Preview Turnaja majstrov: Djokovič je najväčším favoritom, môže prekonať Federera

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Preview Turnaja majstrov: Djokovič je najväčším favoritom, môže prekonať Federera
Podarí sa Djokovičovi dosiahnuť siedmy triumf?
Podarí sa Djokovičovi dosiahnuť siedmy triumf?AFP
Turnaj majstrov, ktorý sa začína v nedeľu, je podujatím pre osem najlepších hráčov sezóny. V talianskom Turíne, kde sa bude hrať tretí rok po sebe, je najväčším favoritom obhajca titulu Novak Djokovič (36).

V prípade siedmeho triumfu prekoná Rogera Federera. V Zelenej skupine sa stretne s Jannikom Sinnerom, Stefanosom Tsitsipasom a Holgerom Runom. V Červenej skupine budú o postup do semifinále bojovať Carlos Alcaraz, Daniil Medvedev, Andrej Rubľov a Alexander Zverev.

Djokovič na prahu nového rekordu

V nedeľu sa začína 54. ročník Turnaja majstrov. O prestížnu trofej sa od roku 2021 bojuje v talianskom Turíne, ktorý nahradil britský Londýn. Viacúčelová aréna s názvom Pala Alpitour bude hostiť záverečný vrchol sezóny až do roku 2025.

Najväčším favoritom je minuloročný šampión a šesťnásobný víťaz Novak Djokovič, ktorý sa momentálne delí o prvé miesto v počte titulov s Rogerom Federerom. Tridsaťšesťročný Srb tento rok ovládol Australian Open, French Open a US Open a zahral si finále Wimbledonu. Získaním svojej 24. grandslamovej trofeje vyrovnal historický rekord Margaret Courtovej a vylepšil svoj vlastný na mužskom tenisovom okruhu. Do talianskej metropoly pricestoval s 18-zápasovou víťaznou sériou a 40. triumfom na Masters.

V Zelenej skupine sú Djokovič, jediný domáci zástupca Jannik Sinner, bývalý šampión Stefanos Tsitsipas a debutant Holger Rune. V Červenej debutant a úradujúci wimbledonský šampión Carlos Alcaraz, ktorý sa vlani nezúčastnil pre zranenie, ďalší bývalý šampión Daniil Medvedev, Andrej Rubľov a víťaz z rokov 2018 a 2021 Alexander Zverev.

Hracie pole sa v porovnaní s minulým ročníkom zmenilo presne z polovice. Djokovič, Medvedev, Tsitsipas a Rubľov, ktorí pred rokom tvorili jednu skupinu, si svoju účasť zopakujú. Chýbajú Rafael Nadal, minuloročný finalista Casper Ruud, Félix Auger-Aliassime a Taylor Fritz.

Hrajú o rekordnú odmenu

Hráči budú najprv súťažiť v skupinách systémom každý s každým, pričom dvaja najlepší z každej skupiny postúpia do semifinále. Víťazi skupín sa môžu stretnúť vo finále, ktoré je naplánované na nedeľu 19. novembra.

Djokovičovi stačí jedno víťazstvo, aby ukončil sezónu ako svetová jednotka. V minulosti sa mu to podarilo rekordne sedemkrát. V prípade troch prehier v skupine bude dúfať, že sa Alcaraz nestane neporazeným šampiónom.

Celková dotácia je rekordných 15 miliónov dolárov. Neporazený víťaz získa 4,8 milióna dolárov a 1 500 bodov do rebríčka. Vyžrebovaná je aj štvorhra, ktorá sa bude hrať v rovnakom formáte ako dvojhra. Titul obhajujú Rajeev Ram a Joe Salisbury.