Prvýkrát dva triumfy v priebehu jednej sezóny. Rybakinová oslavuje antukový titul v Ríme

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Prvýkrát dva triumfy v priebehu jednej sezóny. Rybakinová oslavuje antukový titul v Ríme

Rybakinová s víťaznou trofejou.
Rybakinová s víťaznou trofejou.Profimedia
Úradujúca wimbledonská šampiónka Jelena Rybakinová (23) získala v Ríme svoj celkovo piaty titul a najcennejšiu antukovú trofej. Vo finále proti Angeline Kalininovej (26) viedla 6:4 a 1:0, keď Ukrajinka pre zranenie ľavého stehna vzdala boj o svoj premiérový primát. Kazaška nadviazala na marcový triumf na ďalšom prestížnom podujatí WTA 1000 v Indian Wells a prvýkrát v kariére vyhrala dva turnaje v jednej sezóne.

Rybakinová - Kalininová 1:0 skreč K.

Jelena Rybakinová sa minuloročným triumfom vo Wimbledone a januárovým postupom do finále Australian Open zaradila medzi najlepšie svetové hráčky a v posledných týždňoch si upevňuje svoju pozíciu medzi elitou. Trikrát sa dostala do finále turnaja WTA 1000 a dvakrát ho premenila na titul.

Až doteraz pritom nevyhrala dva turnaje v jednej sezóne a nedostala sa ani do semifinále významného turnaja na antuke.

V marci v Indian Wells a uplynulý týždeň v Ríme si poradila so svetovou jednotkou Igou Swiatekovou, ktorú v tejto sezóne trikrát zdolala. Radosť z triumfu v talianskej metropole jej trochu kazia tri skreče súperiek - Anny Kalinskej v treťom kole, Swiatekovej vo štvrťfinále, ktorej utiekla za stavu 2:6 a 2:4, a outsiderky Kalininovej v sobotňajšom finále.

Zápas o titul sa začal hodinu pred polnocou so štvorhodinovým oneskorením, dôvodom bol dážď. Kalininová odštartovala svoje najväčšie finále lepšie a vďaka brejku v úvodnej hre sa ujala vedenia 3:1. Rybakinová postupne prevzala opraty zápasu, otočila vývoj a keď viedla 6:4 a 1:0, jej súperka odstúpila pre svalové zranenie ľavého stehna.

"Samozrejme, som šťastná za titul, ale takto som vyhrať nechcela," povedala Rybakinová, ktorá má tento rok na turnajoch WTA 1000 výbornú bilanciu 19 víťazstiev a dve prehry, z toho grandslamovú 25:3.

"Angelina tu má skvelé výsledky a odohrala ťažké súboje. Sama som veľmi rada za jej zlepšenie a dúfam, že v tom bude pokračovať. Škoda, že nemohla bojovať ďalej a verím, že to nie je nič vážne a rýchlo sa zotaví."

Dvadsaťtriročná Rybakinová premenila svoje 14. finále na piaty titul, vďaka ktorému sa posunie na 4. miesto svetového rebríčka a zlepší svoje maximum o dve priečky. V najbližších týždňoch sa môže posunúť ďalej, keďže minuloročné wimbledonské body sa tenistom pre neúčasť Rusov a Bielorusov nezapočítavali.

Len dve hráčky sa dostali do finále Australian Open a turnajov v Indian Wells, Miami a Ríme v jednej sezóne: Monica Selešová (1991) a Maria Šarapovová (2012).

"Som hrdá, že sa mi darí udržiavať vysokú úroveň svojej hry. Nie je to jednoduché so všetkým plánovaním, cestovaním. S tímom odvádzame dobrú prácu. Vidím zlepšenie na kurte, vo fyzickej kondícii. Myslím si, že som na dobrej ceste," pochvaľuje si rodáčka z Moskvy.

Rybakinová sa zároveň stala len šiestou hráčkou po Serene Williamsovej, Petre Kvitovej, Simone Halepovej, Garbiñe Muguruzovej a Ashleigh Bartyovej, ktorá vyhrala grandslamový turnaj alebo turnaj WTA 1000 na každom povrchu (od roku 2009).

"Nazdávam sa, že so svojou hrou môžem byť úspešná na všetkých povrchoch. Na antuke musím byť fyzicky zdatnejšia a viac trénovať, ale pred začiatkom antukovej sezóny na to nemám čas," povedala týždeň pred obhajobou 3. kola na French Open. "Na antuke som odohrala viac zápasov, takže si budem viac veriť," dodala.