Djokovič ukončí rok 2023 ako svetová jednotka, na Turnaji majstrov vyhral bitku s Runem

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Djokovič ukončí rok 2023 ako svetová jednotka, na Turnaji majstrov vyhral bitku s Runem

Djokovič zaznamenal víťazný štart.
Djokovič zaznamenal víťazný štart.AFP
Novak Djokovič (36) úspešne vykročil za obhajobou titulu na turnaji majstrov v Turíne. V zelenej skupine zdolal Holgera Runeho (20) po trojsetovom boji a rok zakončí ako svetová jednotka. V úvodnom dueli prestížneho podujatia zvíťazil domáci Talian Jannik Sinner (22) nad Grékom Stefanosom Tsitsipasom (25).

Djokovič - Rune 7:6 (4), 6:7 (1), 6:3

Rune začal proti Djokovičovi aktívne, snažil sa diktovať tempo výmen a tlačiť Srba do defenzívy. V piatom geme prelomil podanie súpera, no rodák z Belehradu hneď vzápätí kontroval rebrejkom a o osude prvého setu napokon rozhodol tajbrejk. V ňom mal navrch líder svetového rebríčka, ktorý po víťaznom forhendovom returne premenil hneď prvý setbal.

Dánsky tenista sa rýchlo otriasol a na začiatku druhého dejstva sa ujal vedenia 2:0. Djokovič však vyrovnal na 2:2 a opäť prišiel na rad tajbrejk, v ktorom Rune dominoval. Aj vďaka dvom nevynúteným chybám srbského hráča na sieti odskočil mladší z dvojice na 6:0 a pri vlastnom servise využil druhý setbal.

V rozhodujúcom dejstve mal však navrch 24-násobný grandslamový šampión, ktorý dvakrát prelomil podanie Runeho a zápas zakončil čistou hrou pri vlastnom servise. 

"Zápas ma stál veľa síl. Začal to na mňa páliť od prvej hry, vedel som, že ma čakajú ťažké chvíle a budem musieť poriadne zabrať. Hral ostro, agresívne a dobre podával. Síce nebol po celý čas stopercentný, ale hral naozaj skvelo. Toto je pre mňa dôležitá a cenná výhra a som rád, že som sa po tom nepodarenom tajbrejku druhého setu dokázal znova zdvihnúť," komentoval víťaz.

Djokovič v Turíne splnil jeden zo svojich cieľov. Jediný triumf mu totiž stačil na získanie istoty, že sezónu zakončí ako svetová jednotka a zároveň rekordný počet týždňov na čele rebríčka zaguľatil na 400.

"Vedel som, že keď vyhrám, zakončím rok na prvom mieste. Z toho dôvodu som bol dnes pod väčším tlakom. Bolo tam veľa emócií a túžil som dotiahnuť to do víťazného konca. Triumf v Paríži mi v rebríčku veľmi pomohol, tu mi zostávalo vyhrať jeden zápas. Splnil som ďalší veľký cieľ a všetko ďalšie už bude bonus," priznal Srb.