Nadal zahájil posledný štart v Madride suverénne, americkému tínedžerovi dovolil jeden gem

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Nadal zahájil posledný štart v Madride suverénne, americkému tínedžerovi dovolil jeden gem
Nadal má za sebou úspešný vstup do turnaja.
Nadal má za sebou úspešný vstup do turnaja.AFP
Rafael Nadal (37) začal svoje posledné vystúpenie na domácom podujatí Masters v Madride tým najlepším možným spôsobom. Päťnásobný šampión deklasoval neskúseného tínedžera Darwina Blancha (16) 6:1, 6:0. V druhom kole sa antukový kráľ pokúsi odplatiť prehru Alexovi de Minaurovi, s ktorým prehral v rovnakej fáze pred týždňom v Barcelone.

Blanch - Nadal 1:6, 0:6

Nadal na stredajšej tlačovej konferencii oznámil, že tohtoročné vystúpenie na Masters v Madride bude jeho posledným v kariére. V hlavnom meste Španielska zostane ešte minimálne na jeden zápas, keďže svoj posledný štart v Caja Mágica začal suverénnym víťazstvom nad neskúseným 16-ročným tínedžerom Darwinom Blanchom, ktorému patrí 1028. miesto v rebríčku.

Tento zápas prepísal históriu Masters. Hráčov od seba delilo 21 rokov a 117 dní, čo je najväčší vekový rozdiel v ktoromkoľvek z duelov odohraných na prestížnej tisícke. Keď sa Blanch narodil, Nadal mal za sebou už päť účastí na tomto podujatí.

Práve aj skúsenosti pomohli Nadalovi k jasnému víťazstvu. V úvodnom sete mu stačili dva víťazné údery oproti štyrom nevynúteným chybám, keďže Američan sa sám "vyhádzal" a celkovo sa dopustil 15 chýb. Druhý set mal jednoznačný a podobný priebeh, favorit ani tentoraz nečelil ani jednému brejkbalu a tentokrát gem nestratil.

Zostrih stretnutia Nadal - Blanch.
Flashscore

"Dnes som hral so súperom, ktorý má pred sebou veľkú budúcnosť. Celý čas som sa snažil hrať solídne bez väčšieho rizika Táto taktika mi vyšla a som rád, že som postúpil do ďalšieho kola. Zajtra ma čaká tréning a o deň neskôr ďalší zápas. Vďaka tomu sa cítim skvele, chcem si tu užiť každý moment," povedal Nadal po svojom hladkom postupe.

Nadalovi zabránilo v obhajobe triumfu na minuloročnom Australian Open zranenie bedrového kĺbu. Konzervatívna liečba nezabrala, operácia bola nevyhnutná a na kurty sa vrátil až tento rok. V januári v Brisbane začal postupom do štvrťfinále, v ktorom nevyužil mečbaly proti Jordanovi Thompsonovi.

Nasledovala séria odstúpení a od úvodného januárového týždňa sa predstavil len v predchádzajúcom týždni v Barcelone, kde dvanásťkrát zdvihol nad hlavu trofej pre šampióna. Jeho tohtoročné pôsobenie v španielskej metropole sa však skončilo v druhom kole na rakete Alexa de Minaura. 

Rozhovor s Nadalom.
Flashscore

Austrálčan bude jeho súperom v rovnakej fáze v Madride. Tridsaťsedemročný španielsky veterán v zhruba týždeň starom dueli potvrdil slabšiu formu i kondíciu a De Minaurovi podľahol v dvoch tesných setoch najmä pre obrovský rozdiel v počte víťazných úderov a nevynútených chýb z jeho rakety.

Bývalý líder rebríčka štartuje v Madride po dvadsiaty raz v kariére. Predtým vypadol skôr než v treťom kole len pri svojom debute v roku 2003 a opäť o rok neskôr.