Kovalík v Chorvátsku znovu úspešný, po troch týždňoch vyhral ďalší antukový challenger

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Kovalík v Chorvátsku znovu úspešný, po troch týždňoch vyhral ďalší antukový challenger
Kovalík získal všetkých osem challengerových titulov na antuke.
Kovalík získal všetkých osem challengerových titulov na antuke.AFP
Slovenský tenista Jozef Kovalík (31) sa po troch týždňoch stal opäť víťazom antukového challengeru na chorvátskej pôde. Kým v druhej polovici marca ovládol podujatie v Zadare, teraz dominoval v Splite.

Kovalík - Piros 6:4, 5:7, 7:5

Vo finále porazil rodák z Bratislavy nasadenú jednotku turnaja Maďara Zsombora Pirosa za 2 hodiny a 36 minút. Najkratší bol prvý set (48 minút, každý ďalší trval o šesť minút viac). Kovalík si za stavu 4:4 udržal vlastný servis v geme, ktorý mal 14 fiftínov, odvrátil dva brejkbaly, len aby následne na príjme sám využil prvý setbal a ujal sa vedenia.

V druhom dejstve vyhrával veľmi rýchlo 3:1, avšak Piros zabojoval, manko zmazal a prakticky okopíroval situáciu z predošlej koncovky setu. Súpera brejkol za stavu 6:5 a nedal mu tak šancu na reakciu.

Záverečný set priniesol až na posledný gem jediný brejkbal, ktorý 179. hráč rebríčka ATP spod Tatier nevyužil. Piros podával po čistej hre protivníka na udržanie sa v zápase, ale tajbrejk z toho nebol. Maďarský tenista prehrával 0:40 a hoci prvé tri mečbaly ešte odvrátil, sám nevyužil možnosť gembalu, aby štvrtý mečbal už Kovalík pretavil do úspešného konca.

Štatistiky duelu.
Štatistiky duelu.Flashscore

Pre 31-ročného slovenského reprezentanta ide o ôsmy challengerový titul v kariére (všetky z antuky) a druhý v tomto roku. Naposledy získal dva vavríny v jednej sezóne v roku 2019. Na ceste za trofejou porazil postupne Rumuna Ionela, štvorku turnaja Francúza Halysa, Taliana Travagliu a v semifinále ďalšieho Francúza Bonziho.

Vzájomnú bilanciu s Pirosom upravil na 2:1 vo svoj prospech. Zaujímavosťou je, že aj pri triumfe v Zadare si s vyššie postaveným súperom (114. miesto) v 2. kole poradil a zhodne to bolo po troch setoch - 0:6, 7:6, 6:3. Jedinú prehru si s ním pripísal v marci 2023 totožne na antuke v talianskom Sanreme.

Kovalíka čaká v novom vydaní renkingu ATP zásadný posun. Vyšvihnúť by sa mal o 24 miest na 155. pozíciu, čím sa stane zároveň slovenskou singlovou dvojkou, keď predbehne Alexa Molčana (160. priečka v novom vydaní). Lídrom Slovákov v rebríčku je Lukáš Klein (od pondelka 117. miesto).