Nadal ani Alcaraz nesplnili kritériá pre olympiádu. Požiadajú ITF o výnimku či divokú kartu?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Nadal ani Alcaraz nesplnili kritériá pre olympiádu. Požiadajú ITF o výnimku či divokú kartu?

Španielska dvojica Alcaraz - Nadal zatiaľ nemá účasť na OH istú.
Španielska dvojica Alcaraz - Nadal zatiaľ nemá účasť na OH istú.AFP
Rafael Nadal (37) ani Carlos Alcaraz (20) nesplnili kritériá na účasť na olympijských hrách 2024 v Paríži. Pre oboch grandslamových šampiónov však existuje možnosť hrať v areáli Rolanda Garrosa pod piatimi kruhmi. Tak či onak, budú sa musieť spoľahnúť na list adresovaný Medzinárodnej tenisovej federácii (ITF), v ktorom vysvetlia, prečo nesplnili počet daviscupových štartov.

Pre účasť na olympijských hrách je potrebné zúčastniť sa Davisovho pohára pri dvoch rôznych príležitostiach počas jedného olympijského cyklu a na OH v Paríži je potrebné byť členom tímu aspoň raz v roku 2023 alebo 2024. Nadal naposledy hral Davisov Cup v roku 2019, keď Španieli triumfovali. Alcaraz sa v najprestížnejšom mužskom tímovom podujatí objavil len vlani.

Keďže Španielsko ako hostiteľská krajina dostalo divokú kartu priamo na záverečný turnaj ročníka 2024, ani jeden z hviezdnych hráčov nemá šancu hrať v tomto turnaji až do OH. Nadal ani Alcaraz teda nebudú spĺňať kritérium pre účasť na olympiáde. Pre oboch však existuje východisko, ktorým je zaslanie žiadosti o výnimku alebo divokú kartu priamo ITF.

Ako spôsobom budú žiadať o štart na OH?

Alcaraz môže svoj prípad obhájiť niekoľkými spôsobmi: nemá možnosť hrať Davisov pohár v roku 2024 (pred olympiádou), Španielsko už skončilo v skupinovej fáze tohto ročníka a má len 20 rokov. ITF údajne zohľadňuje vek tenistu, keďže mladí hráči zvyčajne nedostávajú toľko príležitostí reprezentovať svoju krajinu. Okrem veku môže rovnaký dôvod použiť aj Nadal.

"Rafa" to bude mať so svojou žiadosťou pravdepodobne o niečo jednoduchšie. Od poslednej olympiády v Tokiu, ktorá bola o rok odložená a uskutočnila sa až predminulý rok, ho veľmi často trápia zdravotné problémy, dokonca musel zrušiť svoju cestu do japonskej metropoly. Následne ešte v auguste ukončil sezónu 2021 pre zranenie chodidla. Po úspešnom návrate v roku 2022 si na Wimbledone spôsobil zranenie brušného svalu a vo zvyšku sezóny odohral len štyri turnaje.

Pre majiteľa 22 grandslamových trofejí sa aktuálny ročník skončil v januári. Rodák z Manacoru si v druhom kole Australian Open poranil bedrový kĺb a o niekoľko mesiacov neskôr podstúpil operáciu. Teraz sa pripravuje na ďalší návrat a odohrá pravdepodobne poslednú sezónu svojej kariéry. Pôvodne plánoval "comeback" počas nedávno skončeného finále Davisovho pohára, lenže jeho rodnému Španielsku sa nepodarilo postúpiť do štvrťfinále. Momentálne je potvrdený jeho návrat počas januárového austrálskeho leta.

V každom prípade bude musieť Nadal predložiť lekárske záznamy. Medzinárodnú tenisovú federáciu bude zaujímať aj jeho minulosť v národnom tíme, s čím ako päťnásobný daviscupový šampión nebude mať problém.

Dôležité je tiež spomenúť, že v 64-člennom pavúku ITF vyhradila dve miesta pre olympijských alebo grandslamových šampiónov. Nadal ovládol dvojhru na olympijských hrách v Pekingu 2008 a môže sa pochváliť 22 grandslamovými vavrínmi, zatiaľ čo Alcaraz je víťazom US Open a úradujúcim wimbledonským šampiónom. Záujemca o toto miesto musí byť v TOP 400 singlového rebríčka (Nadal je v súčasnosti na 663. mieste) a nesmie prekročiť stanovenú kvótu hráčov (4) na krajinu. Ak Andy Murray výrazne klesne v rebríčku, môže byť ďalším uchádzačom. Brit získal singlové olympijské zlato až dvakrát a má tri grandslamové trofeje.

Vysnívaná štvorhra

Alcaraz a Nadal sa s najväčšou pravdepodobnosťou na ITF obrátia. Jedným z dôvodov môže byť Alcarazovo želanie zahrať si spolu štvorhru v Paríži. "Bol by to splnený sen. Nielen vyhrať zlato vo dvojhre alebo štvorhre, ale hrať po boku idola. Takýto zážitok by bol pre mňa výnimočný," povedal Alcaraz.

Starší z dvojice si olympijské hry nebude chcieť nechať ujsť. Jednak sa konajú v jeho svätyni v areáli Roland Garros, kde je so 14 triumfami rekordérom. Po druhé, boli by pravdepodobne posledné v jeho kariére. "Chcel by som si zahrať na olympiáde ešte raz. Každý vie, že tieto hry milujem. O štvorhre som s Carlosom vôbec nediskutoval, ale som pre a bola by to mňa motivácia navyše," zhodnotil Nadal.