Do Tokia pricestovala bez formy. Kudermetovová získala prvú trofej na tvrdom povrchu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Do Tokia pricestovala bez formy. Kudermetovová získala prvú trofej na tvrdom povrchu
Veronika Kudermetovová premenila zlú formu na druhý titul v Tokiu.
Veronika Kudermetovová premenila zlú formu na druhý titul v Tokiu.Profimedia
Veronika Kudermetovová (26) získala v Tokiu svoj druhý titul na turnaji WTA 500 a prvý na tvrdom povrchu. Hoci do japonskej metropoly pricestovala bez formy, dokázala po prvý raz poraziť svoju neobľúbenú súperku Igu Swiatekovú (22), vyhrať najdlhší zápas kariéry a konečne si mierne vylepšiť finálovú bilanciu. Vo svojom siedmom finále 26-ročná tenistka zdolala svetovú štvorku Jessicu Pegulovú (29) z USA a prvýkrát v kariére porazila dve hráčky z TOP 5 na jednom turnaji.

Kudermetovová - Pegulaová 7:5, 6:1

Svetová devätnástka Veronika Kudermetovová za posledné tri mesiace prehrala šesť z deviatich súbojov, aby v Tokiu triumfovala dvakrát za sebou po štvrťroku a nakoniec nenašla súperku ani v jednom z piatich vystúpení počas šiestich dní.

V piatok si prvýkrát poradila so svetovou dvojkou Igou Swiatekovou, s ktorou predtým v štyroch dueloch získala len desať gemov, v sobotu vyhrala najdlhší zápas kariéry po takmer tri a pol hodinovom boji s krajankou Anastasiou Pavľučenkovovou a v nedeľu si poradila vo finále so svetovou štvorkou Jessicou Pegulovou.

Rodáčka z Kazane brala prvé tri gemy merania síl. Náskok 3:0 síce neudržala, ale ďalší brejk už súperke neponúkla a po 84 minútach hry zvíťazila 7:5, 6:1. O tri roky staršiu Američanku zdolala aj v druhom vzájomnom stretnutí - prvýkrát sa tak stalo na jar na antuke v Madride.

"Želám Jessice dobrý záver sezóny, vždy hrá skvele. Ďakujem manželovi a trénerovi, pretože viem, že to niekedy nemáme ľahké, ale vždy stoja za mnou," povedala Kudermetovová krátko po svojom triumfe.

Kudermetovová zdolala dve hráčky TOP 10 na jednom turnaji druhýkrát v kariére. Premiérovo sa jej to podarilo proti Darii Kasatkinovej a Pegulovej na antukovej "tisícke" v Madride v máji tohto roka. Vôbec po prvý raz si vyšliapla na dve členky elitnej päťky.

Bývalá svetová deviatka zároveň prerušila sériu štyroch finálových prehier a svoje celkovo siedme finále premenila len na druhý titul. Z toho prvého sa radovala predminulý rok na antuke v americkom Charlestone.

Štatistiky súboja.
Štatistiky súboja.Flashscore

Dvadsaťdeväťročná Pegulaová na ceste do finále stratila len deväť gemov a môže sa tešiť zo štartu na Turnaji majsteriek, no na svoj druhý tohtoročný a celkovo štvrtý triumf nedosiahla.

"Veronika hrala tento týždeň úžasný tenis a dnes bola nad moje sily. Ďakujem divákom, že prišli, dúfam, že som si v Japonsku urobila niekoľko nových fanúšikov. Už sa neviem dočkať, až sa sem znovu vrátim," uviedla Pegulová, ktorá naposledy triumfovala v auguste v Montreale.

Výsledky turnaja WTA 500 v Tokiu