Najmenej turnajov, najviac peňazí. Rebríček zárobkov ovládol v tomto roku Djokovič

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Najmenej turnajov, najviac peňazí. Rebríček zárobkov ovládol v tomto roku Djokovič

Djokovič môže mať dôvod na radosť.
Djokovič môže mať dôvod na radosť.Profimedia
Najvyššie finančné odmeny na okruhu ATP získal v tomto kalendárnom roku Novak Djokovič (36). Srbský tenista navyše odohral najmenej turnajov spomedzi hráčov svetovej desiatky - 12.

Srb v roku 2023 získal sumu 15 952 044 dolárov (vo dvojhre a štvorhre). Djokovič v tejto sezóne zarobil na "prize money" viac ako napríklad Carlos Alcaraz či Daniil Medvedev a predbehol aj svetovú jednotku WTA Igu Swiatekovú. Alcaraz je jediným ďalším hráčom, ktorý v tejto sezóne dosiahol osemcifernú sumu.

Djokovič má za sebou jeden z najlepších rokov v mužskom tenise, keď dominoval takmer na každom turnaji, na ktorom hral. Získal sedem titulov (najviac zo všetkých hráčov) vrátane troch grandslamových. Takisto je prvým mužom, ktorý vyhral tri zo štyroch grandslamových turnajov v jednej sezóne štyrikrát. Jeho najväčšia výhra na jednom podujatí však nebola na žiadnom zo "Slamov". Namiesto toho ju ukoristil na Turnaji majstrov Turíne, kde získal rekordný siedmy primát.

Tridsaťšesťročný tenista si za svoje úsilie počas siedmich dní, ktoré vyvrcholilo finálovým víťazstvom nad Jannikom Sinnerom, pripísal na účet 4 411 500 dolárov. Získal 71. titul na tvrdom povrchu v kariére, čím vyrovnal rekord Rogera Federera.

Srb nemal tento rok na kurtoch konkurenciu.
Srb nemal tento rok na kurtoch konkurenciu.Reuters

Finančná odmena, ktorú získal v Turíne, je druhou najvyššou v histórii ATP. Djokovič zarobil sedemmiestnu sumu na prémiách za víťazstvo na Australian Open, French Open a US Open. Druhé miesto na Wimbledone mu vynieslo 1 474 031 dolárov.

Rodák z Belehradu mal formu ako hrom, tohtoročnú sezónu ukončil s bilanciou 55-6 a pochváliť sa môže 19-zápasovou sériou neporaziteľnosti, ktorú v skupinovej fáze Turnaja majstrov ukončil až Sinner. Srb v deviatich prípadoch zarobil za sezónu 10 miliónov dolárov alebo viac. Svoju dominanciu rozšíril aj v kariérnych zárobkoch, keď sa stal prvým hráčom, ktorý zarobil viac ako 180 miliónov dolárov.