Súboj Alcaraza so Zverevom prerušila invázia včiel. Španiel po návrate súpera zničil

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Súboj Alcaraza so Zverevom prerušila invázia včiel. Španiel po návrate súpera zničil
Carlosa Alcaraza vyhnal z kurtu v Indian Wells roj včiel.
Carlosa Alcaraza vyhnal z kurtu v Indian Wells roj včiel.Profimedia
Včely spôsobili veľmi nezvyčajné prerušenie zápasu v Indian Wells. Už po deviatich minútach si počas štvrťfinále medzi Carlosom Alcarazom (20) a Alexandrom Zverevom (26) vyžiadali pozornosť, pretože si pre rojenie vybrali centrum Indian Wells Tennis Garden a tenisti i fanúšikovia museli na pokračovanie čakať takmer dve hodiny. V ňom potom jasne dominoval španielsky obhajca titulu, ktorý zmietol skúsenejšieho Nemca 6:3, 6:1 a odplatil mu prehry z posledných dvoch stretnutí. O finále sa stretne s v tomto roku zatiaľ neporazeným Talianom Jannikom Sinnerom (22).

Zverev - Alcaraz 3:6, 1:6

Hralo sa len deväť minút, keď bol Carlos Alcaraz za stavu 1:1 a 15:0 na podaní. V tej chvíli však okolo neho začalo krúžiť množstvo včiel a podľa jeho agenta ho dokonca poštípali. Stovky pre planétu veľmi užitočného hmyzu obsadili Stadium 1 a včely sa začali rojiť okolo tzv. Spider Cam.

Spolu s Alexandrom Zverevom sa Alcaraz rýchlo uchýlil do šatní a rozhodca Mohamed Lahyani oznámil fanúšikom na tribúnach, že zápas bol pre inváziu včiel prerušený. Prestávka nakoniec trvala hodinu a 48 minút, počas ktorých bol hrdinom miestny včelár a prezident spoločnosti Killer Bee Live Removal Lance Davis.

Bez ochranného obleku, ale s ľadovým pokojom vysal včely z visiacej kamery, ktorá sa pohybuje nad kurtom, urobil ďalšie bezpečnostné opatrenia, aby sa tenisti mohli v pokoji venovať svojej práci. Medzitým si užíval svoju chvíľu slávy a dokonca sa stihol odfotiť s fanúšikmi.

Po včelách a netradičnom rozptýlení Alcaraz kurt ovládol. Stačilo mu na to ďalších 70 minút, počas ktorých svojho neobľúbeného nemeckého súpera prevalcoval 6:3, 6:1.

"Bolo to divné, nikdy som nič podobné na kurte nevidel. Keď sme utekali z kurtu a sledovali to v televízii, veľmi sme sa smiali. Určite na to nikdy nezabudnem," usmieval sa po stretnutí Alcaraz. "Keď som sa pozrel na oblohu, boli tam tisíce včiel. Lietali ku mne, uviazli mi vo vlasoch. Bolo to šialené," povedal o nálete včiel.

Dvadsaťročný Španiel po svojom podaní prehral len šesť z 39 fiftínov. A kým on urobil iba 13 nevynútených chýb, Zverev ich mal dvakrát viac a trafil deväť winnerov.

Štatistiky duelu.
Štatistiky duelu.Flashscore

Alcaraz vyhral len štvrtý z deviatich vzájomných duelov s o šesť rokov starším Zverevom. Podarilo sa mu ho zdolať po dvoch prehrách na vlaňajšom Turnaji majstrov a vo štvrťfinále tohtoročného Australian Open.

"Rozhodli sme sa, že sa opäť rozcvičíme, a keď som sa obzrel, včely už tam neboli. Možno len jedna alebo dve. Tak som sa snažil na to nemyslieť. Sústredil som sa len na loptičku a na každý bod," komentoval Alcaraz druhú časť zápasu.

Španiel pricestoval do Indian Wells, kde vlani získal jednu zo svojich štyroch trofejí z turnajov Masters 1000, dva týždne po zranení členka v Riu de Janeiro. Po prehre v úvodnom sete s Talianom Matteom Arnaldim sa zmobilizoval a v nasledujúcich ôsmich setoch dohromady stratil len 16 gemov.

"Teraz som veľmi spokojný s úrovňou svojej hry. Spôsob, akým využívam kurt, je pre moju hru veľmi dôležitý. Súper nevie, čo príde. Posúvam sa hlboko do kurtu, súpera to mätie. To je môj štýl, moja hra," pochvaľuje si svetová dvojka.

Ako obhajca titulu štartuje víťaz 12 turnajov Alcaraz ôsmykrát v kariére a opäť sa prebojoval minimálne do semifinále. Triumf z predchádzajúcej sezóny môže zopakovať tretíkrát v kariére a prvýkrát mimo domáceho antukového dvorca. Doteraz sa mu to podarilo "len" vlani v Barcelone a Madride.

Dvojnásobný grandslamový šampión čaká od vlaňajšieho Wimbledonu na triumf i finále už osem mesiacov. Tento rok vypadol vo štvrťfinále Australian Open, v semifinále v Buenos Aires a v Riu de Janeiro skrečoval pre zranenie už po dvoch gemoch.

V Indian Wells je v semifinále tretí rok po sebe a rovnako ako vlani sa v ňom stretne s Jannikom Sinnerom. Za posledných dvanásť mesiacov prehral obe stretnutia s o dva roky starším Talianom (Miami 2023 a Peking 2023) a majú vyrovnanú bilanciu 4:4.

"Neviem, ako k zápasu pristúpim. Je bezpochyby momentálne najlepší tenista na svete. Hrá neuveriteľne, tento rok ešte neprehral. Baví ma sledovať jeho hru. Bude to veľmi náročný zápas a pre mňa veľká výzva," zamyslel sa Alcaraz.

O finále tiež Medvedev s Paulom

Druhú semifinálovú dvojicu vytvorili minuloročný finalista Daniil Medvedev a domáci Tommy Paul (H2H 2:0). Dvadsaťosemročný Rus vo štvrťfinále zdolal dánskeho mladíka Holgera Runeho 7:5, 6:4 a ani v treťom vzájomnom stretnutí nestratil set.

Dvadsaťšesťročný Paul porazil Nóra Caspera Ruuda vo štvrťfinále. Podarilo sa mu to druhýkrát v kariére, prvýkrát po využití mečbalu a sérii štyroch prehier. Na domácej pôde zvíťazil 6:2, 1:6, 6:3, čím upravil vzájomnú bilanciu na 2:4 a postúpil do svojho druhého semifinále na turnaji Masters 1000. Americký tenista sa bude usilovať o svoje doteraz najväčšie finále.

Výsledky turnaja Masters 1000 v Indian Wells