2020 pre zdravotné problémy (reumatoidná artritída). Narodili sa jej dve dcéry a návrat na kurty neplánovala. Rozlúčkový exhibičný duel odohrala v apríli 2022 v Kodani proti... Áno, možno ste uhádli správne - proti Kerberovej. Kerberová prerušila kariéru v auguste 2022 predovšetkým pre tehotenstvo, ale nemala v úmysle skončiť s tenisom.

Hoci sa to v predchádzajúcich rokoch zdalo veľmi nepravdepodobné, po takmer šiestich rokoch sa obe dočkajú celkovo 16. spoločného zápasu. Dánka prekvapujúco obnovila kariéru v lete 2023 po tri a pol roku a Nemka sa vrátila na kurty na začiatku sezóny 2024 necelý rok po pôrode.

Stretnú sa v osemfinále prestížneho turnaja WTA 1000 v Indian Wells, kde šampiónka z roku 2011 Wozniacká a finalistka z roku 2019 Kerberová vyhrali už po tri strety.

"Budeme sa snažiť odohrať dobrý zápas, predviesť veľký boj. Sme kamarátky, tak to zostane aj na konci. Obe však budeme chcieť vyhrať. Sú dôležitejšie veci ako tenisové stretnutie, ale pre divákov a všetkých naokolo by to mohlo byť zaujímavé," uvedomuje si Kerberová.

"Bude to skvelý zápas. Odohrali sme ich spolu veľa, poznáme sa veľmi dobre. Nemáme pred sebou žiadne tajomstvá. Bude to len o tom, kto bude v ten deň lepší. Môže to dopadnúť akokoľvek," nadviazala Wozniacká.

Wozniacká - Volynetsová 6:2, 4:6, 6:0

Dánka v novej sezóne po vlaňajšom osemfinále US Open tápala. Zo štyroch duelov vyhrala iba jeden, navyše po skreči súperky. V Indian Wells však vyradila už tri protivníčky. Po výhre 6:2, 4:6, 6:0 nad domácou Katie Volynetsovou a treťom víťazstve v rade otočila svoju tohtoročnú bilanciu na 4:3.

"Kedykoľvek som trafila kratší úder, išla do toho a zmenila charakter výmeny. Bol to veľmi ťažký zápas s množstvom dlhých výmen. Som veľmi šťastná, že som to napokon zvládla," komentovala Wozniacká.

 

Kerberová - Kudermetovová 6:4, 7:5

Kerberová od svojho návratu na kurty prehrala šesť zo siedmich stretnutí, pričom počas United Cupu zdolala Ajlu Tomljanovičovú až po odvrátení mečbalu. V Indian Wells si však rovnako poradila už s tromi súperkami vrátane svetovej desiatky Jeleny Ostapenkovej (hráčku TOP 10 porazila prvýkrát od novembra 2021) a 19. tenistky rebríčka Veroniky Kudermetovovej. Rusku vyprevadila z turnaja po výsledku 6:4, 7:5.

"Bol to veľmi intenzívny zápas. Je to pre mňa dôležité víťazstvo, ktoré mi dodáva sebavedomie do ďalších kôl. Myslím si, že som na dobrej ceste hrať skvelý tenis proti najlepším hráčkam," pochvaľovala si Kerberová.

Aktuálne 607. hráčka sveta, je prvou tenistkou mimo TOP 600, ktorá sa v Indian Wells prebojovala do osemfinále. V chránenom rebríčku, ktorý môžu tenisti využiť v prípade dlhšej zdravotnej prestávky, sa vyšplhala už na 31. miesto.

Víťazka súboja Wozniacká - Kerberová by v následnom štvrťfinále mohla vyzvať aktuálnu jednotku Igu Swiatekovú. Poľka, ktorá v treťom kole nedala šancu Češke Linde Noskovej, sa v osemfinále stretne s Kazaškou Juliou Putincevovou.

V Indian Wells štartovalo celkovo sedem tenisových mamičiek. V pondelok sa o postup do osemfinále pobijú aj ďalšia bývalá svetová jednotka Japonka Naomi Osaková a niekdajšia trojka Ukrajinka Elina Svitolinová.