Unikol piatim mečbalom, vo finále je po 985 dňoch. Nemôžem byť šťastnejší, vraví Thiem

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Unikol piatim mečbalom, vo finále je po 985 dňoch. Nemôžem byť šťastnejší, vraví Thiem
Thiem bude čeliť svojmu prvému boju o titul od Turnaja majstrov 2020.
Thiem bude čeliť svojmu prvému boju o titul od Turnaja majstrov 2020.Profimedia
Dominic Thiem (29) sa po 985 dňoch dočkal. Na domácej antuke v Kitzbüheli ukončil rakúsky tenista čakanie na svoje prvé finále od Turnaja majstrov 2020. V obrovskej bitke sa musel popasovať s Laslom Djereom (28), ktorému unikol zo všetkých dvanástich brejkbalov i piatich mečbalov a po tri a pol hodinách boja ho zdolal 6:7 (3), 7:5, 7:6 (8). O svoj prvý titul od triumfu na US Open 2020 si zahrá proti Argentínčanovi Sebastiánovi Báezovi (22).

Djere - Thiem 7:6 (3), 5:7, 6:7 (8)

Dominic Thiem vyhral počas kovidom orezanej sezóny 2020 US Open a zahral si vo finále Turnaja majstrov. Hneď v nasledujúcom roku sa mu však prestalo. V máji si navyše zranil zápästie, deväť mesiacov nehral a od svojho návratu vlani v marci stále márne hľadá formu. Už takmer tri roky neporazil hráča z TOP 10.

A tak naďalej bojuje na menších turnajoch o zvýšenie sebavedomia ziskom víťazstiev. Tento týždeň tak robí na domácej pôde v Kitzbüheli, kde vyhral už štyri ťažké zápasy.

Dvadsaťdeväťročný Rakúšan v úvodnom zápase zdolal Argentínčana Facunda Bagnisa v dvoch tajbrejkoch a po otočení zo stavu 0:1 na sety porazil ďalších troch súperov. Po Číňanovi Čang Č'-čenovi a Francúzovi Arthurovi Rinderknechovi uspel aj v obrovskej semifinálovej bitke s Laslom Djerom.

Finalista z roku 2014 a šampión z roku 2019 zvíťazil až po vyčerpávajúcej tri hodiny a 30 minút trvajúcej bitke. V druhom sete bol za stavu 4:5 dvakrát dve loptičky od vyradenia, ale udržal si servis a vzápätí získal tri gemy v rade, čím si vynútil tretí zápas.

V závere Thiem ani raz nestratil svoje podanie, hoci čelil celkovo dvanástim brejkbalom. Dokonca musel odvrátiť päť brejkbalov - tri za stavu 5:6 a ďalšie dva v tajbrejku. Druhú šancu na ukončenie zápasu sám využil.

"Neviem, či zo seba teraz dokážem dostať ešte nejaké dobré slová," ťažko sa vydýchaval bývalý tretí hráč sveta.

"Bol to asi najdlhší dvojsetový zápas, aký som kedy v živote odohral. Vrátane toho, keď som bol ešte dieťa. Bol to veľmi ťažký a intenzívny duel. Každý set bol nesmierne vyrovnaný, od začiatku som vedel, že to bude ťažké. Prvé štyri hry trvali možno 25 minút. Atmosféra bola opäť neuveriteľná," komentoval Thiem.

Dvojnásobný finalista French Open tak ukončil 33 mesiacov trvajúce čakanie na finále turnaja ATP. V sobotu sa bude usilovať o svoj prvý triumf od US Open 2020 proti Sebastianovi Báezovi, s ktorým prehral ich jediný vzájomný duel vlani na antuke v Bastade v troch setoch.

"Tento deň je pre mňa veľmi špeciálny. Je to moje prvé finále po zranení zápästia. A nemôžem byť šťastnejší, pretože to bude tu doma v Kitzbüheli," povedal rodák z Viedenského Nového Mesta, ktorý sa v pondelok vráti do TOP 100.

Dvadsaťdvaročný argentínsky antukár Báez vyradil v prvom piatkovom semifinále krajana Tomáša Martína Etcheverryho, ktorý si prvýkrát vyskúšal pozíciu nasadenej jednotky na turnajoch ATP, 7:6 (5), 3:6, 6:4 a zahrá si svoje piate finále na najvyššom okruhu. Zatiaľ má na konte trofeje z Estorilu 2022 a Córdoby 2023.