Sabalenková odvrátila proti domácej outsiderke štyri mečbaly, namále mala i Gauffová

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Sabalenková odvrátila proti domácej outsiderke štyri mečbaly, namále mala i Gauffová

Sabalenková odvrátila v trojhodinovej bitke s domácou Stearnsovou štyri mečbaly.
Sabalenková odvrátila v trojhodinovej bitke s domácou Stearnsovou štyri mečbaly.AFP
Aryna Sabalenková (25) takmer nezvládla ani svoj druhý zápas po januárovom triumfe na Australian Open. Svetová dvojka začala v Indian Wells takmer trojhodinovou bitkou s Peyton Stearnsovou (22) a proti domácej outsiderke dvakrát returnovala, aby sa udržala v zápase, pričom zlikvidovala celkovo štyri mečbaly pri podaní súperky. Minuloročná finalistka zdolala Američanku 6:7, 6:2, 7:6. Blízko k vyradeniu bola aj Coco Gauffová (19), ktorá v rozhodujúcom sete prehrávala s Clarou Burelovou (22) 0:4 i 2:5.

Stearnsová - Sabalenková 7:6, 2:6, 6:7

Aryna Sabalenková sa v januári dostala do finále v Brisbane a zopakovala vlaňajší triumf na Australian Open bez straty jediného setu. Po zaslúženej mesačnej pauze však nehrá v najlepšej forme. V Dubaji ihneď stroskotala na Donne Vekičovej a otvárací zápas takmer nezvládla na ďalšej "tisícke" v Indian Wells.

V úvodnom dejstve dvakrát dotiahla stratu brejku, ale aj tak ho prehrala, keď v tajbrejku získala len dva body. V druhom sete sa výrazne zlepšila, na svojom podaní ani raz nezaváhala a po 36 minútach vyrovnala na 1:1. Po skončení druhého setu to vyzeralo na jednoznačnú záležitosť. Domáca outsiderka Peyton Stearnsová však zabrala a rozhodujúci set ponúkol skvelé a dramatické divadlo.

Bieloruská favoritka ako prvá stratila svoje podanie, no Američanka ju nedokázala pri vlastnom servise doraziť, hoci mala štyri mečbaly, z toho tri v rade. Stearnsová neuspela ani pri svojom druhom pokuse za stavu 6:5, čo viedlo k ďalšej skrátenej hre. V ňom mala Sabalenková navrch, hoci zahodila sériu troch mečbalov. Nakoniec však v tajbrejku zvíťazila 8:6.

Štatistiky duelu.
Štatistiky duelu.Flashscore

Naposledy sa Sabalenkovej nepodarilo vyhrať úvodný zápas na dvoch turnajoch po sebe vlani na marcových "tisíckach" v Indian Wells a Miami. Po súboji s domácou Stearnsovou sa však tomuto scenáru vyhla a úspešne sa prebojovala ďalej v kalifornskej púšti, kde obhajuje vlaňajšie finále. Na BNP Paribas Open štartuje celkovo piatykrát, tretíkrát by si mohla zahrať v osemfinále.

"Bol to šialený zápas, na víťazstvo som sa naozaj nadrela. Indian Wells je určite magické miesto, pretože tento obrat bol ako kúzlo. Neviem, čo mám povedať, nemám slov. Veľmi som chcela vyhrať, aby som si ešte aspoň raz vychutnala miestnu atmosféru," povedala Sabalenková v rozhovore na kurte.

Ďalšou súperkou bývalej svetovej jednotky a momentálne druhej ženy rebríčka bude Emma Raducanuová. Bývalá šampiónka US Open sa, naopak, v druhom kole v Indian Wells vôbec nenadrela. Proti Dajane Jastremskej viedla 4:0, keď ukrajinská tenistka skrečovala pre zdravotné problémy. Britka, ktorú počas kariéry trápia neustále zranenia, sa so Sabalenkovou stretne po prvý raz.

Burelová - Gauffová 6:2, 3:6, 6:7

Hneď po úvodnom zápase sa s prestížnym podujatím WTA 1000 v Indian Wells mohla rozlúčiť Coco Gauffová. Svetová trojka prehrávala s Clarou Burelovou o set a brejk, favorizovaná domáca hráčka sa v rozhodujúcom sete musela vyrovnať s veľkým mankom.

Američanka prehrávala v rozhodujúcom dejstve už 0:4 aj 2:5. S pomocou nervóznej súperky však nepriaznivé skóre otočila a v tajbrejku ukázala väčšiu psychickú odolnosť a skúsenosti, hoci je od Francúzky o tri roky mladšia. Skrátenú hru vyhrala 7:4.

Gauffová bola ešte v januári na Australian Open v životnej forme. Po prekvapujúcom neúspechu v 1. kole vlaňajšieho Wimbledonu prvýkrát triumfovala na "päťstovke" (Washington), "tisícke" (Cincinnati) i grandslame (US Open). Do aktuálnej sezóny vstúpila úspešnou obhajobou titulu v Aucklande a semifinálovou účasťou na Australian Open.

Posledné dva turnaje jej však nevyšli, v Dauhe podľahla Kateřine Siniakovej a v Dubaji skončila vo štvrťfinále na Anne Kalinskej. Ďalšie sklamanie by mohlo prísť na domácej pôde v Indian Wells, kde bolo jej najlepším výsledkom minuloročné štvrťfinále.

Je prvou tínedžerkou v histórii, ktorá dosiahla hranicu 50 víťazstiev na turnajoch WTA 1000. V treťom kole sa stretne s Luciou Bronzettiovou, ktorá nepovolila set Magdalene Frechovej ani Anheline Kalininovej.

Vypadlo už šesť hráčok TOP 10

V Indian Wells vypadlo už šesť zástupkýň prvej desiatky rebríčka. A ak by Sabalenková, Gauffová a Maria Sakkariová, ktorá otočila zápas s Dianou Shnaiderovou, včas nezabrali, v turnaji by pokračovala už len svetová jednotka Iga Swiateková.

Pred úvodným zápasom odstúpila pre žalúdočné problémy vlaňajšia šampiónka Jelena Rybakinová a pred zápasom 3. kola poslala organizátorom ospravedlnenie ďalšia wimbledonská víťazka Markéta Vondroušová, ktorá podľa agentúry Reuters odstúpila v Indian Wells z osobných dôvodov.

Vstup do turnaja v sobotu nezvládli ani Jessica Pegulová a Čeng Čchin-wen, už v piatok stroskotali na úvodných súperkách Ons Džabúrová a Jelena Ostapenková. Pegulová nestačila v troch setoch na Annu Blinkovovú, zatiaľ čo finalistka januárového Australian Open Čchin-wen jasne prehrala derby s Jüan Jüe.

Výsledky turnaja WTA 1000 v Indian Wells