Collinsová v poslednej sezóne slávi najväčší titul. Vo finále v Miami porazila Rybakinovú

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Collinsová v poslednej sezóne slávi najväčší titul. Vo finále v Miami porazila Rybakinovú

Collinsová dosiahla najväčší triumf pri svojom poslednom štarte v Miami v kariére.
Collinsová dosiahla najväčší triumf pri svojom poslednom štarte v Miami v kariére.Profimedia
Danielle Collinsová (30) hrá svoju poslednú sezónu v kariére a okorenila ju svojím najväčším a celkovo tretím triumfom. Američanka vo finále prestížneho domáceho turnaja 1000 v Miami zdolala 7:5, 6:3 grandslamovú šampiónku a svetovú štvorku Jelenu Rybakinovú (24), ktorej sa druhý rok po sebe nepodarilo získať titul na Miami Open.

Collinsová - Rybakinová 7:5, 6:3

Danielle Collinsová otvorila svoj posledný štart v Miami v kariére stratou setu s krajankou Bernardou Perovou. Američanka však získala všetkých 14 nasledujúcich setov a dokonca len v jednom z nich stratila viac ako tri gemy.

Ide o úvodné dejstvo jej posledného zápasu proti Jelene Rybakinovej. Prvá sada nespĺňala očakávanú kvalitu, približne polovicu z 83 odohraných bodov tvorili nevynútené chyby. Presne po hodine hry išla do vedenia nervózna Collinsová, ktorá odvrátila všetkých päť brejkbalov a využila svoju štvrtú šancu.

Druhý set, o dve minúty dlhší, sa niesol v podobnom duchu. Tentoraz Collinsová pri prvej príležitosti zobrala zjavne unavenej Rybakinovej, ktorá cestou do finále strávila na kurtoch vyše 11 hodín, podanie. Brejk však nepotvrdila a jej súperka vyrovnala na 2:2. Collinsová, ktorá v zápase premenila 10 z 11 brejkbalov, si vybudovala ďalší náskok a v záverečnom geme po prežití dvoch brejkbalov využila svoj štvrtý brejkbal.

Collinsová ukončí svoju poslednú sezónu pre ochorenie na reumatoidnú artritídu a túžbe založiť si rodinu. V roku 2018 sa práve v Miami prebojovala na najvyšší okruh, vtedy si na turnaji zahrala prvé štvrťfinále a zároveň semifinále na tejto úrovni.

O šesť rokov neskôr na Miami Open získala svoj tretí a najcennejší titul, stala sa najnižšie nasadenou víťazkou a prvou domácou šampiónkou od roku 2018 (Sloane Stephensová). V tomto storočí sa spomedzi Američaniek podarilo toto podujatie ovládnuť len sestrám Williamsovým.

"Mala som pocit, že tu hrám pred tisíckami svojich najlepších priateľov. Všetci ste ma dotlačili k tomu, aby som sa dostala do tohto finále. Atmosféra bola neuveriteľná, nikdy som nič podobné nezažila," tešila sa Collinsová. "Ako dieťa som tento turnaj sledovala v televízii a prosila otca, aby ma sem zobral. Povedal mi, že ak si na tomto turnaji nezahrám sama, nikam nepôjdeme."

Bývalá svetová sedmička má pred koncom kariéry takmer kompletnú zbierku trofejí. V roku 2021 kraľovala v Palerme (WTA 250) a San Jose (WTA 500) a teraz sa raduje na turnaji WTA 1000 v Miami. Jej jediný finálový neúspech prišiel predminulý rok na Australian Open proti Ashleigh Bartyovej. V rebríčku poskočila o 31 miest na 22. priečku.

Štatistika zápasu.
Štatistika zápasu.Flashscore

Rybakinová musela ísť do rozhodujúceho setu v štyroch z predchádzajúcich piatich duelov na turnaji. Nepresvedčivá forma nie je až takým veľkým prekvapením, keďže do Miami pricestovala po mesačnej pauze. Pre zdravotné problémy nedohrala štvrťfinálový zápas v Dubaji a nemohla obhájiť triumf v Indian Wells.

Vlani ju na tomto mieste delila jedna výhra od skompletizovania Sunshine Double. Vo finále Miami Open neuspela druhý rok po sebe, keď vlani podľahla Petre Kvitovej. Jej finálová bilancia sa zhoršila na 7-11 a na turnajoch WTA 1000 má teraz bilanciu 2-3. Tento rok sa do finále dostala štvrtýkrát, pričom triumfovala na päťsetových turnajoch v Brisbane a Abú Zabí a na turnaji WTA 1000 v Dauhe nestačila na Igu Swiatekovú.

"Je to druhý rok po sebe, čo som sa tu dostala do finále. Musím sa poďakovať svojmu tímu, finále sme nečakali. Boli to dobré dva týždne. Chcem sa poďakovať aj fanúšikom za podporu a zablahoželať Danielle k skvelému turnaju," povedala Rybakinová počas slávnostného ceremoniálu.