Čech Macháč si zahrá prvé štvrťfinále na Masters, v Miami ho čaká bitka so Sinnerom

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Čech Macháč si zahrá prvé štvrťfinále na Masters, v Miami ho čaká bitka so Sinnerom
Aktualizované
Macháč zvládol svoj prvý osemfinálový zápas na turnaji Masters.
Macháč zvládol svoj prvý osemfinálový zápas na turnaji Masters.Profimedia
Tomáš Macháč (23) si na Floride už trikrát vylepšil svoje maximum na Masters. Posledný český zástupca na tohtoročnom Miami Open nadviazal na cenné skalpy Rubľova (26) a Murrayho (36) a vo svojom prvom osemfinále na prestížnych tisíckach zdolal talianskeho rovesníka Mattea Arnaldiho (23). O svoje prvé semifinále na vrcholnom okruhu bude hrať s Jannikom Sinnerom (22).

Macháč - Arnaldi 6:3, 6:3

Tomáš Macháč sa s Matteom Arnaldim stretol druhýkrát. Vlani v Dubaji mu dovolil jediný gem, no za posledný rok obaja hráči urobili ďalší progres a bolo jasné, že tentoraz bude jeho taliansky rovesník vzdorovať oveľa viac.

Český tenista sa spočiatku trápil, v úvodných dvoch gemoch na returne získal len jeden bod a prvú hru na servise uhájil až po piatich zhodách. Macháča povzbudilo ľahké vyrovnanie na 2:2 a hneď potom zobral súperovi podanie, bránil náskok a set ukončil ďalším brejkom.

Macháč diktoval tempo hry aj v druhom sete. Tentoraz začal na servise a v piatej hre skvelým bekhendovým returnom premenil svoj tretí brejkbal v zápase, k čomu mu pomohli nevynútené chyby Arnaldiho. Opäť sa ujal vedenia a v druhom dejstve už nemusel riešiť žiadnu brejkovú hrozbu. Na returne získal svoj prvý mečbal, ale zápas musel sám dopodávať.

Štatistika zápasu.
Štatistika zápasu.Flashscore

Český tenista si na Floride už trikrát vylepšil svoje maximum na Masters. Len tretíkrát v kariére sa predstavuje v hlavnej súťaži prestížnej tisícky a v oboch prípadoch vypadol v Indian Wells v druhom kole. Proti Arnaldimu nadviazal na skalpy miestneho tínedžera Darwina Blancheho, Andreja Rubľova, proti ktorému zaznamenal svoje prvé víťazstvo nad hráčom TOP 10 a dvojnásobného šampióna/bývalej svetovej jednotky Andyho Murrayho.

Postupom do štvrťfinále si zabezpečil premiérové umiestnenie v TOP 50 rebríčka a svoju štvrtú štvrťfinálovú účasť na vrcholnej tour, prvú na podujatí väčšom ako ATP 250. Vlani v Houstone a Štokholme a tento rok v Marseille vo štvrťfinále neuspel.

Aj Arnaldi si prvýkrát v kariére zahral v hlavnej súťaži turnaja Miami Open a rovnako ako Macháč sa prvýkrát dostal do osemfinále podujatí Masters. Medzi najlepších 16 postúpil po dvojsetových víťazstvách nad Arthurom Filsom, Alexandrom Bublikom a Denisom Shapovalovom a zaznamenal prvú víťaznú sériu od úvodného januárového týždňa.

Rodák z Berouna dosiahol svoje prvé štvrťfinále na Masters presne dva týždne po tom, čo sa to prvýkrát podarilo Jiřímu Lehečkovi v Indian Wells. Najlepší Čech v rebríčku narazi v kalifornskej púšti na Jannika Sinnera a práve víťaz tohtoročného Australian Open sa s Macháčom teraz stretne vo štvrťfinále.

O'Connell – Sinner 4:6, 3:6

Sinner mal famózny vstup do aktuálnej sezóny, prvenstvami na Australian Open a "päťstovke" v Rotterdame pretiahol svoju víťaznú sériu trvajúcu od konca predchádzajúceho roka na 19 zápasov. V semifinále úvodného Masters v Indian Wells však po prehre s Carlosom Alcarazom o tohtoročnú neporaziteľnosť prišiel.

Na víťaznú vlnu sa vrátil o týždeň neskôr v Miami, kde si na úvod poradil s krajanom Andreom Vavassorim. V posledných dvoch dueloch mal však nečakané problémy, najprv musel otáčať súboj s Tallonom Griekspoorom a potom nebol ďaleko od manka dvoch brejkov proti O'Connellovi. Zo stavu 1:3 a 0:30 sa ale vyhrabal a po skončení šiestej hry získal sedem gamov v rade, čo mu zaistilo vedenie 6:4, 3:0. Náskok si podľa očakávania postrážil.

Sinner si môže vo svojom obľúbenom dejisku spraviť chuť po neúspechu v Indian Wells. V Miami aj pri svojom štvrtom štarte prešiel do štvrťfinále. Zatiaľ čo v roku 2022 v ňom skrečoval, o rok skôr a vlani sa prebojoval až do záverečného kola. Na turnajoch Masters doteraz triumfoval iba v auguste 2023 v Toronte.