Djokovič sa už koncentruje na antuku. Na Masters v Miami sa po piatich rokoch nepredstaví

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Djokovič sa už koncentruje na antuku. Na Masters v Miami sa po piatich rokoch nepredstaví
Novak Djokovič po neúspechu v Indian Wells vynechá ďalší turnaj Masters v Miami.
Novak Djokovič po neúspechu v Indian Wells vynechá ďalší turnaj Masters v Miami.Profimedia
Novak Djokovič sa niekoľko dní po nečakanom páde v Indian Wells odhlásil z nadväzujúceho turnaja Masters 1000 v Miami. Šesťnásobný šampión mal na Floride hrať prvýkrát od roku 2019, ale vzhľadom na zlú formu sa radšej pripravuje a svoje úsilie sústredí k antuke, na ktorej sa tento rok uskutoční olympijský turnaj. Do jarnej časti sezóny napriek tohtoročným neúspechom stále vstúpi ako svetová jednotka.

Novak Djokovič vlani v novembri na Turnaji majstrov ovládol štvrtý turnaj za sebou (po Cincinnati, US Open a Šanghaji). Odvtedy však prehral štyri z 13 zápasov a len tretíkrát od roku 2006, keď v holandskom Amersfoorte získal svoj prvý titul ATP, je v polovici marca bez jediného sezónneho triumfu. V tomto roku má bilanciu 8:3.

V januári ťahal za kratší koniec na United Cupe s Alexom de Minaurom a na Australian Open po jednom zo svojich najhorších grandslamových výkonov nestačil na Jannika Sinnera. Jeho ostatný neúspech prišiel tento týždeň na turnaji Masters 1000 v Indian Wells, kde nečakane prehral stret tretieho kola s talianskym lucky loserom a 123. hráčom sveta Lucom Nardim. Po vyradení, podobne ako v Melbourne, kritizoval vlastný slabý výkon a priznal, že sa točí v "akomsi negatívnom kruhu" a nepribližuje sa k svojmu ideálnemu výkonu.

A to si, pravdepodobne, nechce zopakovať ani na druhom turnaji Masters 1000 v tejto sezóne v Miami na Floride, ktorý sa začína 20. marca. Najskôr vo štvrtok srbský novinár Saša Ozmo na sociálnych sieťach oznámil, že sa jeho slávny krajan odhlási a o niekoľko hodín neskôr to bolo oficiálne.

Djokovič zatiaľ nevydal žiadne vyhlásenie, ale už skôr povedal, že sa sústredí najmä na veľké turnaje a chce nastúpiť v dobrej forme. Práve druhú podmienku by na Floride po nešťastnej skúsenosti z Kalifornie zrejme nedokázal splniť.

Šesťnásobný šampión (2007, 2011, 2012, 2014, 2015, 2016) sa mal v Miami predstaviť po štrnásty raz v kariére a prvýkrát od roku 2019, keď ho v osemfinále vyradil Španiel Roberto Bautista. Päť dní pred začiatkom hlavnej súťaže sa však napokon organizátorom ospravedlnil a na kurty sa chce vrátiť v lepšej forme. Na turnajoch Masters v Indian Wells a Miami získal v marci celkovo 11 titulov, ale od roku 2016 nepridal ďalší pre časté absencie.

Srb sa teraz sústredí na antukovú jar. Z Miami sa odhlásil, aby mal viac priestoru na prechod na pomalší povrch. Jeho ďalším turnajom by malo byť od 7. apríla Monte Carlo, kde od triumfu v roku 2015 nepostúpil sedemkrát za sebou cez štvrťfinále. Veľkou prioritou tohto leta je pre neho úspech na olympijskom turnaji, ktorý sa bude konať na parížskej antuke zhruba dva mesiace po French Open.

Hoci Djokovič počas marca vyhral len jeden zápas, ani po vynechaní Miami nestratí pozíciu svetovej jednotky. Pred svojimi prenasledovateľmi Carlosom Alcarazom a Jannikom Sinnerom má stále dostatočný náskok, ktorý by však po Miami mohol byť minimálny (teoreticky 175 bodov).